Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Αβερτοσιά
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-05-2019 23:53
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-03-2019 14:24
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Τεκμηριωμένο
Κατά  Αργό
Ο τίτλος «Αβερτοσιά» είναι ιδιαίτερος, παραπέμπει στην κεφαλλονίτικη και ευρύτερη επτανησιακή διάλεκτο και σημαίνει απλωσιά, ευρυχωρία και κατ΄ επέκταση,  ελευθερία.

Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τίτλο, επέλεξε η Τίνα Κουρκουμέλη να κάνει το συγγραφικό της ντεμπούτο στον πεζό λόγο, κατόπιν έκδοσης της ποιητικής της συλλογής με τον τίτλο «Παλινδρόμηση».

Η «Αβερτοσιά» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικές πινελιές της δεκαετίας του΄60.

Μία δεκαετία που στιγματίστηκε από μεγάλες κοινωνικές και πολιτιστικές αναταραχές, αντικρουόμενες πολιτικές απόψεις, αμφισβήτηση ιδεών και αξιών, με απόγειο, την επανάσταση απέναντι στον συντηρητισμό και δει στην γυναικεία χειραγώγηση.

Η ιστορία τοποθετείται λίγο μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλλονιά, ο οποίος επέφερε αναρίθμητες υλικές ζημιές, αλλά και τον θάνατο πάμπολλων ανθρώπινων ψυχών.

Η Άρτεμις Κινκινάτη, από το Ροσοκέλι της κοινότητας Σκαλάτων, η τελευταία από τα έξι παιδιά της οικογένειας Κινκινάτη, έφηβη ακόμα, όντας ανήσυχη φύση, αναζητά την ανεξαρτησία της από την κλειστή, συντηρητική κοινωνία, επαναστατεί, με την δύναμη που της προσφέρει η μόρφωση και η υψηλή γνώση. Διαβάζει φανατικά, διηγήματα του Καζαντζάκη, την μαγεύει η μουσική του Θεοδωράκη.

«Μόνο με το πνεύμα σου θα πατάξεις τους ισχυρούς» την παρότρυνε σιωπηρά ο πατέρας της, ο παπά-Μάρκος, προκαλώντας την κάθε φορά, ν΄ αντισταθεί στις καθημερινές σχολικές τιμωρίες και περιορισμούς που επέβαλλε ο συντηρητισμός της εποχής, η υπακοή της γυναικείας φύσης στις επιταγές της κοινωνίας, το σκληρό -με τις εξευτελιστικές τιμωρίες του- εκπαιδευτικό σύστημα, βάζοντας τις βάσεις για το ξεκίνημα μιας μεταρρύθμισης που θα εμπεριείχε τον διάλογο και την πολυφωνία.

Η φυγή της Άρτεμης στην Αθήνα, προκειμένου ν΄ ακολουθήσει τις νομικές σπουδές αποτελεί για την ίδια, ένα σημαντικό βήμα ελευθερίας, μία ανάσα ανεξαρτησίας που σηματοδοτεί την εξέλιξή της και την ανάδειξή της σε μία γυναίκα χειραφετημένη, που αναλαμβάνει τα ηνία της τύχης στα χέρια της.

Ο θάνατος του καθηγητή της, θα επισπεύσει την επιστροφή της στον τόπο γέννησής της και τότε, ανομολόγητες μνήμες και ενοχλητικές θύμησες θ΄ ανακληθούν, αναμνήσεις μίας καταπιεστικής σχολικής ηλικίας που όσο και αν το επιθυμεί η Άρτεμις, δεν μπορούν να ξεχαστούν, ούτε και να ξαναγραφεί η μνήμη εκ νέου.

Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο εμπεριέχει την έννοια της ελευθερίας σε όλες της τις εκφάνσεις, πίσω από κάθε λέξη, πίσω από κάθε περιστατικό που σημάδεψε την ζωή της Άρτεμις και της φίλης της Θάλειας.

 Δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, που ενώ μεγαλώνουν μαζί, στην διαδρομή της ζωής τους, θα διαπιστωθεί, ότι η επαναστατική σκέψη της Άρτεμις θα έρθει πάμπολλες φορές σε σύγκρουση, με την υποτακτική φύση της φίλης της.

Μία αρκετά καλή, ενδιαφέρουσα ιστορία που ενώ περνάει σπουδαία μηνύματα θάρρους και αισιοδοξίας απέναντι στην συντηρητικότητα της κοινωνίας, ωστόσο, η εξέλιξή της ακολουθεί έναν αργό παλμό, υπεισέρχονται λεπτομέρειες, που μπορεί να μην ενδιαφέρουν και αυτό, ενδέχεται να κουράσει τον αναγνώστη.

Η γραφή, διάχυτα λυρική και ποιητική, εναλλάσσεται με τον πεζό λόγο δίνοντας ένα ρομαντικό αποτέλεσμα, τονίζοντας την ευαίσθητη ματιά της συγγραφέας να παρατηρεί, να καταγράφει αλλά και να διαφοροποιείται ανάλογα με τις περιστάσεις.

Εν κατακλείδι, το μυθιστόρημα «Αβερτοσιά» είναι ένα δραματικό, κοινωνικό μυθιστόρημα εσωτερικής αναζήτησης, επανάστασης και συναισθηματικής ωρίμανσης που θα γοητεύσει τους αναγνώστες με την δυναμικότητα και την ευαισθησία του!

Α.Δ.

 

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-03-2019 17:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  


Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης, προσωπικής αναζήτησης και κοινωνικής ωρίμανσης.
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-03-2019 10:48
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-03-2019 15:45
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ευχάριστο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η Αβαρτοσιά είναι ένα συναρπαστικό καλογραμμένο βιβλίο με εξαιρετική γλώσσα που περιγράφει τις ανησυχίες και τις μικρές και μεγάλες επαναστάσεις της εφηβικής και νεανικής ηλικίας.

Έχει μια μοναδική φρεσκάδα και δύναμη δημιουργίας!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-03-2019 09:07
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ευχάριστο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Σταθμός για την ελεύθερη βούληση
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-01-2019 09:44
Υπέρ  Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η Κηδεία του καθηγητή Δουκάτου σηματοδοτεί την επιστροφή της Άρτεμις στο νησί της, ύστερα απο την απουσία αρκετών χρόνων στο εξωτερικό. Το τηλεφώνημα της Θάλειας θα την ταράξει και θα την φέρει μπροστά σε έναν ανεξήγητο φόβο. " Άρτεμη, είμαι και εγώ εδώ και θα ήθελα να σε δω". Τα λόγια σταράτα, αποφασιστικά, απαιτητικά. H ενδεχόμενη συνάντηση της Άρτεμης με την Θάλεια, την παιδική της φίλη βάζει σε κίνδυνο την ηρεμία της και την τακτοποιημένη της ζωή. Επαναφέρει στην μνήμη της την Ελληνική ζωή που την είχε γαλουχήσει και την είχε φέρει κοντά στην εποχή που την ανάγκασε να εγκαταλείψει την χώρα της σχεδόν για 40 χρόνια.

 

Οι μνήμες ξεκινούν΄έντονες και νοσταλγικές. Με έναν ιδιόμορφο χαρακτήρα που βγάζει μια έντονη επιθυμία. Μια επιθυμία που έχει την δύναμη να ξαναγράψει την μνήμη και να δει αλλιώς κάποια γεγονότα. Πιο ουσιαστικά, πιο χρήσιμα και πιο ώριμα. Με το πάλεμα των αναμνήσεων στο μυαλό και την αντάρα των συναισθημάτων στην καρδιά παρατηρούμε την ανασύνθεση μιας ιστορίας και την αποκατάσταση μιας σχέσης που έχει μείνει μέσα στην σκοτεινιά και την αμφιβολία για πολλά χρόνια.

 

Χρονολογικά το βιβλίο ξεκινάει την εξιστόρηση των γεγονότων αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά. Με αποκλειστικό φόντο την αφήγηση της Άρτεμις παρακολουθούμε το ξετύλιγμα της υπόθεσης που ακολουθεί μια δικιά του μορφή ροής επάνω σε γεγονότα που σημάδεψαν την ίδια, την οικογένεια της, το νησί της και την ίδια την χώρα στο πέρασμα του χρόνου. Ένας ανηφορικός δρόμος από την απειρία στην εμπειρία. Από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια μέχρι την ενηλικίωση και την αναγκαστική φυγή. Από το απλό συναίσθημα στον έρωτα και από την επανάσταση και την πολιτική δράση σε μια στάση ζωής που θα την ακολουθεί για πολλά χρόνια. Νοερά, σταδιακά, αποσπασματικά μας παρουσιάζεται η φαινομενικά ανταγωνιστική σχέση της Άρτεμης με την Θάλεια. Η παρουσία της Θάλειας στην εξιστόρηση των γεγονότων είναι ισχνή αλλά παράλληλα έντονη. Αποτελεί στην ουσία τον άλλο εαυτό της Άρτεμης που παρουσιάζεται κάθε φορά αλλάζοντας ρόλους. Πότε παρουσιάζεται σαν θύμα και πότε σαν σωτήρας. Πότε σαν καταστροφή και όλεθρος. Η Θάλεια αθόρυβα και ανυποψίαστα είναι ο καταλύτης της. Ο αποδιοπομπαίος τράγος της και ο από μηχανής Θεός της. Είναι η άγνωστη φωνή που την κρίνει, που την φέρνει στα όρια της αυτογνωσίας της. Που την δικάζει, την καταδικάζει και την αθωώνει.

 

Το βιβλίο είναι γεμάτο από εκλεπτυσμένες εικόνες που περιγράφουν άμεσα τον τόπο, τις παραδόσεις, την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία της Επτανήσου. Την μοναδική φινέτσα και το ιδιαίτερο ταμπεραμέντου μιας περιοχής της Ελλάδας που είχε εντελώς άλλες επιρροές από το υπόλοιπο κομμάτι της. Και σε αυτό τον τομέα η συγγραφέας έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά παρουσιάζοντας μια απίθανη ηθογραφία που μαγνητίζει συστήνοντας μας πολλές από τις γνωστές και άγνωστες συνήθειες της Επτανησιακής κουλτούρας.

 

Ο λόγος έχει μια εκρηκτικότητα μοναδική που αποκαλύπτει ταυτόχρονα την καταπίεση και την ελευθερία. Τα απωθημένα και τα δυσαναπλήρωτα όνειρα. Τις αληθινές εξάρσεις της ψυχής και την εξέγερση μπροστά σε κάθε αδικία ή περιορισμό. Η αφήγηση ακολουθεί έναν δικό της χειμαρρώδη ρυθμό. Με μια μοναδική εκφραστικότητα και μια ιδιότυπη πειστικότητα. Η κεντρική ηρωίδα με έναν αέρα ελευθερίας θέτει σε αμφισβήτηση αξιώματα και δογματικές αρχές θέτοντας τους κανόνες της δικιάς της ζωής.                                                                      

 

Οι χαρακτήρες έντονοι και αυθεντικοί κραυγάζουν με μια δύναμη ξεχωριστή την ανάγκη τους να ξεφύγουν είτε από τα στερεότυπα της εποχής και της κλειστής κοινωνίας. Είτε από το πολιτικό κατεστημένο, είτε από την ηθική καταπίεση. Είτε από τα ψεγάδια του ίδιου τους του εαυτού που εγωιστικά καθορίζει πολλές φορές τις πράξεις και τις κινήσεις.

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που έχει πολλά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που καυτηριάζει. Χωρίς αυτά τα γεγονότα να κουράζουν και να πνίγουν τον αναγνώστη, Είναι πραγματικά από τα ελάχιστα βιβλία που στην ουσία τα γεγονότα είναι αόρατα, αλλά υπαρκτά. Επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων, χαράζοντας την ζωή τους, αλλά παράλληλα αυτά τα γεγονότα δεν επιβαρύνουν την ψυχολογία του αναγνώστη με περιγραφές και αναλύσεις. Ειλικρινά με μια και μόνο λέξη ή πρόταση φαίνεται η περιεκτικότητα και των γεγονότων και η επίδραση τους επάνω στα πρόσωπα της ιστορίας. Χτυπάει κατευθείαν στο κέντρο των πράξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Με λογοτεχνικές αναφορές. Με συμβολικούς χαρακτηρισμούς. Με την τέχνη και την επιρροή της σε σημαντικά σημεία της υπόθεσης. Με την μουσική, με την ποίηση, με την παράδοση. Με την Ιστορία και την Πολιτική σε παράλληλο πλάνο.  Με ισχυρές αναφορές στην Παιδεία και το αυστηρό και απόλυτο εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής που οδηγούσε πολλούς απο τους μαθητές στον εξευτελισμό και στην τρέλα.  Με παρατηρήσεις που δίνουν μεγάλη έμφαση στο πως δέχτηκαν οι Επτανήσιοι την Ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Την αμφισβήτηση της Ένωσης που στηρίζονταν στις εντελώς διαφορετικές επιρροές και στην διαφορετική ιδιοσυγκρασία των κατοίκων με το υπόλοιπο κομμάτι της Ελλάδας.

 

Γυναικεία χειραφέτηση, ελευθερία του πνεύματος και της σκέψης. Κατάρριψη των κοινωνικών συμβάσεων και των προκαταλήψεων. Ζωή και Θάνατος. Φθορά του σώματος και της ψυχής και αφθαρσία του αδούλωτου πνεύματος. Συγχώρεση και αποδοχή του παρελθόντος. Αναγνώριση των λαθών και των άκαιρων και σκληρών εγωισμών, Αναθεώρηση των σχέσεων και κατανόηση των βαθύτερων ενστίκτων της ανθρώπινης ψυχής.

 

Ένα βιβλίο σταθμός για την ελεύθερη βούληση στην κοινωνία, στην θρησκεία, στον έρωτα, στην επιστήμη. Ένα βιβλίο που ελίσσεται ανάμεσα στις καθορισμένες συμβάσεις και στην προσωπική και ατομική σφραγίδα της κάθε προσωπικότητας. Που μπορεί να προσποιηθεί μια προσωρινή υποταγή ή να βροντοφωνάζει άμεσα την αλήθεια της, αποδεικνύοντας την δύναμη της σκέψης του μυαλού και την ανάγκη της αυτοδιάθεσης του κάθε χαρακτήρα.

 

Μια πορεία αυτογνωσίας και ώριμης ανάγνωσης του παρελθόντος. Που θα το δει η κεντρική ηρωίδα και θα το αναλύσει με άλλον τρόπο. Θα παλέψει να αγαπήσει αυτό το παρελθόν, να συμβιβαστεί με την ζωή της. Να κατανοήσει τα όσα την έκαναν να αμφιβάλει. Και να αγαπήσει και να συγχωρήσει το πιο γλυκό κομμάτι της νιότης της.

 

Κρατήστε και αναζητήστε τους συμβολισμούς στο ποίημα του Σίλερ. Στον πίνακα  " Ο Βιβλιοφάγος " του Καρλ Σπίτσμπεργκ και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονυσίου Σολωμού.  Ταιριάζτε και δείτε τα σημάδια που υπάρχουν στην αρχή και το τέλος. Το βιβλίο ξεκινά και τελειώνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε έναν απόλυτο κύκλο της ίδιας της ζωής.

 

Θα διαπιστώσετε τελικά πως έχετε να κάνετε με ένα βιβλίο που πρέπει να έχεις κλειδιά και Αντικλείδια για να ξεκλειδώσεις τα βαθιά νοήματα και τους συμβολισμούς του. Ανακαλύψτε το και πραγματικά θα εκπλαγείτε. Για μένα αποτελεί βιβλίο έκπληξη......

 

https://vivlionerga.blogspot.com/2019/01/blog-post_19.html
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
4
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα