Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η πόλη της καρδιάς μας
Αναμνήσεις και βιώματα από τις δεκαετίες του '70 και του '80
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Αφήγημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-05-2020 09:20
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η συγγραφέας είναι μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της φιλολογίας, γεννήθηκε και ζει στην Κωνσταντινούπολη, είναι φιλόλογος στη Ζάππειο Σχολή και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Νιώθοντας το ιστορικό, κοινωνικό και φυλετικό βάρος που σηκώνουν οι Ρωμιοί της Πόλης και ξέροντας πόσες χιλιάδες σελίδες έχουν ήδη γραφτεί γι’ αυτόν τον τόπο και γι’ αυτούς τους ανθρώπους, με όπλο της την «αλήθεια», τη «γνησιότητα» των γεγονότων, των καταστάσεων και των πραγμάτων που έχει βιώσει αποφάσισε να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ως κιβωτό μνήμης την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων που έφεραν πίσω στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 εκείνη καθώς έγραφε και φέρνουν εμάς καθώς διαβάζουμε, στις αναμνήσεις της και στα συναισθήματά της.

Παιχνίδια, ανατροφή, συμβίωση με τους «αλλοεθνείς», μαγαζιά, ραδιόφωνο, βόλτες, εκκλησίες και τζαμιά, σκανταλιές, συγκοινωνίες, συλλογές και άλλα χόμπι, φαγητά, θρησκευτικές γιορτές, πλαζ και μπάνια, σχολεία, κινηματογράφοι, αθλητισμός, τηλεόραση, μουσική και χιλιάδες άλλες μκρολεπτομέρειες συγκροτούν ένα ανάγλυφο ψηφιδωτό της Κωνσταντινούπολης και γενικότερα της τουρκικής κουλτούρας. Ο βαθμός προόδου και εξέλιξης της κοινωνίας στη γείτονα χώρα είχε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς από τη δική μας, πόσο μάλλον από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια νοσταλγία αναδύεται μέσα από τις σελίδες που στολίζονται με φωτογραφίες-ντοκουμέντα. Παρ’ όλ’ αυτά, η συγγραφέας δε «στρουθοκαμηλίζει», μιας κι εξίσου γλαφυρά περιγράφει τις πολιτικές ανακατατάξεις της δεκαετίας του 1980, που είχαν αντίκτυπο στους ομογενείς, τις τάσεις του εκπαιδευτικού συστήματος που εξαρτώνταν από τις εκάστοτε διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πολλά άλλα, τα οποία όμως δεν αφήνει πίσω της, αντίθετα τα προσαρμόζει στη σημερινή κατάσταση και εποχή, παρουσιάζοντας όσο γίνεται αντικειμενικότερα, ακριβοδίκαια και εύληπτα την καθημερινότητα των Ελλήνων της Πόλης από τα γεννοφάσκια τους ως την ενηλικίωση.

«Η Πόλη της καρδιάς μας» δεν είναι μόνο αναμνήσεις και καταγραφή του παρελθόντος αλλά κι ένα χρήσιμο βήμα που φέρνει πιο κοντά στην έρευνα τον τρόπο ζωής, αντίληψης, νοοτροπίας και σκέψης των Τούρκων, μιας και μέσα σε αυτήν την αχανή χώρα υπάρχει ένας ακόμη ζωντανός θύλακας Ελλήνων που ζουν και μεγαλώνουν στην εντυπωσιακή και πολυποίκιλη Κωνσταντινούπολη. Πολλά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει ένας μελετητής και πολλά διασκεδαστικά στιγμιότυπα μπορεί να φέρει στη μνήμη του ένας αναγνώστης, αρκεί να ξεφυλλίσουν προσεκτικά το βιβλίο και ν’ αφεθούν να ταξιδέψουν στο τότε και μέσα από αυτό στο σήμερα, να πάνε εκεί χωρίς να φύγουν από δω.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα