Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Σίβυλλα: Το τίμημα της ύβρεως
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-02-2020 10:58
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ !! Λίτσα Κοντογιάννη

Ένα βιβλίο έκπληξη, πραγματικά πρωτότυπο. Είναι κατά βάση ιστορικό, και αυτά τα ιστορικά στοιχεία μαζί με τη μυθοπλασία και τη μυθολογία καταφέρνουν και ανακατεύονται μαγικά και το αποτέλεσμα είναι αριστοτεχνικό.

Η συγγραφέας καταφέρνει να μας χώσει εξ ολοκλήρου στην ατμόσφαιρα της εποχής. H αφήγηση ξεκινά στον ιερό ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς το 384 π.Χ. και ένα μεγάλο μέρος διαδραματίζεται τον 14ο αιώνα, όπου μια βρίσκονται οι ήρωες της ιστορίας στη Χίο και μια στη Γένοβα. Μετά βρίσκονται στη Φώκαια της Μικράς Ασίας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Η πολύ καλή περιγραφή της εποχής, με πολλές λεπτομέρειες, ενδεχομένως κάποιους να κουράσουν, αλλά αξίζει να αναφέρουμε πως αυτά τα στοιχεία – πολλά από αυτά είναι παντελώς άγνωστα στους περισσότερους από εμάς - έχουν προκύψει από πολύ μεγάλη έρευνα, και η κυρία Παπαναστασοπούλου καταφέρνει έτσι να μας παρασύρει σε αυτά τα χρόνια και να βιώσουμε «αυτοπροσώπως» ό,τι ακριβώς διαδραματίστηκε τότε.

Πολυπρόσωπη αφήγηση και σε τρίτο πρόσωπο, αλλά η περιγραφή των ηρώων είναι τόσο ζωντανή, διόλου χάρτινη που πείθει τον αναγνώστη πως πολύ πιθανόν να υπήρξαν στη πραγματικότητα μαζί με τα ιστορικά πρόσωπα της εποχής.

Οι ήρωες πολλοί, άλλοι πραγματικοί, άλλοι όχι. Όλα τα γεγονότα ειδομένα μέσα από τα ματιά της κεντρικής ηρωίδας του μυθιστορήματος, ενός πραγματικά μαγικού πλάσματος με πολύ ιδιαίτερες και εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες.

Εξαιρετική η περιγραφή των περιοχών της Χίου, της Γένοβα, της Φλωρεντίας, της Τοσκάνης, του Μιλάνου, της Κωνσταντινούπολης και της Φώκαιας.

Μια πολύ δυνατή, έντονη και ολοζώντανη γραφή με έντονες εικόνες και πλούσια πλοκή, που μας επιτρέπει να γινόμαστε «αυτόπτης μάρτυρες» μοναδικών ιστορικών γεγονότων.

Το τέλος είναι απόλυτα ολοκληρωμένο και αφήνει την υπέροχη γεύση της πληρότητας χωρίς να έχουν μείνει κανενός είδους εκκρεμότητες.

Τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου, μου έμεινε μια απορία: μπορούν τα γεγονότα να αλλάξουν, ακόμα κι αν είχαμε αυτή τη μεγάλη, δίχως όρια δύναμη που κατείχε η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας μας; Ή πεπρωμένου φυγείν αδύνατον; Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-12-2019 23:34
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  


“Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως”

Συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

Εκδόσεις Άνεμος εκδοτική

.

.

Σε κάθε νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, υποκλίνομαι με θαυμασμό στην σοβαρή και επιμελημένη έρευνα που κάνει, σε ότι άφορα τα ιστορικά στοιχεία, στα οποία αναφέρεται στα βιβλίων της. Ακούραστη και ανιδιοτελής λάτρης της έρευνας, ψάχνει διαρκώς, για να ανακαλύψει χρήσιμα στοιχεία για τη συγγραφή των βιβλίων της και αφού τα φιλτράρει, να μας παρουσιάσει την ουσία τους, παρακάπτοντας με εξαιρετική μαεστρία, ότι κουράζει και ότι είναι περιττό. Στέκομαι με δέος μπροστά σε αυτό το χαρακτηριστικό της γραφής της και για αυτό και το αναφέρω πρώτο.

Στο νέο της βιβλίο “Σίβυλλα το τίμημα της ύβρεως”, συναντάμε μια συναρπαστική ιστορία, μια ζωντανή μυθοπλασία, απόλυτα ενταγμένη στο ιστορικό της πλαίσιο. Με αφηγηματικό ταλέντο και γλαφυρότητα ρίχνει φως και αναδεικνύει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που ξεκινούν από το ιερό του Απόλλωνα, το 384 μ.Χ στους Δελφούς και φτάνουν ως τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. 

Ο τίτλος του βιβλίου είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός και ταιριαστός με την ιστορία που μας αφηγείται η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου. Όλα ξεκινούν στην Χίο, το 1372 η οικογένεια του Ζωρζή Νεγρεπόντη-Τζιουστινιάννη, μεγαλώνει. Το τρίτο παιδί της οικογένειας έρχεται στην ζωή, η Οργετού, η νέα Σίβυλλα. Μια ύπαρξη μαγική και αιθέρια, μυθική και μυστηριακή, ικανή να προβλέψει, να προκαλέσει, να αλλάξει ή να ανατρέψει πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω της. Η Οργετού, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, γεννιέται και μεγαλώνει στον πολύ δύσκολο και απαιτητικό, 14ο αιώνα. Προικισμένη με τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει, προκαλεί δέος στους γύρω της. Μια σαγηνευτική γυναίκα που ξέρει την δύναμη της και αρνείται πεισματικά, να ακολουθήσει και να υπακούσει σε νόρμες και στερεότυπα. Αυτήν την προσωπική της επανάσταση και τις περιπέτειες στις οποίες θα την οδηγήσει, θα παρακολουθήσουμε να ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου. Μια επανάσταση “ύβρις”, με το δικό της τίμημα, που η Οργετού καλείται να πληρώσει και από τη άλλη εμείς ως αναγνώστες, να κρίνουμε αν τελικά άξιζε να το κάνει…

Σε κάθε σελίδα του βιβλίου και σε κάθε σταθμό, από την Χίο ως την Γένουα, από την Πόλη και την στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ως τη Σμύρνη τις μοιραίες μέρες της καταστροφής, φωτίζονται αριστουργηματικά από την συγγραφέα, όχι απλώς η ιστορική περίοδο της κάθε περιοχής, αλλά και όλα τα ουσιώδη γεγονότα που προκλήθηκαν από τις πράξεις των ηγετών της. 

Με την επιδεξιότητα του λόγου της και το ταλέντο της γραφής που την διακρίνει, η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, μας στρέφει την προσοχή στην ανθρώπινη πλευρά και παρουσιάζει με εξαίρετη συγγραφική μαεστρία, τις προσωπικές πολιορκίες των πρωταγωνιστών στα χαρακώματα της ψυχής τους. Λυρική ή γλαφυρή, όπου χρειάζεται, σταθερή και προσανατολισμένη στο κείμενο της η γραφή της, γίνεται θεματοφύλακας αξιών και ιδανικών, καθώς  οδηγεί τον αναγνώστη, ενώπιον με αξιακά ζητήματα.

Κάνει την υπόσταση της ηρωίδας της και τις περιπέτειες της όχημα, όχι μόνο προς ένα ταξίδι στους μύθους και την ιστορία της χώρας μας, μα την χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς, ως σύμβολο της ανυπέρβλητης, ζωτικής επιθυμίας του ανθρώπου, να μαθαίνει συνεχώς, να εξελίσσεται, να ενημερώνεται, μα και να ανακαλύπτει την δύναμη που κρύβει μέσα του, τα όρια της και την ικανότητα της, να τον οδηγήσει στην όποια αλλαγή επιθυμήσει. Βασικοί παράγοντες την κάθε φορά, η αναγκαιότητα μα και η σωφροσύνη που απαιτείται, ώστε να επιλέξει το όποιο μέσω ή τρόπο εκείνος νομίζει, θεμιτό ή αθέμιτο, που θα τον βοηθήσει για να επιτύχει τον στόχο του και θα τον κάνει να αισθανθεί ανώτερος όλων, ένας μικρός “θεός”. Και επειδή αυτό θα αποτελεί την δική του προσωπική ύβρη, να πληρώσει το ανάλογο τίμημα.

Το μυθιστόρημα “Σίβυλλα το τίμημα της ύβρεως”, δομείται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες. Αυτόν της μυθοπλασίας, που εξυπηρετεί την εξέλιξη της ιστορίας και χρησιμοποιείται εξαιρετικά από την συγγραφέα αποκλειστικά για αυτό, αυτόν του ιστορικού μυθιστορήματος, με όλες εκείνες τις πληροφορίες που προσφέρει στον αναγνώστη, κάνοντας τον συλλέκτη νέων γεγονότων που εμπλουτίζουν τις γνώσεις του και αυτόν του ανθρωποκεντρικού μυθιστορήματος. Όλα περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά απέναντι σε όποιο εμπόδιο συνάντα. Η συνείδηση είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό, μα τα όρια της δεν είναι τα ίδια σε όλους. Τα ορίζουν πολλά πράγματα. Εγωισμός, η δύναμη της εξουσίας εις βάρος των άλλων, οι αρχές και τα ιδανικά που θέτονται από νωρίς και επηρεάζουν τον χαρακτήρα των ανθρώπων, η έλλειψη του μέτρου..

Μέσα από τις δράσεις και τον ψυχισμό των ηρώων της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, συνειδητοποιούμε το βάρος και τις συνέπειες των λαθών που κάνουμε, των αποφάσεων που παίρνουμε και το τίμημα των συνεπειών τους. Και αυτό συμβαίνει, γιατί είναι ανθρώπινοι οι ήρωες του βιβλίου είναι προσιτοί και οικείοι, είναι εγώ, εσείς, εμείς. Βιώνουν, πονάνε, ποθούν, έχουν ψυχή και μπαίνουν στη διαδικασία της αναζήτησης, παλεύοντας τον εαυτό τους σε μάχες εσωτερικές μα και σε μάχες στρατηγικής, ανάμεσα στο θεμιτό και το αθέμιτο, στο ορθό και το λάθος, στο λογικό και το παράλογο..Και καθώς η συγγραφέας διεισδύει λογοτεχνικά και ξεγυμνώνει τα πάθη και τις αδυναμίες των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος της, ο αναγνώστης αναρωτιέται αν ο κάθε άνθρωπος, ο καθένας από μας, με τα πάθη και τις αδυναμίες του, θα μπορούσε να γίνει ήρωας ή ηγέτης ή ακόμα και δυνάστης ή πόση ανάγκη έχει ο καθένας μας να αναζητά τους δικούς του ήρωες και ηγέτες ή να υποκύπτει σε δυνάστες. 

Μα κάπως έτσι το ταξίδι της ζωής γίνεται συναρπαστικό. Έρωτες, συγκρούσεις, εκδίκηση, συγχώρεση, θάνατος…αλλάζουν τους ανθρώπους και ρίχνουν φως ή σκοτάδι στην ψυχή τους. 

Το χάρηκα πολύ αυτό το βιβλίο για πολλούς λόγους, μα πάνω από όλα γιατί μου έδειξε πως όλοι, ότι και να αποζητούμε, ότι λάθος και να κάναμε, όσο λάθος και αν είναι το μονοπάτι που επιλέξαμε να διαβούμε… πάντα πρέπει να βρίσκουμε την δύναμη να το αλλάζουμε αμέσως μόλις το συνειδητοποιούμε. Ο κόσμος αυτός μπορεί να ελπίζει σε κάθε είδους θετική αλλαγή, πρέπει να τολμά την επανάσταση, να έχει το σθένος να πληρώνει το τίμημα και να σηκώνει την ευθύνη.. αρκεί να καταλάβουμε ένα πράγμα..Όλα είναι επιλογές μας και όλοι κρινόμαστε από αυτές.. 

.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
2
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
2
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα