Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Αντανακλάσεις
Βιβλίο Νεοελληνική ποίηση >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

Η Ποίηση συναντά τη φωτογραφία στις «Αντανακλάσεις»
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-12-2019 20:14
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Οι «Αντανακλάσεις» είναι η έκτη ποιητική συλλογή της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη και το όγδοο κατά σειρά βιβλίο της. Μετά από δυο μυθιστορήματα, επιστρέφει στην παλιά της αγαπημένη, την Ποίηση από όπου ξεκίνησε και φέρνει στο φως τριάντα εννέα ποιήματα που γράφτηκαν τα δύσκολα χρόνια της δοκιμασίας της χώρας αλλά και της δικής της προσωπικής αναζήτησης. Πολιτική και κοινωνική η γραφή της, ανήσυχη για το αύριο που ξημερώνει, προβληματίζει τον αναγνώστη και τον θέτει μπροστά στην ατομική και συλλογική του ευθύνη.

Ποιήματα εμπνευσμένα από τον Οδυσσέα Ελυτη και τα προσφυγικά ρεύματα προς τη χώρα μας. Δεν απουσιάζει το αγαπημένο της νησί, η Τήνος, το καταφύγιο της, όπου η αύρα και το άρωμα της θα σας ταξιδέψει. Άλλα ποιήματα στενόχωρα για την ερήμωση των νησιών τον χειμώνα αλλά κι ένα ερωτικό για τον σύντροφο της ζωής της.

Συνδημιουργός στην έκτη αυτή ποιητική δημιουργία, με τον τίτλο «Αντανακλάσεις», είναι ο Κατερινιώτης εικαστικός φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας που αντιλήφθηκε και διείσδυσε με όλα τα οπτικά ερεθίσματα του και κατάφερε με την ευαισθησία και τη γνώση του πάνω στο φακό να δημιουργήσει δεκατρείς υπέροχες, ασπρόμαυρες, μινιμαλιστικές φωτογραφίες που ξεχωρίζουν βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα. Οι αναγνώστες έχουν στα χέρια τους ένα ξεχωριστό βιβλίο που θα απολαύσουν φωτογραφικά αλλά και θα προβληματιστούν ποιητικά. Όπως μπορώ να διακρίνω από τα ποιήματα της διαβάζοντας τα, η Μάγδα θέλει τον Ποιητή μέσα στην κοινωνία, να την αφουγκράζεται και να συμπάσχει μαζί της. Η συγγραφέας και ποιήτρια μέσα από τους στίχους της καλεί την κοινωνία να αντιδράσει στους χαλεπούς καιρούς και να πάρει την ευθύνη της για τον τρόπο της αντίδρασης της. Θέλει μια Ελλάδα φωτεινή, ανεξάρτητη, χωρίς φανατισμούς και μίσος βάζοντας με τους στίχους της το μικρό της λιθαράκι. Με το ποίημα «η ζωή σε περιμένει» της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο…

"Αφαίρεσε τα περιττά ψήγματα/από το νου./Βγες γυμνός στον ήλιο/και δέξου το φως./ Κατάματα./Αφαίρεσε τα πέπλα που σου φόρεσαν./Είναι πολλά./Και σε βαραίνουν/ Δεν είναι δικά σου./Εσύ γεννήθηκες γυμνός./Πέταξε τις αλυσίδες./Επέστρεψε τες σ’ αυτούς/που σου τις φόρεσαν./Η ζωή σε περιμένει".
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα