Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το όνειρο της Μανταλένας
Βιβλίο Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνική >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-10-2019 17:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Γρήγορο
Κατά  
Η Μανταλένα όλη μέρα κι όλη νύχτα ονειρευόταν...

Κοιτούσε τη θάλασσα, από την αυλή του καπετάν Νικόλα, κι αναστέναζε. Τι κι αν ήταν ολόκληρη γαϊδούρα. Ήθελε να γίνει καπετάνισσα! Δεν ήξερε πώς θα το καταφέρει, ώσπου ένα βράδυ ο καπετάν Νικόλας έδειξε ένα πεφταστέρι στον εγγονό του. «Τα αστέρια πέφτουν για έναν και μόνο λόγο. Για να πραγματοποιούν ευχές» του είπε.

Αυτό ήταν. Η Μανταλένα κάθε βράδυ κοιτούσε ψηλά στον ουρανό και περίμενε. Κι όταν τελικά κάτι έπεσε στο καπέλο της, ένιωσε πως είχε έρθει η ώρα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Το βιβλίο «Το όνειρο της Μανταλένας» της Ιωάννας Μπαμπέτα, σε εικόνες Χρύσα Σπυρίδωνος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ανήκει στη σειρά «Διαβάζω Ιστορίες», με θέμα ανάπτυξη φαντασίας για παιδιά από 7ετών και πάνω.

Μια σειρά που απευθύνεται σε όσους αποδέχονται τη δική τους διαφορετικότητα αλλά και των άλλων, σε όσους θέλουν να ανήκουν κάπου ή απλώς να εκφραστούν, αλλά κυρίως σ’ εκείνους που θέλουν να ζουν δυνατά.

Για άλλη μια φορά η Ιωάννα καταφέρνει με το χιούμορ της να κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες. Μέσα από μια καλοκαιρινή ιστορία, με μυρωδιές, εικόνες και γεύσεις καλοκαιριού, η συγγραφέας μιλά για μια γαϊδουρίτσα που ήθελε να γίνει καπετάνισσα.

Μιλά ουσιαστικά για τα όνειρα και το ρόλο που παίζουν στη ζωή των παιδιών  και όχι μόνο. Μιλά για τη σπουδαιότητα που έχουν τα όνειρα και πόσο μας κάνουν ευτυχισμένους. Για την αξία του ταξιδιού που κάνουμε μέχρι να υλοποιηθούν.

 Η εικονογράφηση της Χρύσα Σπυρίδωνος, με έντονα, ζεστά χρώματα, αγκαλιάζει το κείμενο και σε μεταφέρει σε μια όμορφή, τρυφερή καλοκαιρινή ιστορία, που μυρίζει θάλασσα…

Στο τέλος, το βιβλίο περιέχει και δημιουργικές δραστηριότητες για να απασχοληθούν τα παιδιά.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-07-2018 20:34
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-06-2018 18:25
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό
Κατά  
Η Μανταλένα είναι μια γαϊδούρα που γεννήθηκε στην αυλή του καπετάν Νικόλα, ενός ανθρώπου που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως καπετάνιος και τώρα αφηγείται πολλές ιστορίες στον συνονόματο εγγονό του. Οι αφηγήσεις του καπετάν Νικόλα είναι η αιτία που η Μανταλένα δε σταματά στιγμή να ονειρεύεται και να λαχταρά να ταξιδέψει μακριά. Άραγε θα πραγματοποιηθεί κάποτε το όνειρό της; Οι φίλες της, η καρδερίνα και η κότα, τι θα κάνουν για να την υποστηρίξουν και να την παρηγορήσουν;

Η κυρία Ιωάννα Μπαμπέτα στο νέο της βιβλίο καταπιάνεται με ένα κατεξοχήν παιδικό χαρακτηριστικό: τα όνειρα και πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η Μανταλένα είναι ένα γλυκύτατο πλάσμα, αθώο και όμορφο, που θέλει να πραγματοποιήσει ένα όνειρο και ευτυχώς έχει στο πλάι της δύο αγαπημένες φίλες που κάνουν τα πάντα για να την εμψυχώσουν. Το κείμενο είναι γραμμένο με συναρπαστικό τρόπο και περιγράφει με οξυδέρκεια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κυρίως των ζώων, χωρίς να παραλείπει τον παππού και τον εγγονό, έστω κι αν αυτοί απλώς ήταν η αφορμή για την έναρξη της ιστορίας. Όλοι έχουν ένα ρόλο στο βιβλίο: η προσγειωμένη κότα βοηθάει έμπρακτα τη Μανταλένα, η παγιδευμένη αλλά με αυτογνωσία καρδερίνα δε σταματά να εμψυχώνει τις υπόλοιπες με τα τραγούδια της ενώ το αγαπημένο μου παγώνι απλώς κάνει τσάρκες καμαρώνοντας για την πλουμιστή ουρά του. Μάλιστα, οι προτάσεις που το περιγράφουν είναι σχεδόν επαναλαμβανόμενες, βγάζοντας κατά βάθος ένα αστείο μοτίβο. Φανταστείτε να γίνονται διάφορα μικρογεγονότα γύρω σας κι ένα άτομο να παραμένει ατάραχο και να εξακολουθεί να κάνει ό,τι και πριν!

Μέσα από την ιστορία, που απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω, ξεπηδούν πολλά νοήματα που θα ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες μέσα από την αφήγηση. Πίστη στα όνειρα, αρκεί να μη φοβάσαι να τα πραγματοποιήσεις, αυτογνωσία και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, γιατί η λύση μπορεί να είναι μπροστά σου οπότε ίσως να χρειαστεί μόνο ν’ απλώσεις το χέρι σου και να την αρπάξεις! Υπέροχες και απλές έννοιες που αποκρυσταλλώνονται στο παιδικό μυαλουδάκι μέσα από ένα συναρπαστικό, συγκινητικό κείμενο, με απρόσμενο τέλος, που μου έδειξε πόσο καλά γνωρίζει η συγγραφέας να χειρίζεται την πλοκή της και να χαρίζει συναρπαστικές στιγμές στα μικρά παιδιά.

Η εικονογράφηση της κυρίας Χρύσας Σπυρίδωνος είναι απλή, με πολλά χρώματα και ακροβατεί ανάμεσα στην παιδική, αδρή σκιαγράφηση και στην ενήλικη προοπτική. Εναλλαγές οπτικής γωνίας, απόδοση διαφορετικών γνωρισμάτων και εκφράσεων σε κάθε χαρακτήρα και χαρούμενες μορφές είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν ιδανικά το κείμενο.  

«Το όνειρο της Μανταλένας» είναι ένα γλυκό παραμύθι, γεμάτο απρόοπτα και ρεαλιστικές σκηνές ενώ στο τέλος υπάρχουν παιχνίδια και δραστηριότητες για εμπέδωση της ιστορίας και εφαρμογή των μηνυμάτων στην καθημερινότητα των παιδιών.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
2
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
3
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα