Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Στιγμές Σαλονίκης εαρινές
Βιβλίο Θεσσαλονίκη - Ιστορία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Γκλαρνέτατζης, Γιάννης ()
Εκδότης: Ακυβέρνητες Πολιτείες
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-618-83647-0-7 Ακυβέρνητες Πολιτείες 2018
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 208
Βαλήδες και διοικητές έρχονται και παρέρχονται, αλλά ταπεινοί και καταφρονεμένοι ενώνονται και διεκδικούν. Οδομαχίες, βομβαρδισμοί, απεργίες και κινητοποιήσεις. Προστατευόμενοι από την αστυνομία εργατοπατέρες, εξόριστοι συνδικαλιστές, καταδίκες κομμουνιστών για προκηρύξεις και εργάτριες που οργανώνονται. Η πρώτη εργατική Πρωτομαγιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το καπνεργατικό συνέδριο πριν από τον Μάη του ’36. Η Βέρμαχτ καταλαμβάνει την πόλη, στρατηγοί
συνθηκολογούν, αλλά η νεολαία αντιστέκεται. Μια εφημερίδα, ένα δημοψήφισμα, μια απογραφή κι ένας γάμος. Και βέβαια, το πογκρόμ του Κάμπελ, η σχετική δίκη κι άλλες ενέργειες των τριεψιλιτών πριν και κατά την Κατοχή, όταν κάποιοι σκοτώνονται από την ΟΠΛΑ.

"Οι "Στιγμές Σαλονίκης" μάς παρουσιάζουν πρόσωπα και γεγονότα μισοξεχασμένα ή παντελώς λησμονημένα (πολλές φορές και συνειδητά διαγραμμένα από τη μνήμη της πόλης από τη “νικήτρια εθνικοφροσύνη”). Και όμως, όλα αυτά και όλοι αυτοί βιώθηκαν και βίωσαν εδώ, στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες γειτονιές, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο που κινούμαστε και εμείς σήμερα... Ζούμε στο ιστορικό μας παρόν χωρίς να διακρίνουμε τα χιλιάδες αόρατα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν μας, όχι μόνο το ατομικό αλλά κυρίως το κοινωνικό... Aν τελικά η ιστορία μπορεί να προσφέρει κάτι, αυτό είναι η ένταξη της καθημερινής μικρής, ατομικής εμπειρίας και των στιγμών που τη συγκροτούν στη συλλογική εμπειρία και λειτουργία μεγαλύτερων κοινωνικών σχηματισμών - τάξεων, εθνών, κρατών. Από αυτή την άποψη, οι Στιγμές Σαλονίκης προσφέρονται για γενικότερους προβληματισμούς, γεγονός που καθιστά την ανάγνωσή τους ακόμη πιο ενδιαφέρουσα".

Από τον πρόλογο του Γιώργου Λεοντιάδη

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα