Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Αποκάλυψη
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Αστυνομική λογοτεχνία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-08-2020 12:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Καταπληκτικό...Πολλά συγχαρητήρια και στους τέσσερις συγγραφείς....Ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη...
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-09-2019 16:43
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-07-2019 15:55
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Τέσσερις συγγραφείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα αστυνομικό θρίλερ με πρωτότυπη πλοκή συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά της γραφής που έχουμε συνηθίσει στον καθένα τους ξεχωριστά. Κυριάκος Αθανασιάδης, Χίλντα Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σίμος και Βαγγέλης Γιαννίσης. Και οι τέσσερις αφήνουν το δικό τους σημάδι, ο καθένας με τον τρόπο του, στην «Αποκάλυψη». 

Ένας δολοφόνος εμφανίζεται στην Αθήνα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ένας κατά συρροή δολοφόνος που σκοτώνει τα θύματα του με ξεχωριστό τρόπο το καθένα. Σαν να ακολουθεί ένα καλά στημένο τελετουργικό σχέδιο με το κάθε έγκλημα του να είναι ακόμα πιο αποτρόπαιο από το προηγούμενο. Ένας θεριστής ανθρώπινων ζωών που διψά για εκδίκηση; Ή υπηρετεί κάποιον ανώτερο σκοπό;

Η αστυνόμος Αΐντα Μητροπούλου θα κληθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των φόνων έχοντας στο πλευρό της τον υπαστυνόμο Δώρη Μανουστάκο. Πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Στην όλη υπόθεση θα μπλεχτεί και ο ιδιόρρυθμος δημοσιογράφος Παύλος Βαφειάδης προσφέροντας τη δική του πολύτιμη βοήθεια έστω και με κάπως παράξενο τρόπο. Αλλά ο δολοφόνος που έχει λούσει στο αίμα την πόλη θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απ’ όλους. Τι υπάρχει στο παρελθόν που παλεύει να αναδυθεί στην επιφάνεια; Ποια σκοτεινά μυστικά καραδοκούν να έρθουν στο φως;

Το να γράφεις ένα βιβλίο από μόνος σου θεωρώ ότι είναι σχετικά δύσκολο. Το να συνεργαστούν τέσσερα μυαλά μαζί είναι ακόμα δυσκολότερο γιατί ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται διαφορετικά και εκφράζεται επίσης διαφορετικά από τον άλλον. Στην «Αποκάλυψη», λοιπόν, έχουμε τέσσερα διαφορετικά συγγραφικά μυαλά που όμως το ένα απλά συμπληρώνει απόλυτα το άλλο καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα πόνημα που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική συνοχή, μεστή και γλαφυρή γραφή και μια ξεχωριστή πλοκή. Ο καθένας τους έχει αναλάβει και από έναν ρόλο, από έναν ήρωα.

Δεν είναι απλά μια ιστορία όπου εκεί που τελειώνει ο ένας συνεχίζει ο άλλος. Είναι μια ιστορία όπου ο καθένας τους δημιουργεί και έναν ήρωα δίνοντας του υλική υπόσταση στα μάτια των αναγνωστών καλώντας τους να επιλέξουν ποιος θα γίνει ο αγαπημένος τους. Προσωπικά αν πρέπει να ξεχωρίσω ανάμεσα στους τέσσερις θα έλεγα ότι λάτρεψα την Αΐντα Μητροπούλου της Χίλντας Παπαδημητρίου και τον Δώρη Μανουστάκο του Δημήτρη Σίμου χωρίς να αφήνω πίσω τους υπόλοιπους. Όλοι τους αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον με ένα μαγικό τρόπο αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην ιστορία που έχουν πλέξει οι τέσσερις συγγραφείς.

Η εναλλαγή των κεφαλαίων γίνεται ανά τέσσερις ενότητες, όπως θα μπορούσαμε να το θέσουμε πιο σωστά, καθώς κάθε κεφάλαιο αναλογεί και σε έναν από τους ήρωες. Πρώτα μας συστήνεται ο δολοφόνος Ιππότης του Αθανασιάδη για να δώσει τη σκυτάλη στην  αστυνόμο Αΐντα Μητροπούλου της Παπαδημητρίου και να περάσει στον υπαστυνόμο Δώρη Μανουστάκο του Σίμου για να καταλήξει στον δημοσιογράφο Παύλο Βαφειάδη του Γιαννίση. Και κάπως έτσι πορεύεται όλη η αφήγηση του βιβλίου μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία του σελίδα.

Αν εξαιρέσουμε ορισμένα λάθη που διέφυγαν σε κάποια ονόματα, τα οποία εντόπισα καθώς διάβαζα το βιβλίο, οφείλω να ομολογήσω ότι η ιστορία που λαμβάνει  χώρα μέσα στις σελίδες του είναι εξαιρετικά ευφάνταστη και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Ένας αδίστακτος δολοφόνος, μια δυναμική και αθυρόστομη αστυνόμος, ένας ευαίσθητος υπαστυνόμος και ένας μυστηριώδης δημοσιογράφος. Τέσσερις ήρωες με βασανισμένες ψυχές που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τέσσερις ιδιαίτερες γραφές συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας που θα μας χαρίσουν έντονες στιγμές ανάγνωσης.

Ένα πείραμα που πραγματικά πέτυχε χαρίζοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα αποκαλύπτοντας ίσως και άγνωστες πτυχές των συγγραφέων που συμμετείχαν δίνοντας τους το έναυσμα να κάνουν μια μικρή υπέρβαση στις συγγραφικές τους ικανότητες. Η «Αποκάλυψη» είναι ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ δένοντας μαζί τέσσερις ξεχωριστές και διαφορετικές πένες δημιουργώντας ένα βιβλίο με έντονο σασπένς όπου κυριαρχεί ένα σκοτεινό υπόβαθρο μιας αιματοβαμμένης ιστορίας με ανατριχιαστικά εγκλήματα και σοκαριστικές εικόνες.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Πραγματική Αποκάλυψη
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-04-2019 17:18
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Με ένα συγκεκριμένο πλάνο κινήσεων και εξελίξεων τέσσερις συγγραφείς αναλαμβάνουν να ξεδιπλώσουν τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου. Και να αποδώσουν με την δυναμική που κουβαλά ο κάθε ήρωας μια ιστορία που σπέρνει τον φόβο, τον τρόμο και την φρίκη. Αλλά και τον πόνο, την αναζήτηση της λύτρωσης και την απονομή δικαιοσύνης.Ένα αποκρουστικό σκηνικό, επαναλαμβανόμενων φόνων. Στο επίκεντρο της πλοκής ένας θεωρητικά σήριαλ κίλερ. Επικίνδυνος ψυχοπαθής, κατά συρροή δολοφόνος. Κάθε φόνος στήνετε με προσοχή και άκρα επιμέλεια. Με σκοπό να σταλεί ένα συγκεκριμένο μήνυμα σε έναν άγνωστο αποδέκτη. Τα θύματα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Διαφορετικές γειτονιές, διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Οι ζωές τους δεν φαίνεται να συνδέονται σε καμιά χρονική στιγμή. Το μόνο ουσιαστικά κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα τα θύματα δολοφονούνται με μια ακολουθία τελετουργική και συγκεκριμένη ως προς την υπόδειξη ενός καλά κρυμμένου μηνύματος.Την υπόθεση αναλαμβάνει η έμπειρη Αστυνόμος Άϊντα Μητροπούλου, έχοντας στο πλευρό της τον Υπαστυνόμο Δώρη Μανουστάκο. Ερωτηματικά. Σκοτεινά μυστικά. Εσκεμμένες και κρυφές κινήσεις που καθοδηγούν υπόγεια τα γεγονότα. Ο χρόνος που στενεύει επικίνδυνα και οι φρικτοί και βασανιστικοί φόνοι που αυξάνονται με αναπότρεπτο ρυθμό, Όταν στην υπόθεση μπλεχτεί και ο εκκεντρικός δημοσιογράφος Παύλος Βαφειάδης η υπόθεση θα πάρει μια άλλη τροπή που θα μπλέξει τα γεγονότα, αλλά θα δώσει φως σε κάποιες καταστάσεις.Ένας αιματοβαμμένος ιππότης που αλλάζει αποχρώσεις, καθώς τα θύματα του αυξάνονται. Καθώς το σχέδιο του προχωρά ακάθεκτο. Σκηνοθετεί με μαεστρία τις σκηνές του φόβου και ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού με μοναδική ακρίβεια. Στο κατόπι του η Αστυνόμος Μητροπούλου και ο υπαστυνόμος Μανουστάκος ψάχνουν στα τυφλά, αλλά ο τρόπος συλλογισμού και η μέθοδος της συνεργασίας τους δημιουργεί τις βάσεις που οδηγούν σε μια σωστή κατεύθυνση. Ο δημοσιογράφος Βαφειάδης με τις κινήσεις του, ανοίγει τον δρόμο για να παγιδευτεί ο μυστηριώδης δολοφόνος που ορίζει το σκηνικό της Αποκάλυψης. Θα προλάβουν να σταματήσουν το αιματοβαμμένο σχέδιο που θερίζει; ή μήπως θα παγιδευτούν και οι ίδιοι στο δόκανο που τους έχει στηθεί;Με ασύλληπτη διορατικότητα καταγράφονται οι κινήσεις της αστυνομίας, αλλά και οι κινήσεις του άγνωστου δολοφόνου. Τα ίχνη γίνονται στοιχεία και τα στοιχεία αρχίζουν να διαμορφώνουν τους σκοπούς του άγνωστου δράστη. Να δίνουν συγκεκριμένο σκοπό στο επικίνδυνο παιχνίδι. Να χρωματίζουν οριστικά μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της κάπου στο παρελθόν.

Με αφηγηματικό λόγο που καθορίζει την ένταση και αναδεικνύει την αγωνία. Σκληρές εικόνες, γεμάτες αίμα και βία. Φόβος που διαπερνά τα πάντα. Τρόμος που εισχωρεί μέχρι το τελευταίο κύτταρο. Αγωνία που καθορίζεται από τις ανατροπές μέχρι την τελευταία σελίδα. Δράση που έχει δραματικές διακυμάνσεις στην ψυχολογία του αναγνώστη. Τόσο με την τύχη των πρωταγωνιστών όσο και με την αποκάλυψη του Μεγάλου μυστικού που έστησε το όλο σκηνικό της Φρίκης.

 

Είναι απίστευτα δυνατός ο τρόπος με τον οποίο η υπόθεση ακροβατεί ανάμεσα στο μυστήριο, την αγωνία, τις εξαιρετικά ωμές σκηνές θρίλερ και στις ανάσες που δίνονται από τις εύστοχα δοσμένες πινελιές μαύρου χιούμορ. Είναι τόσο εύστοχα επιλεγμένες οι τοποθεσίες των εγκλημάτων. Που χρωματίζουν ανάλογα την φρίκη και την εγκατάλειψη. Την μοναξιά και την απόγνωση. Θλιβερές παρακμιακές γειτονιές που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. 

 

Είναι επίσης και ο χρόνος που καθορίζει την ατμόσφαιρα και την υποδόρια ψυχολογία. Έχει επιλεχθεί με ουσία και είναι με σκοπό οριοθετημένος. Τα εγκλήματα λαμβάνουν χώρα στην περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων. Όλοι γιορτάζουν. Οι πρωταγωνιστές όμως χαμένοι μέσα στην δίνη των εξελίξεων παλεύουν με τις δικές τους επιλογές. Με το βάρος που κουβαλούν στις πλάτες τους, άλλοι για την λύση μιας δύσκολης υπόθεσης και άλλοι για την συγκάλυψη της. Οι πρωταγωνιστές ξεχνάνε τον χρόνο που κινείται γιορτινός γύρω τους και χάνονται μέσα στον ανεμοστρόβιλο των καταιγιστικών ανατροπών.

 

Οι τέσσερις συγγραφείς διαχειρίζονται πανέξυπνα το κομμάτι συγγραφής που τους αναλογεί, προσφέροντας μας, ένα στέρεο και αμιγές αποτέλεσμα, με συνοχή. Αλλά ταυτόχρονα αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα μέσα στο κείμενο. Την δικιά του προσωπική υπογραφή, που είτε δίνει ανάσες ανάμεσα στις σκληρές εικόνες. Είτε γεμίζει με καίριες στιγμές καυστικού χιούμορ είτε εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη. Είτε προσγειώνει απότομα στις ανατρεπτικές ευελιξίες. Ξεφεύγει από το προφανές, αποφεύγει τα κλισέ και τις στερεότυπες ενέργειες. Δοκιμάζει περίτεχνα τις αντοχές και τα όρια του κάθε αναγνώστη απέναντι στην φρίκη. Για αυτό και η σωστή εναλλαγή των κεφαλαίων αποτελεί το μεγάλο όπλο στο ξετύλιγμα και της υπόθεσης, αλλά και κυρίως στον έλεγχο των συναισθημάτων, Θεωρώ μεγάλη επιτυχία της συγγραφής αυτού του βιβλίου, τον απόλυτο έλεγχο των συναισθημάτων του αναγνώστη. Αναπάντεχα, απλά, καθοριστικά και πανέξυπνα τον οδηγούν να νιώσει και να βιώσει όλα τα συναισθήματα του την στιγμή ακριβώς που πρέπει να τα νιώσει. Άλλοτε ξαφνικά και απρόσμενα και άλλοτε σταδιακά και καθοριστικά. Ο αναγνώστης βρίσκεται χωρίς να το καταλάβει μέσα στο σύννεφο των συναισθημάτων που του επιβάλλουν οι συγγραφείς και μέσα στην παγίδα που του φτιάχνουν οι εξελίξεις. 

 

Πρωτότυπα ανατριχιαστικό, απίστευτα ατμοσφαιρικό. Εθιστικό, διαστροφικό και προκλητικό. Διχάζει και αγκαλιάζει με τα δεδομένα της ζωής που κουβαλούν οι ήρωες, Αλλά και με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του. Ψυχογραφεί εξαιρετικά όλους τους ήρωες και προβάλει το σύνολο του εσωτερικού τους κόσμου. Δοκιμάζει απίστευτα το καλό με το κακό και φέρνει τους πάντες υπόλογους μπροστά σε μια κατάσταση περίεργης δικαιοσύνης. Αυτόβουλης και λυτρωτικής. Ξεφεύγει απο την επιφάνεια και εισχωρεί σε βάθος τόσο στις σκέψεις, όσο και στις πράξεις. Ακολουθεί ένα δικό του ξεχωριστό μοτίβο που αγγίζει και καθηλώνει. Που αλλάζει τους κανόνες και σε οδηγεί σε ένα τέλος που πραγματικά σε κάνει να νιώθεις και χαρά, αλλά και θλίψη. Και δικαίωση, αλλά και ένα κενό που περιμένει να γεμίσει μέσα απο την δικιά σου σκέψη. Γιατί πάντα στην ζωή το καλό συμβαδίζει με το κακό και η δυστυχία βρίσκεται τόσο κοντά στην ευτυχία.Ένα απο τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ που κυκλοφορούν σήμερα και που αξίζει πραγματικά να το ανακαλύψετε, να το αποκαλύψετε για να φτάσετε μαγικά στην ουσία του.

 

https://vivlionerga.blogspot.com/2019/04/blog-post_6.html
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-02-2019 00:28
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-02-2019 15:43
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-01-2019 22:24
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η εικόνα που διαχέεται από κάθε σελίδα του βιβλίου είναι σκληρή, ρεαλιστική και σε αρκετά σημεία ωμή και ανατριχιαστική.Το σκηνικό της ιστορίας έχει στηθεί στην Αθήνα, μέσα στα στενά δρομάκια της και είναι δύσμορφο και σκοτεινό. Κρύβει σκιές, που έρχονται από το παρελθόν, σκιές που είχαν εγκλωβιστεί στο μυαλό και στη ψυχή ενός άγνωστου,  μέχρι που γιγαντώθηκαν και είναι έτοιμες να ξεπεταχτούν, να πνίξουν και να φέρουν την αλλαγή της ισορροπίας στον κόσμο έτσι όπως τη φαντάζεται εκείνος, αλλά και τον τρόμο στην πόλη. Τα αποτρόπαια εγκλήματα – εκτελεσμένα τελετουργικά -  ζητούν τη λύση τους και η Αστυνόμος Μητροπούλου με τον υπαστυνόμο Μανουστάκο προσπαθούν να βρουν την άκρη του μίτου της Αριάδνης για να βγουν από το νοσηρό σκηνικό που έχει στήσει ο άγνωστος δολοφόνος.Στις έρευνες εμπλέκεται, με έναν παράδοξο τρόπο, ο ρεπόρτερ Παύλος Βαφειάδης. Αποκάλυψη, ο τίτλος, αποκάλυψη και για έναν συστηματικό αναγνώστη η επιτυχής διαχείριση του εγχειρήματος ''Τέσσερις συγγραφείς γράφουν ένα μυθιστόρημα! ''Πραγματικά αποκάλυψη είναι το αφηγηματικό ύφος του κάθε συγγραφέα,  διαφορετικό από εκείνο που ο καθένας τους μας έχει συνηθίσει,  μέχρι τώρα στα βιβλία τους,  – αυτό άλλωστε δείχνει το μεγάλο ταλέντο τους – πραγματικά αποκάλυψη είναι το άψογο δέσιμο των διαφορετικών αφηγηματικών φωνών μεταξύ τους! Σίγουρα βοηθάει πολύ  η χάραξη της ιστορίας και η συνέχισή της με τους συγγραφείς να προχωρούν βάσει του αρχικού σκελετού, ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες που είχαν αναλάβει να δημιουργήσουν.  Εν τούτοις κάλλιστα θα μπορούσαν να ξεφύγουν, να μην καταφέρουν να δέσουν τις αφηγηματικές φωνές τους τόσο καλά, και να δημιουργείται ένα χάσμα ή μια αίσθηση στον αναγνώστη, αυτή του ανεκπλήρωτου!Αποκάλυψη, λοιπόν, η αφηγηματική δεινότητα  – η τόσο εντυπωσιακά προσαρμοσμένη στην ιστορία - του Κυριάκου Αθανασιάδη, φοβερά διαφορετικής από εκείνη τη γεμάτη ευαισθησία στο Power Kid,  του Βαγγέλη Γιαννίση που κυριολεκτικά μεταλλάσσεται και μπαίνει στο πετσί του ρόλου του, της Χίλντας Παπαδημητρίου, που μας δίνει μια άγρια δυναμική αλλά και τόσο βεβαρημένη από τα μυστικά που κουβαλάει ηρωίδα,  και του Δημήτρη Σίμου που κάθε άλλο παρά Καπετάνο θυμίζει, σε έναν ρόλο δύσκολο και απαιτητικό, αφήνοντας ωστόσο ένα τόσο δα μικρό σημαδάκι του λόγου του, που οι φαν του θα χαμογελάσουν αναγνωρίζοντάς το.Εν κατακλείδι το μυθιστόρημα :Έχει τη βαρύτητα του αφηγηματικού λόγου των συγγραφέων που ζητά κάθε απαιτητικός αναγνώστης.Συνδυάζει αριστοτεχνικά την πλοκή με το αφηγηματικό στυλ του καθενός εκ των τεσσάρων.Δίνει το σασπένς και την κλιμακούμενη ένταση που είναι σαν το αλάτι και πιπέρι σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Δίνει τη σκληρότητα και την ωμότητα αφήνοντας πλήρως ικανοποιημένο τον αναγνώστη - φαν των αστυνομικών θρίλερ!Έχει τη σωστή δομή και τη σφιχτή πλοκή που απαιτείται.Έχει χαρακτήρες άκρως ενδιαφέροντες και ούτε κατά διάνοια χάρτινους! 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
10
Το θέλουν
6
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
9
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα