Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η πενθερά
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
13-04-2021 21:25
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πλούσια πλοκή
Κατά  Περίπλοκο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-03-2021 00:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Διασκεδαστικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
ΜΕΣΟ ΤΕΧΝΗΣ!!! Λίτσα Κοντογιάννη

Η κυρία Παναγοπούλου καταπιάνεται αυτή τη φορά με ένα θέμα που πολλοί θα θεωρούσαν «καυτή πατάτα». Μα αναφερόμαστε φυσικά στην σχέση πεθεράς και νύφης. Για πολλούς θεωρείται ως μια σχέση που τη χαρακτηρίζει η ατέρμονη κόντρα. Αν και ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, καταλήγει σε πολύ άσχημες κι ατέλειωτες εχθροπραξίες. Η αγάπη της μάνας ανταγωνίζεται τον έρωτα του ζευγαριού, δύο ειδών αγάπες και δύο οπτικές που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους, αλλά καμία από τις δύο πλευρές να μην το παραδέχεται και καμία να μην λέει να κάνει πίσω. Μια σχέση τοξική μερικές φορές. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό, από κάθε πλευρά, κοινωνικό με έντονα στοιχεία από το αστυνομικό είδος, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Δύο παράλληλες ιστορίες που διαδραματίζονται σε δύο γεωγραφικά αντίθετα μέρη της Ελλάδας. Πώς να συνδέονται άραγε αυτές οι αντίθετες ιστορίες μεταξύ τους; Η συγγραφέας μας μέσα από συνεχείς εναλλαγές και ανατροπές με αρκετές δόσεις δράματος, χιούμορ και σαρκασμού το κατορθώνει. Μπορεί να σκοτώσει άραγε η πεθερά τον Έρωτα, ή θα την προλάβει ο Έρωτας; Οι ρόλοι στην αφήγηση εναλλάσσονται, το ίδιο και ο αφηγητής. Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως αν και η αφήγηση λαμβάνει χώρα στο σήμερα κάποια στερεότυπα και κάποιες κοινωνικές δομές δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Μια γραφή ολοζώντανη, όπου ο αναγνώστης συμβιώνει μαζί με τους ήρωες πολλά πράγματα. Οι χαρακτήρες της ιστορίες είναι άψογα ψυχογραφημένοι. Διαπιστώνουμε πως η κυρία Παναγοπούλου έκανε μια εξαιρετική και εκτενή έρευνα. Δίνει άφθονη τροφή για προβληματισμό και σκέψη. Η συμβουλή μας: Διαβάστε το, μην διστάσετε να συζητήσετε για αυτό και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Μην ξεχνάτε όμως ποτέ, πως ο κανόνας έχει πάντα τις εξαιρέσεις του.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-11-2020 12:45
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-11-2020 21:45
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-11-2020 15:50
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Φανταστικό βιβλίο... Βέβαια, μακρυά από μας
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-09-2020 21:04
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
04-09-2020 23:10
Δεν μου πρόσφερε ίδιαιτερές συγκινήσεις σαν βιβλιο,ώστόσο δεν πέρασα δυσάρεστα διαβάζοντας το
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-07-2020 21:36
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό
Κατά  
Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία μυθιστορημάτων να κατατάξω το συγκεκριμένο βιβλίο..στα κοινωνικά με αστυνομικά στοιχεία ή στα αστυνομικά με κοινωνικά στοιχεία ;

Αστυνομικά στοιχεία γιατί μέχρι το τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης προσπαθεί να καταλάβει και να μαντέψει ποιος μπορεί να είναι ο δράστης των δύο δολοφονικών επιθέσεων .

Κοινωνικα στοιχεία γιατί θίγει ένα θέμα που έχει « απασχολήσει» από αρχαιοτάτων χρόνων την κοινωνία μας… την αμοιβαία αντιπάθεια πεθεράς προς νύφη και το αντίθετο.

Ήρωες αθώοι..τιμωροί..ένοχοι ..ύποπτοι..ερωτευμένοι ..μπερδεμένοι

Ιστορία που μυρίζει λευκό νούφαρο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για όλα;

Υπάρχουν γυναίκες που γίνονται πεθερές και άλλες που γίνονται πενθερές ….Ποιος μπορεί να σταματήσει την δεύτερη κατηγορία;

Η ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ (απόσπασμα από το βιβλίο)
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-06-2020 20:38
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Από το νέο της σπίτι πλέον τις εκδόσεις Ψυχογιός, η συγγραφέας Μαρία Παναγοπούλου παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα διαφορετικό και έξυπνο συνάμα μυθιστόρημα. Κοινωνικό με αστυνομική χροιά και τιμώμενα πρόσωπα τις πεθερές. "Πενθερά"! Πρώτη φορά ακούω αυτή τη λέξη! Τι διαφορά έχει από την πεθερά; -Καμία! Σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα...Κατά μία εκδοχή προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων πένθος και έρως και υποδηλώνει τον θάνατο του έρωτα..."Μεγαλειώδες! Πενθερά: ο θάνατος του έρωτα!...

Από τον τίτλο του βιβλίου παρασύρεσαι, και αρχικά πιστεύεις ότι θα διαβάσεις ένα διασκεδαστικό βιβλίο με πρωταγωνίστριες δύο πεθερές. Αντ'αυτού ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία και πλοκή διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να το αφήσει από τα χέρια του. Πως ένα τοσο κοινότοπο θέμα της ελληνικής κοινωνίας προκαλεί τέτοια καθήλωση;. Η συγγραφέας Μαρία Παναγοπούλου σκιαγράφησε τους χαρακτήρες των δύο πεθερών και τους απέδωσε εξαιρετικά.

Δύο πεθερές, η Αγορίτσα, μια σκληρή Μανιάτισσα από το Οίτυλο και η Μόσχω, μια Πόντια από την Καλαμαριά, δέχονται δολοφονική επίθεση ταυτόχρονασε δύο διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους με μοναδικό κοινό τους, και οι δύο πεθερές έχουν μεγάλη κόντρα με τις αντίστοιχες νύφες τους. Τραγικοί ήρωες οι σύζυγοι των κοριτσιών και γιοι των αντίστοιχων πεθερών που προσπαθούν να εξομαλύνουν την "φαγομάρα" μεταξύ τους βρισκόμενοι σε δύσκολη θέση γιατί δεν ξέρουν ποιας το μέρος να πάρουν. Από τη μια είναι η μάνα που τους γέννησε και από την άλλη η γυναίκα που αγαπούν.Σαράντος Πιερόγιαννης, δικηγόρος, γιος της Μανιάτισσας, παντρεύεται με μια χειρουργό η οποία είναι αφοσιωμένη στην καριέρα της. Ηρακλής Τερκενλιδης, οδηγός νταλίκας, γιος της Πόντιας η οποία ζει κάτω από την ίδια στέγη με τον μοναχογιό της, και την καλλονή σύζυγό του. Μότο και των δύο νυφών, να ήταν οι άντρες τους ορφανοί.

Mέχρι την αποκάλυψη του/των υπαίτιου/ων των δολοφονικών επιθέσεων η καταιγιστική πλοκή συνεχίζεται με τη σχέση των δύο νυφών με τις αντίστοιχες πεθερές τους. Αγωνία, μυστήριο, δράση, έρωτας, προδοσία, θεία δίκη; Ανύποπτες ανατροπές πλαισιώνουν το πόνημα. Με τη λιτή και μεστή γραφή της συγγραφέως απολαμβάνουμε ένα αξιόλογο αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτός από την πλοκή που σε μαγνητίζει, παράλληλα προβληματίζει και τον αναγνώστη που μπορεί να είναι μία νύφη, μία πεθερά, ένας γαμπρός, ένας γιος, μία κόρη. Η ταύτιση μπορεί να γίνει άθελά του/της διαβάζοντας και να γίνει η ανάλογη αυτοκριτική.

Όλες οι ιστορίες είναι σημερινές, αληθινές και προερχόμενες από τη Βόρεια Ελλάδα εστιάζοντας αυστηρά στα ήθη και έθιμα της Μάνης και του Πόντου που κρατούσαν οι συγκεκριμένες πεθερές. Εξαιρετική η χρήση ντοπιολαλιάς σε αρκετά σημεία της ιστορίας

Οιάνθη, τραγική φιγούρα σε αναπηρικό αμαξίδιο και βρίσκοντας παρηγοριά στα αγαπημένα της λογοτεχνικά βιβλία.

Ενα αξιόλογο μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί μ'ένα εντελώς ανατρεπτικό φινάλε

Φυσικά να μην τα ρίχνουμε όλα στις πεθερές, τι να κάνουν κι αυτές όταν το παιδί τους έχει παντρευτεί μία ακατάλληλη γυναίκα;

"Όσο δυνατή κι αν είναι μία σχέση, εάν πέσει σε πεθερά-αράχνη, από αυτές που παγιδεύουν στον ιστό τους νύφες και γαμπρούς λες κι είναι έντομα, τότε είναι καταδικασμένη σε θάνατο!

Η μοναδική στιγμή να μη σκοτώσει η πεθερά τον έρωτα είναι να προλάβει ο έρωτας να σκοτώσει την πεθερά!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
10
Το θέλουν
2
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
14
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα