Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Έτοιμος;
Βιβλίο Παιδικά βιβλία, Ελληνικά >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για παιδιά
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-03-2019 14:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό
Κατά  


Ζούμε στην Ελλάδα κι όλοι γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση σεισμού. Εξάλλου για το λόγο αυτό γίνονται συχνά στα σχολεία ασκήσεις ετοιμότητας. Στο βιβλίο του Γιάννη Διακομανώλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, με τίτλο  «Έτοιμος;» αναφέρεται μια τέτοια σχολική άσκηση. Οι σειρήνες που χτυπούν βρίσκουν τον Αχιλλέα και τον Οδυσσέα  στο υπόγειο του σχολείου όπου πήγαν με εντολή της κυρίας τους να φέρουν κάποιους χάρτες. Ο Αχιλλέας ένα μεγαλόσωμο αγόρι, είναι νέος στο σχολείο. Τα προηγούμενα χρόνια ζούσε στην Αμερική. Ο Οδυσσέας, μικρόσωμος εκείνος, κουβαλάει πάντα μαζί του ένα φακό και μια σφυρίχτρα.  Τι γίνεται όταν τα φώτα στο υπόγειο σβήνουν; Τι μαθαίνει ο Αχιλλέας για όσα έγιναν πριν από πέντε χρόνια όταν καταστράφηκε το παλιό κτίριο του σχολείο από το σεισμό.

Με σωστή γλώσσα, δεμένη πλοκή, ζωντανούς χαρακτήρες και ενδιαφέρουσες εικόνες ο δάσκαλος Γιάννης Διακομανώλης που έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής με προηγούμενα βιβλία του, θίγει ένα θέμα όχι και τόσο ειπωμένο στην παιδική λογοτεχνία, αυτό του σεισμού. Ωστόσο  παράλληλα βλέπουμε στο κείμενο κι άλλα πολλά. Η διαφορετικότητα, η προσαρμογή σε νέο περιβάλλον, η φιλία είναι κάποια από όσα βρίσκουμε μέσα στο βιβλίο.

Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά είναι εξαιρετική και στέκεται υποστηρικτικά στο κείμενο ενώ στο τελευταίο μέρος του βιβλίου έχουμε ασκήσεις για τον μικρό αναγνώστη που στοχεύουν στην προετοιμασία του για την περίπτωση σεισμού.

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-03-2019 11:03
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ο Αχιλλέας είναι ένα ψηλό παιδί που έρχεται από τη Νέα Υόρκη και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του σχολική τάξη. Στο πλάι του θα βρεθεί ο Οδυσσέας, ένα εσωστρεφές παιδί με γυαλιά, που θα τον βοηθήσει να ενταχθεί καλύτερα στις παρέες τους. Τη φιλία τους θα ισχυροποιήσει η άσκηση για σεισμό που θα κάνει το σχολείο κι έτσι ο Αχιλλέας θα μείνει άφωνος με το πόσο έτοιμος είναι ο νέος του φίλος. Η εξήγηση είναι πολύ απλή και όμως ανατρεπτική! 

Ο κύριος Γιάννης Διακομανώλης γράφει στο νέο του βιβλίο με τον πιο ευφάνταστο και εύληπτο τρόπο πώς πρέπει κανείς να προστατευτεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Με αφορμή τη φιλία που ξεκίνησε να γεννιέται ανάμεσα σε δυο αγόρια, τα βάζει να κλειστούν κατά λάθος στο υπόγειο του σχολείου τους κατά τη διάρκεια της άσκησης κι έτσι μέσα από παραστατικούς διαλόγους και μικρά κόλπα που οφείλει ο καθένας να κάνει την ώρα του σεισμού δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες χρήσεως. Η ιστορία, που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω, έχει σωστές κύριες και δευτερεύουσες προτάσεις, ζωντανούς διαλόγους και στην αρχή του βιβλίου πειραματίζεται με το πρωθύστερο, μιας και ο Οδυσσέας ευχαριστεί τον Αχιλλέα για κάτι που έγινε μια μέρα πριν, διαβάζουμε για το γεγονός και μετά συνεχίζεται η ιστορία σε γραμμική αφήγηση. 

Η εικονογράφηση της κυρίας Μανουρά είναι παραστατική και γλαφυρή. Περιττό να πω πως ο Οδυσσέας μου θυμίζει πάρα πολύ τον εαυτό μου και η απεικόνιση, εκτός από την αφήγηση, με έκανε να γελάσω, μιας και μου θύμισε εμένα που προτιμούσα να κάθομαι σ’ ένα παγκάκι να διαβάζω παρά να τρέχω ολούθε. Το σχολείο έχει όμορφα χρώματα, χωρίς ιδιαίτερο φόντο, κάτι που βοηθάει το μάτι να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες και αναπαριστά ένα σχολείο ιδανικό, μιας και έχει ράμπες παντού (και όχι σκάλες) ώστε να βοηθιούνται όλα τα παιδιά. Τα πρόσωπα παιδιών και δασκάλων είναι εκφραστικά και χαριτωμένα και η ανατροπή του φινάλε δίνεται εξίσου γλυκά και όμορφα. 

Είστε «Έτοιμοι» λοιπόν για έναν σεισμό; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν είστε σε κλειστό χώρο; Αν όχι, ο συγγραφέας είναι εδώ, να σας αφηγηθεί μια ιστορία και να σας καθοδηγήσει διασκεδαστικά με τη μορφή ποιήματος ως προς τα απαραίτητα βήματα που οφείλει κάποιος να κάνει για να βγει αλώβητος από μια τέτοια περιπέτεια. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πολλές σελίδες με παιχνίδια, κουίζ και ιδέες ώστε να εμπεδώσουν μικροί και μεγάλοι αναγνώστες καλύτερα τη συμπεριφορά τους εν ώρα σεισμού.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα