Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-10-2020 09:44
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-05-2020 18:06
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-01-2020 20:23
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ο κύριος Αδαμόπουλος, μετά τον θάνατο της μητέρας του, μένει μόνος τους στο σπίτι με την κόκκινη πόρτα. Εκεί αισθάνεται ασφαλής, ενώ έξω αισθάνεται εκτεθειμένος σε όλους και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις. Έτσι καλεί τον παιδικό του φίλο Κώστα, που από μικροί ακόμα ήταν το στήριγμά του και έδινε λύσεις σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Από την στιγμή που εγκαταστάθηκε στο σπίτι του η ζωή του άλλαξε, αλλά έφερε και πτώματα. Ένα πολύ ωραίο αστυνομικό θρίλερ.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-10-2019 17:38
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ο κύριος Αδαμόπουλος εργάζεται σε μια εταιρεία χάλυβα, έχει μια τακτική ζωή, τον κολλητό του, τον Κώστα κι ένα σπίτι ποτισμένο σε άρωμα βανίλιας, γεμάτο με cd κλασικής μουσικής. Ένα αναπάντεχο ατύχημα σε συνάδελφο του χαρίζει μια καλύτερη θέση εργασίας και μια πανέμορφη βοηθό και γραμματέα. Τι θα συμβεί όμως στη ζωή του όταν αρχίσει να σκαλίζει η αστυνομία μια σειρά από άλυτες και αινιγματικές δολοφονίες; Τι μυστικά κρύβει το σπίτι με την κόκκινη πόρτα; Ποιος είναι πραγματικά ο κύριος Αδαμόπουλος;

Πρόκειται για ένα πανέξυπνο, καλογραμμένο και ευρηματικό αστυνομικό μυθιστόρημα, πολυεπίπεδο, ανατρεπτικό και γεμάτο μικρά και μεγάλα σκοτεινά μυστικά. Γρήγορο, λιτό και περιεκτικό, σκορπάει αναπάντητα ερωτηματικά, φωτίζει τα γεγονότα όπως θέλει ο συγγραφέας και ζωντανεύει ενδιαφέροντες ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Ο κύριος Αδαμόπουλος και ο Κώστας είναι ένα ιδιαίτερο και αβανταδόρικο ντουέτο που κινείται παράλληλα με μια σειρά από ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Ο τρόπος που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον είναι άριστα σκηνοθετημένος και απόλυτα ρεαλιστικός. Η ψυχοσύνθεση του κυρίου Αδαμόπουλου είναι υποδειγματική και βοηθάει πολύ τις εξελίξεις. Η αλήθεια είναι πως από την αρχή κατάλαβα τι πραγματικά συμβαίνει, η γραφή όμως και οι κινηματογραφικές σχεδόν σκηνές δε με άφησαν να βαρεθώ στιγμή ενώ η εξέλιξη της πλοκής, όταν ξέφυγε αρκετά από ό,τι πεπατημένο θα μπορούσε να επιφέρει ένας τέτοιος πολύπλοκος δεσμός, απογείωσε το κείμενο και του χάρισε μια φρέσκια, διαφορετική ματιά. Ένιωσα σα να πέρασα από την άλλη μεριά ενός καθρέφτη και να έβλεπα τα γεγονότα κάτω από εντελώς διαφορετικό πρίσμα! Ο συγγραφέας στρέφει επιδέξια την προσοχή του αναγνώστη σε συγκεκριμένα μονοπάτια, μόνο και μόνο για να τα τινάξει όλα ευλογοφανώς και απόλυτα δικαιολογημένα από ένα αναπάντεχο σημείο και μετά. Από κεφάλαιο σε κεφάλαιο γνώριζα όλο και περισσότερο τους πρωταγωνιστές και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, επαινούσα κάθε τρόπο καταγραφής της σχέσης Αδαμόπουλου και Κώστα, σταδιακά όμως διαπίστωσα πως δεν το παιχνίδι του συγγραφέα δεν αποτελεί και τη λύση των φόνων, μιας και οι υποθέσεις που έχει πεισμώσει να επιλύσει ο επιθεωρητής Χαριτάκος κρύβουν αναπάντεχες εκπλήξεις!

Ομολογώ πως ο εσωστρεφής και μοναχικός κύριος Αδαμόπουλος με συγκίνησε και με προβλημάτισε, μιας και η κατάστασή του είναι απότοκη παιδικών τραυμάτων. Ο συγγραφέας με πολλή αγάπη έσκυψε από πάνω του και τον ζωντάνεψε, τον γέμισε λάθη αλλά και προτερήματα, δημιούργησε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με επαναλαμβανόμενες συνήθειες, μανία καθαριότητας και ευταξίας, απώθηση κοινωνικοποίησης και φανατική αγάπη για το άρωμα βανίλιας. Τα παιδικά του χρόνια και οι οικογενειακές του εμπειρίες είναι ταιριαστά συνυφασμένα με τις σημερινές του πράξεις ενώ ο Κώστας είναι πάντα δίπλα του. Στον ρεαλισμό βοηθάει και η καταγραφή της σωστής οργάνωσης της εταιρείας χάλυβα στην οποία δουλεύει ο κύριος Αδαμόπουλος, μιας και οι συναδελφικές σχέσεις, οι προσωπικές βλέψεις για μια προαγωγή, η ζήλια κάποιων αδύναμων χαρακτήρων και ο φθόνος κάποιων πιο δυνατών συγκροτούν ένα εργασιακό περιβάλλον με ασφυκτική ατμόσφαιρα, άγχος όταν τα οικονομικά δεν πάνε καλά κι ένα μεγάλο αφεντικό να λύνει και να δένει.

Ο επιθεωρητής Ιάσονας Χαριτάκος, που μετατίθεται στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας λόγω συνταξιοδότησης του προηγούμενου, και ο αστυνόμος Λάνδρου, με αφορμή ένα καμένο κτήριο μ’ ένα καρβουνιασμένο πτώμα, αρχίζουν να ξετυλίγουν έναν μίτο όλο κόμπους και εμπόδια. Ταυτόχρονα με τη σχεδόν αυτιστική συμπεριφορά του κυρίου Αδαμόπουλου καταγράφεται κι η αγωνιώδης προσπάθεια ενός ευσυνείδητου αστυνομικού όπως ο Χαριτάκος να λύσει μια υπόθεση, να τοποθετήσει σωστά τα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους κομμάτια ενός παζλ και να φέρει τον ένοχο στη δικαιοσύνη. Τι θα συμβεί όμως όταν κάτι από το παρελθόν δένεται με το σήμερα, όταν αποσπασματικές πληροφορίες απαιτούν τη σωστή τους σειρά κι όλα ακολουθούν μια προδιαγεγραμμένη πορεία, αρκετά εύκολη και ομαλή για να είναι αληθινή;

Το τέλος του μυθιστορήματος είναι ανατρεπτικό, δίκαιο και ισορροπημένο, με άφησε με κομμένη ανάσα και μου έδειξε πως δε χρειάζεται να γεμίζεις σελίδες επί σελίδων για να κρατήσεις τον αναγνώστη. Αρκεί ένα πυκνό story, μια πολυεπίπεδη πλοκή, μερικοί ξεκάθαροι, οικείοι και πολυδιάστατοι χαρακτήρες και μια λογική ακολουθία που κάποια στιγμή θα ανατραπεί κι έτσι θ’ αυξηθεί η ένταση και ο ρυθμός ανάγνωσης. «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» είναι ένα δυνατό, γρήγορο και ανατρεπτικό αστυνομικό βιβλίο, με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αναζητάει κάποιος σε αυτό το είδος αρμονικά ισορροπημένα και σωστά τοποθετημένα. Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε με το μυαλό μου η έξυπνη παράθεση της πλοκής!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-05-2019 07:23
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Βαγγέλης Μαργιωρής-Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα-Εκδόσεις Πνοή

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μετά το βιβλίο του «Τουρίστες στην ομίχλη», ο Βαγγέλης Μαργιωρής έρχεται με το νέο του δημιούργημα «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», πάλι από τις εκδόσεις Πνοή, να μας ταρακουνήσει με ένα κοινωνικό, ψυχογραφικό αλλά και αστυνομικό μυθιστόρημα.

Κοινωνικό γιατί μέσα από τις 384 σελίδες του μας εκθέτει την παθητική αγάπη μάνας και γιου και αντίστροφα που καταλήγει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ερωτεύσιμη μπορώ να πω, σχέση, προσκολλημένη που έχει επίπτωση στις προσωπικές του αργότερα επιλογές. Μια δυνατή γυναίκα που επηρεάζει βαθύτατα τον γιο της, τον κύριο Αδαμόπουλο στις σχέσεις του με τις γυναίκες που θα βρεθούν στο διάβα του. Μια μάνα που υποβιβάζει το πρόβλημα του γιου της γιατί τον έχει αδυναμία κι ας υπάρχουν κραυγές γύρω της να τη ταρακουνούν. Ένας γιος μισογύνης που όλη του η ζωή κλείνεται ως όστρακο και θεωρεί όλες τις γυναίκες υποδεέστερες της μητέρας του. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στην Ελληνική κοινωνία στο παρελθόν αλλά και στο παρόν Ευφυές άτομο με εμμονές όπως το άρωμα βανίλια που το άρωμα του χύνεται σε όλες του τις σελίδες, κλασσική μουσική που τον βοηθά να ηρεμήσει, η πίπα του με το έντονο άρωμα που του ανεβάζουν την αδρεναλίνη και η κόκκινη πόρτα είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν τον ήρωα κύριο Αδαμόπουλο.

Ψυχογραφικό γιατί ο κύριος Αδαμόπουλος με όλα αυτά που του συμβαίνουν στη ζωή του, «βουτά» στον εσώτερο εαυτό του και προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από όλα αυτά που τον τυραννούν. Δεν τα καταφέρνει όμως γι αυτό «κρεμιέται» κυριολεκτικά από τα παιδικά του χρόνια στον φίλο του Κώστα. Ως άβουλο πλάσμα ο κύριος Αδαμόπουλος θεωρεί ότι ο Κώστας θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από όλα αυτά που του συμβαίνουν στην οικογένεια. Τον βοηθά να βρει την αυτοπεποίθηση του ή τον χώνει πιο βαθιά στο σκοτάδι; Ο θυμός που τον πνίγει μέσα του που γίνεται μίσος χωρίς να μπορεί να τον διαχειριστεί, τα σκληρά λόγια των παιδιών στο σχολείο, τα παιδικά τραύματα το καθιστούν πολύ ενδιαφέρον! Σαν το σημερινό bulling που ζήσαμε κάποτε πολλοί στο σχολείο αλλά δεν ξέραμε. Γιατί τότε το δεχόμασταν κι από τους δασκάλους και πιστεύαμε πως ήταν φυσιολογικό. Από πού μπορούσε να κρατηθεί ο μικρός Αδαμόπουλος;

«Στην αρχή δεν απαντούσε. Μόνο θύμωνε. Σιωπηλός θυμός, δίχως έκφραση, δίχως φωνή. Όμως τον γέμιζε σιγά-σιγά. Εισχωρούσε σε όλα τα σημεία του κορμιού και του μυαλού του. Τον κυρίευε και τον έκανε να πλάθει ιστορίες εκδίκησης με τον νου. Ο θυμός μεταλλασσόταν γρήγορα. Γινόταν οργή και μίσος…»

Και αστυνομικό γιατί αρχίζουν να εμφανίζονται πτώματα που ο επιθεωρητής Χαριτάτος και ο αστυνομικός Λάνδρου καλούνται να διαλευκάνουν και να βρουν τον ένοχο. Γυναίκες όπως η Κατερίνα, η Αρσινόη, η Παταπία έπαιξαν τον ρόλο τους μέσα στο μυθιστόρημα και έφεραν ανατροπές.

Πλούσια πλοκή, γρήγορο, πολλοί ήρωες, μικρές προτάσεις και δράση που δεν κατάλαβα πότε τελείωσε το βιβλίο. Ανυπομονούσα μάλλον να φτάσω στο τέλος του για να έβλεπα αν ταίριαζε με τα δικά μου αστυνομικά σενάρια. Διαβάζοντας το κατάλαβα πώς ο Βαγγέλης Μαργιωρής έχει το ταλέντο να προχωρήσει σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Άλλωστε η συγγραφή ένα ταξίδι είναι.

Καλοτάξιδο να είναι και εύχομαι να συντροφεύσει τους φίλους αναγνώστες.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
3
Το θέλουν
2
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
5
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα