Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Στο δέλτα του αρχοντικού
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-07-2019 16:08
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που συνήθως τα προσπερνάς χωρίς να σου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον για πολλούς και ποικίλους λόγους που ίσως να μην μπορείς κι εσύ ο ίδιος να εξηγήσεις στον εαυτό σου. Όταν τελικά τυχαία πέφτουν στα χέρια σου και ξεκινάς να τα διαβάζεις ανακαλύπτεις πόσο λάθος είχες κάνει και δεν τα είχες προτιμήσει από την πρώτη στιγμή. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το «Στο Δέλτα του Αρχοντικού» της Κατερίνας Κοφινά. Η ιστορία που πραγματεύεται το βιβλίο έχει να κάνει με τη δύναμη της φιλίας αλλά η Κατερίνα την πασπάλισε με αρκετή δόση μυστηρίου και αγωνίας εμπνευσμένη από ένα παλιό πυργόσπιτο της Σαλαμίνας που οι ντόπιοι λένε ότι είναι στοιχειωμένο.

Το 1934 η Έλσα Ματθαίου είναι μια νεαρή κοπέλα που ανήκει σε μια εύπορη οικογένεια των Αθηνών και ετοιμάζεται να παντρευτεί με τον Άγγελο Αλεξίου και να κατοικήσουν στο αρχοντικό της οικογένειας που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Παλαιότερα το συγκεκριμένο οίκημα ήταν ένας παλιός πύργος αλλά με το πέρασμα των χρόνων έχει υποστεί πολλές αρχιτεκτονικές αλλαγές ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει και το νιόπαντρο ζευγάρι. Η Έλσα Αλεξίου, πλέον, θα μετακομίσει στο αρχοντικό των Αλεξίου, όπως το χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι της περιοχής, και τίποτα δεν θα επισκιάζει την ευτυχία της την οποία μοιράζεται με την καλύτερη της φίλη Αριάδνη. Εκ διαμέτρου αντίθετες οι δύο φίλες αφού η Αριάδνη είναι μια ανήσυχη φύση, ασυμβίβαστη και με μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική είναι μαζί από την παιδική τους ηλικία και ο δεσμός της φιλίας  που τις ενώνει είναι πολύ δυνατός.

Η Έλσα με τον Άγγελο θα ζήσουν τέσσερα χρόνια γεμάτα με χαμόγελα, αγάπη και όνειρα για το μέλλον. Όταν ξαφνικά τα ίχνη της Έλσας θα χαθούν όλοι και όλα θα σκορπίσουν σαν φύλλα που τα παρασέρνει ο δυνατός άνεμος. Ο Άγγελος δεν θα αντέξει τον χαμό της και θα θέσει τέρμα στη ζωή του ενώ η Αριάδνη συντετριμμένη από την απώλεια της αδελφικής της φίλης θα μετοικήσει στη Γαλλία νομίζοντας ότι  ακολουθεί τα ίχνη της. Τι συνέβη άραγε στην Έλσα Αλεξίου; Ποιο είναι το μυστικό που είναι καλά φυλαγμένο μέσα στην αχανή έκταση του αρχοντικού; Εβδομήντα χρόνια μετά ο Αλέξης, ο εγγονός της Μαρίνας Αλεξίου συζύγου του αδελφού του Άγγελου, θα αποφασίσει να ανακαινίσει το αρχοντικό για να μείνει εκεί παρέα με τη γιαγιά του. Η Μυρτώ και η Αλεξάνδρα είναι οι δύο καλύτερες του φίλες και οι οποίες εναντιώνονται, μαζί με τη γιαγιά του, σε αυτή του την απόφαση λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να αφήσει το οίκημα στο έλεος της λήθης.

Ο χαμός της Έλσας έχει στοιχίσει πολύ στην Μαρίνα Αλεξίου και αυτό ήταν ένα γεγονός που την έκανε να αποφασίσει να μην αποκαλύψει τίποτα στον εγγονό της. Βλέποντας όμως ότι εκείνος είναι ανένδοτος και προχωράει με την αναστύλωση του αρχοντικού αλλά και σε συνδυασμό με πολλά σημάδια που εμφανίζονται όσο διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης αρχίζει να αναθεωρεί σχετικά με όσα κρατούσε σφραγισμένα μέσα της όλα αυτά τα χρόνια. Μήπως έφτασε η ώρα να βγει στην επιφάνεια το μυστικό της εξαφάνισης της Έλσας; Άραγε είναι ζωντανή ή νεκρή; Η Μυρτώ που από την εφηβική της ηλικία βλέπει στο όνειρο της τη μορφή μιας γυναίκας χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της θα δώσει πολλές απαντήσεις σε αυτό το μυστήριο καθώς οι ζωές όλων θα γίνουν άνω κάτω.

Πολλές οι ιστορίες και οι θρύλοι που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με σπίτια που θεωρούνται στοιχειωμένα. Ο κόσμος δημιουργεί στο μυαλό του διάφορα ανάλογα με το μυστηριώδες παρελθόν μιας οικογένειας και καθώς μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Ένας τέτοιος θρύλος θα μπορούσε να είναι και η ιστορία που έπλασε στις σελίδες του βιβλίου «Στο Δέλτα του Αρχοντικού» η Κατερίνα Κοφινά. Ντυμένο με μπόλικο μυστήριο, με ατμόσφαιρα που προκαλεί αγωνία και ένταση καθώς προχωράνε τα κεφάλαια και ανυπομονείς να δοθεί η κάθαρση τόσο στους ήρωες όσο και σε εσένα. Πολλά τα ερωτηματικά που αφορούν την εξαφάνιση της Έλσας και εσύ μαζί με τους ήρωες καλείσαι να βρεις τη λύση και να προσφέρεις τη λύτρωση σε μια ψυχή που την αναζητά μαζί με εσένα αναγνώστη.

Από ένα βιβλίο μυστηρίου που χαρακτηρίζεται από ψήγματα ψυχολογικού θρίλερ με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος αλλά και τρόμου θα τολμήσουμε να πούμε δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φαντάσματα που εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην έκταση του αρχοντικού, μια κατάρα που αιωρείται απειλητική πάνω από τα κεφάλια των αρσενικών της οικογένειας και ένα φονικό που χρονολογείται από την εποχή του 16ου αιώνα. Στοιχεία που μεταμορφώνουν το μυθιστόρημα της Κατερίνας Κοφινά σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο ανάγνωσμα γεμάτο με σκηνές που κατακλύζουν με ποικίλα συναισθήματα τους αναγνώστες, του δημιουργούν ρίγη φόβου αλλά και έντονα ερωτηματικά καθιστώντας τους δέσμιους της ιστορίας που έχει πλέξει η συγγραφέας. Οι εναλλαγές ανάμεσα στις εποχές δεν κουράζουν καθόλου και η γραφή είναι εξαιρετικά γλαφυρή με αρκετούς διαλόγους που καταδεικνύουν τους δυνατούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στους ήρωες του βιβλίου.

Οφείλω να ομολογήσω ότι το τέλος της ιστορίας ήταν ιδιαίτερα δυνατό και όπως αρμόζει σε ένα βιβλίο αυτής της κατηγορίας δημιουργώντας εκείνη την ατμόσφαιρα που χρειάζεται για να δημιουργήσεις τι κατάλληλες εικόνες στο μυαλό σου. Εν κατακλείδι η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Κατερίνας Κοφινά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αν έλειπαν και κάποια βασικά λάθη επιμέλειας που παρατηρούμε καθώς διαβάζουμε το «Στο Δέλτα του Αρχοντικού» θα ήταν ένα αψεγαδιάστο κείμενο ενός φοβερά ατμοσφαιρικού θρίλερ τρόμου. Παρ’ όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι θα το διαβάσετε πραγματικά με μια ανάσα παλεύοντας κι εσείς να ανακαλύψετε τα σκοτεινά μυστικά που βρίσκονται θαμμένα στα έγκατα αυτού του παλιού αρχοντικού.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-12-2018 09:07
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ευχάριστο, Πλούσια πλοκή
Κατά  Επαναλαμβανόμενο, Προβλέψιμο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-11-2018 09:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  Προβλέψιμο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
2
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
8
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα