Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το κάτι τι;
Βιβλίο Παιδικά βιβλία, Ελληνικά >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-07-2020 17:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ένα περίεργο αντικείμενο που πέφτει ουρανοκατέβατο στην κυψέλη αναστατώνει τη ζωή του μελισσιού και με αφορμή αυτό το γεγονός οι μέλισσες αρχίζουν να συσπειρώνονται σε μικρές ομάδες με δικές της απόψεις η καθεμία για το ποιον του ιδιόμορφου αυτού «εχθρού». Τι θα κυριαρχήσει τελικά, ο φόβος ή η ελπίδα; Ποια είναι η καλύτερη λύση για μια κοινωνία όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, να διασπάται ή να ομονοεί; Πόσο μας βοηθάει η αυτοψία και η λογική σκέψη; Πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τη γνώμη των άλλων, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί μας;

Η Μαρίνα Γιώτη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα με τα νέα της βιβλία «Μελισσάκια στα θρανία»: διδάσκει στα παιδιά πολιτική αγωγή και δείχνει πόσο απλά, εύκολα και κατανοητά μπορούν αυτά να μάθουν τις βασικές αρχές μιας οργανωμένης κοινωνίας, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα θετικά γνωρίσματα της ομαδικότητας. Φυσικά το καλύτερο παράδειγμα είναι το μελίσσι, που αποτελεί υπόδειγμα τάξης και ιεραρχίας. Έτσι, γεννήθηκαν ο Μίλτος και η Μελίνα, που μέσα από αυτήν τη συναρπαστική περιπέτεια δείχνουν σωστά και εύληπτα τα αποτελέσματα του διχασμού και τη δύναμη της επαγωγικής σκέψης.

Βρήκα πανέξυπνη και ευρηματική την ιδέα της διχόνοιας και των συνεπειών της. Με τη φαντασία της η συγγραφέας και εικονογράφος χώρισε τα μελισσάκια της σε Κάτι-ΤΙ, Κάτι-ΜΗ και Κάτι-ΖΕΙ, με αποτέλεσμα ο Μίλτος και η Μελίνα να απελπιστούν: «Γιατί τσακώνεστε, αφού κανείς μας δεν έχει απαντήσεις, πώς ξέρετε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο»; Οι μέλισσες που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς, η Παραμάνα, ο Φρουρός, ο Κηφήνας, η Βασίλισσα παίζουν κι εδώ σημαντικό ρόλο και χάρη στους διαφορετικούς τους χαρακτήρες στήνεται άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη νοήματα και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες.

Σε αυτήν τη νέα ανατρεπτική περιπέτεια αναφέρονται πολλά γνωρίσματα της κοινωνίας στην οποία καλούνται να ενταχθούν οι μικροί αναγνώστες κι έτσι το ταλέντο, η αγάπη και οι ικανότητες της Μαρίνας Γιώτη είναι τα καλύτερα εχέγγυα για μια σωστή επιμόρφωση. Τονίζονται το καλό της ομαδικότητας και τα προτερήματα της επαγωγικής, λογικής σκέψης ενώ ταυτόχρονα στηλιτεύονται ο εγωισμός και η έλλειψη σεβασμού στη γνώμη του άλλου. Η ομάδα, όπως και η κοινωνία, για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται τα μέλη της να κρίνουν, να σκέφτονται, να δοκιμάζουν και να δέχονται τη διαφορετικότητα, τονίζει μεταξύ άλλων η συγγραφέας. «Όσοι τα καταφέρνουν, τα καταφέρνουν όχι γιατί δεν κάνουν λάθη αλλά γιατί δεν τα παρατάνε ποτέ!», υποστηρίζει η Μελίνα και αργότερα τονίζει: «Να μη φοβόμαστε κάτι που δεν ξέρουμε» ενώ η Ράνια η Παραμάνα αποφαίνεται: «Κάθε μεγάλη αλλαγή είναι τρομακτική αλλά μόνο έτσι θα προχωρήσουμε».

Η ιστορία συνοδεύεται από πολλές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τις μέλισσες και το μελίσσι, ένα περιβάλλον για το οποίο τελικά ξέρουμε ελάχιστα! Βρήκα αξιοθαύμαστο τον τρόπο με τον οποίο συσπειρώνονται γύρω από τη βασίλισσα οι εργάτριες και τη ζεσταίνουν αλλάζοντας βάρδιες μεταξύ τους για να μην κρυώνει καμία! Αυτή και χιλιάδες άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες εμπλουτίζουν το κείμενο κι έτσι «Το Κάτι τι;» είναι ένα υπέροχο παραμύθι που μαθαίνει στα παιδιά τα μειονεκτήματα της διχόνοιας και της άνευ επιχειρημάτων επιμονής σε υποκειμενικές απόψεις με διασκεδαστικό και έξυπνο τρόπο.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικό!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-07-2020 13:00
Υπέρ  Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Είναι πρωί και αποφασίζω να βγω για ψώνια. Ετοιμάζομαι και, την ώρα που φτάνω στην είσοδο, βλέπω έναν κύριο να κρατάει Κάτι μυστήριο, να απλώνει το χέρι του και να το ρίχνει μέσα στο γραμματοκιβώτιο (που -μεταξύ μας- μπορεί να έχει και το μέγεθος κυψέλης). Επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση για άλλες δύο κυψέλες - γραμματοκιβώτια και φεύγει. Πλησιάζω και πάω να δω τι ήταν αυτό το Κάτι. Βάζω το κλειδί και για μια στιγμή σκέφτομαι. Λες να έβαλε κάτι κακό για μένα; Ή να ήταν κάτι καλό; Αλλά γιατί δεν θέλει να μου κάνει κακό, αφού δεν τον γνωρίζω καν, και έπειτα ήταν τόσο αστείος με το μεγάλο του μουστάκι! Ανοίγω το κουτί και βλέπω έναν μεγάλο φάκελο. Τον ανοίγω και μέσα είχε Το Κάτι Τι..
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-06-2020 21:29
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό
Κατά  
Το βιβλίο αυτό μας δείχνει ότι καλό θα είναι να μην φοβόμαστε το καινούριο γιατί ίσως και να είναι για το καλό μας!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-06-2020 10:16
Υπέρ  Ευχάριστο, Διδακτικό
Κατά  
Ένα εξαιρετικό και χαρούμενο παραμύθι! Μια έξυπνη ιστορία που σου περνάει μηνύματα αισιοδοξίας ,θάρρους και πίστης. 

Ο φόβος για το άγνωστο ,ο φόβος για το αύριο, ο φόβος για τον κόσμο ,ο φόβος για τον εαυτό μας.... 

 

 Ό,τι δεν ξέρουμε, μπορεί να μας βλάψει;

Άρα πρέπει να αποφεύγουμε  το άγνωστο ; 

Θέλει θάρρος και πίστη . Και τη φλόγα της πίστης μας την ανάβουμε μόνοι μας 

Ένα βιβλίο που δίνει το έναυσμα να μιλήσει ο γονιός στο παιδί του και για τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων.

Η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι αυτή που μας κάνει δυνατούς!Περιμένουμε με αγωνία και τις επόμενες περιπέτειες  της Μελίνας και του Μίλτου
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-06-2020 20:08
Υπέρ  Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό
Κατά  
Υπέροχο παραμύθι με πρωταγωνιστές την Μελίνα κ τον Μιλτο που τους αγαπάμε πολύ!! Τους γνωρίσαμε από το προηγούμενο βιβλίο το δώσε λύση στο μελίσσι! Περιμένουμε κ άλλες πολλές ακόμη περιπέτειες τους! 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα