Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η διαδρομή και Το κόμιστρο
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-02-2020 16:31
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Αριστούργημα
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-10-2019 14:50
Υπέρ  Καθηλώνει
Κατά  
«Η διαδρομή και το κόμιστρο» Σ.Γαλανός Εκδόσεις Λιβάνη 2019 σελ. 718

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης δύναμης , ένα Αριστούργημα.

Το καλύτερο ελληνικό βιβλίο των τελευταίων χρόνων.

Με ένα ύφος σαγηνευτικό ,που καταλήγει συγκλονιστικό.

Ο Στρατής Γαλανός γράφει ένα μυθιστόρημα ταυτότητας , δημιουργώντας έναν κόσμο γλυκόπικρο , ρυθμισμένο μουσικά .Άλλωστε η μουσική , το τραγούδι , η όπερα όπως και η ποίηση , διαπερνά όλο το βιβλίο.

Μια μαύρη κωμωδία. Κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις ή γεγονότα προσεγγίζονται με κάποια δόση γλυκόπικρης ειρωνείας ή αυτοσαρκαστικό χιούμορ .Ειρωνεύεται και καυτηριάζει ο Στρατής Γαλανός ανθρώπους, πράξεις, γεγονότα, καταστάσεις ,εποχές, ιδεολογίες, τάξεις, κατακτητές, αλλά με κοσμοπολίτικο τρόπο.

Ένα σπουδαίο αλλά και προδρομικό μυθιστόρημα. Ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα για τα έσχατα της ανθρώπινης συνθήκης. Ένα σαγηνευτικό βιβλίο , αν όχι για άλλο λόγο , αλλά για την ξέφρενη ενέργεια του ίδιου του πρωταγωνιστή …μιας πολυτελούς λιμουζίνας.

Ο Στρατής Γαλανός αφηγείται τη ζωή ενός …αυτοκινήτου.

Μια λιμουζίνα Oldsmobile Viking Special Deluxe Patrician Sedan, είναι ένα αμερικάνικο αυτοκίνητο του 1929 , μια μηχανή με μπλε μυαλό και συναισθήματα , το οποίο μας μιλάει…

Μα μιλούν τα αυτοκίνητα ; Ναι, μιλούν ,και μάλιστα λένε πολλές ιστορίες , όχι μόνο δικές τους αλλά και των ανθρώπων που τα έφτιαξαν , τα οδήγησαν και τα χρησιμοποίησαν. Αρκεί να ξέρουμε ν ΄ακούμε ή να θέλουμε ν΄ ακούσουμε , πράγμα που σε τελική ανάλυση είναι το ίδιο. Τότε τα άψυχα ζωντανεύουν κι αρχίζουν τις αφηγήσεις .Όσοι νομίζουν πως οι μηχανές έχουνε μόνο μίζες, λεβιέδες, κλάξον, ταξίμετρο, ρουλεμάν , γρανάζια , μανιβέλες, καλώδια κι ελατήρια και καθόλου μνήμη , κρίση και ευαισθησία , τότε ας ξεχάσουνε ό,τι ξέρανε μέχρι σήμερα , αυτό το χρονικό θα μας αποδείξει το αντίθετο...

Ένα αυτοκίνητο ελκυστικό και περιζήτητο , που ήταν ένας συνδυασμός ξύλου , δέρματος κι ατσαλιού , με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το παράξενο αυτό αυτοκίνητο είχε και φύλο. Ήταν γυναίκα…

Από αυτοκίνητο πολυτελείας ,που κυκλοφορούσε στις αριστοκρατικές συνοικίες της Νέας Υόρκης, κατάντησε όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1936, ένα κοινόχρηστο αγοραίο ,που στηνόταν σε λεωφόρους , σε πλατείες ,στην πιάτσα των Χαυτείων ,προς άγραν πελατών με παχύ πορτοφόλι. Όσο γερνούσε και πάλιωνε είχε και άλλες χρήσεις : αγοραίο και γκαζοζέν, ερωτική γκαρσονιέρα, κρησφύγετο και γιάφκα, φορτηγό και ασθενοφόρο , άρμα μάχης και νεκροφόρα, αυτοκίνητο ειδικών αποστολών για την δολοφονία Ελλήνων δωσίλογων και για μεταφορά παράνομου αντιστασιακού υλικού.

Ένα αυτοκίνητο που διηγείται τις ιστορίες αυτών που κάθισαν στο τιμόνι του αλλά και των επιβατών που φιλοξενήθηκαν στο σαλόνι του. Και ήταν πολλοί.

Λίγα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να καυχηθούν πως γνώρισαν εμπειρίες τόσο έντονες και συναρπαστικές όσο οι δικές του.

Η πρώτη ιδιοκτήτρια της λιμουζίνας ήταν η Ρόουζ Σίλβερστοουν , που ζούσε στην πιο αριστοκρατική συνοικία της Νέας Υόρκης , στο Κλίντον Χιλ, του Μανχάταν. Εξυπακούεται πως μια αριστοκράτισσα δεν ξέρει να οδηγεί. Μαζί με το καινούργιο της αυτοκίνητο , απέκτησε και ένα σοφέρ. Ο αφέντης του αυτοκινήτου, ο σοφέρ ονομαζόταν Μπάρι Κλίντον, με καλοσιδερωμένη μπλε στολή , με μαλακές δερμάτινες μπότες, μαύρα γάντια και πηλήκιο. Ο Μπάρι ποτέ δεν την άφησε νηστική ή διψασμένη .Και η λιμουζίνα τον αγάπησε. Μαζί με τον αγαπημένο της σοφέρ περιμένανε την κυρία έξω από θέατρο , όπερες, αίθουσες χορού. Η λιμουζίνα αυτή έκλεισε εφτά χρόνια στην υπηρεσία της κυρίας Σίλβερστοουν. Ήταν τα καλύτερά χρόνια της ζωής του αυτοκινήτου , ο χρυσούς αιών πριν από την εποχή του σιδήρου και της πέτρας…

Από τη Νέα Υόρκη των παιδικών της χρόνων, μια Βαβυλώνα επηρμένων ειδωλολατρών που λάτρευαν την άνοδο , την επιτυχία, το χρήμα , βρέθηκε η λιμουζίνα το 1936 στην Αθήνα ,που ήταν μια Ιεριχώ φοβισμένων υπηκόων ,που έσκυβαν μπροστά στον ισχυρό ή στη μοίρα. Η λάσπη στους δρόμους, οι λακκούβες κι οι κακοτοπιές ανάγκαζαν τον διαβάτη να καμπουριάζει , να στρέφει το βλέμμα προς τα κάτω, να προσέχει μη λερωθεί, μη παραστρατήσει, μη σκοντάψει. Ήταν η εποχή του Μεταξά. Γεγονός παρέμενε πως η φτώχεια είχε ζυμωθεί σε αυτή τη χώρα , την Ελλάδα, όπως η μαγιά με το αλεύρι σχηματίζοντας ένα ομοιογενές ζυμάρι…

Βρέθηκε σε αυτή την χώρα το αυτοκίνητο για να πουληθεί. Στην Αμερική όταν πουλήθηκε έμοιαζε με καλλιστεία, εδώ τώρα έμοιαζε με σκλαβιά. Ο νέος ιδιοκτήτης , ο νέος νυμφίος και σοφέρ ήταν ο φτωχός Γιώργης ,που την νανούριζε με σμυρναίικους σκοπούς και την αποκαλούσε κούκλα και τσαχπίνα και την ονόμαζε Πατρίτσια…

Η πρώην πολυτελής λιμουζίνα ιδιωτικής χρήσεως , η ράθυμη αριστοκράτισσα , με ιδρώτα και κόπο και δουλειά σκληρή κερδίζει τώρα το ψωμί της και το ψωμί των ιδιοκτητών της, σαν …πόρνη ,σαν ιερόδουλος, σαν γυναίκα του δρόμου . Η πελατεία της ήταν εκλεκτή , όλοι λεφτάδες κι ευυπόληπτοι , άνθρωποι μ΄ επιρροή και οφίτσια , αυλικοί του παλατιού , ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, εισαγγελείς, ει
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα