Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το Αγκμαράλο
Βιβλίο Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνική >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-09-2020 17:43
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
 

«Το Αγκμαράλο-Οι 4 ξεχωριστοί ντέτεκτιβ » Δ.Μαμαλούκας -Εικονογράφηση Γ.Σγουρός Εκδόσεις Κέδρος 2020 σελ. 152 (για παιδιά από 11 ετών)

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας στα βιβλία του ,μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία, είναι λακωνικός, αφαιρετικός, λιτός, ουσιαστικός. Ειλικρινής και σφαιρική η ματιά του . Πλάθει ένα περιβάλλον με αληθοφάνεια .Η αληθοφάνεια υπάρχει στα μικρά πράγματα. Η φαντασία του είναι οπτική και μάλιστα ζωηρή. Το μυθικό , υπερφυσικό στοιχείο , τα όνειρα, οι εφιάλτες, όλες οι δυνατές χορογραφίες της φαντασίας ενσωματώνουν τη διαυγή ματιά , τη στέρεη τοποθέτηση των μικρών ηρώων-ντετέκτιβ μέσα στον κοινωνικό περίγυρό τους καθώς και την ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών και αγώνων, την τρυφερότητα απέναντι στους Άλλους , τους αδύναμους, τους ξένους, τους διαφορετικούς. Ο συγγραφέας δεν εκβιάζει το συναίσθημα , είναι ο ίδιος , όλος (το γραπτό του) συναίσθημα.

Το βιβλίο «Το Αγκμαράλο» είναι εξαιρετικό, διότι έχει κοινωνικά , ηθικά και φιλοσοφικά υποστρώματα.

Μέσα στο βιβλίο του «Το Αγκμαράλο» ο Δημήτρης Μαμαλούκας έχει σαν οπλοστάσιο την παιδική του ηλικία , αυτή θεμελιώνει όχι μόνο την τέχνη του , αλλά και τη ζωή του ,αφήνει το παιδί -αναγνώστη να ξεχωρίσει το καλό και το κακό, να γνωρίσει τον Άλλο, την καθαρότητα του αλλόκοτου που είναι ξένος ,που αφήνεται σε μια ώσμωση , είσαι «εσύ και οι Άλλοι» , κι όσο περισσότερο είσαι «εσύ και οι άλλοι» , τόσο λιγότερο είσαι εσύ , από μερικές απόψεις, η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο τέρας και τον άνθρωπο-παιδί  είναι στενή, θερμή, ειλικρινής, αμοιβαία. Συναντήθηκαν όχι μόνο οι διάνοιες και οι σκέψεις τους , αλλά μοιράστηκαν συναισθήματα .Βίωσαν από κοινού την έννοια της φιλίας , του σεβασμού , της ανταπόκρισης , της ανταπόδοσης. Σταδιακά , ανοίχτηκαν ό ένας στον άλλο, μοιράστηκαν δύσκολες καταστάσεις , στιγμές αμηχανίας, επιφυλακτικότητας, φόβου και αγωνίας , αλλά και στιγμές ανείπωτης τρυφερότητας , αγγίγματος, χαιρετισμού και αμοιβαίας ψυχικής ένωσης.  Εντυπωσιάζει ο συγγραφέας ,με την ποιητική του ευχέρεια να μπαινοβγαίνει στον χρόνο και στο όνειρο , στην πραγματικότητα και το υπερφυσικό , με τιθασευμένο τον θυμό του και μάλιστα με μακροθυμία , να υποστηρίζει το θαύμα της ανθρώπινης ύπαρξης αναδεικνύοντας παράλληλα το κακό και μοχθηρό , το οποίο οι κοινωνίες δεν μπορούν να εξορίσουν και να εξαλείψουν .

Ο Ντιν Κόνραντ , τελειώνει το δημοτικό κι είναι ερασιτέχνης ντετέκτιβ. Μαζί με την ομάδα του την αδελφή του την  Μαίρη, τον Τζέι και την Σάλι λύνουνε κάθε είδους μυστήρια. Ζούνε σε μια παράξενη πόλη που λέγεται Χαμένος Παράδεισος και είναι παράξενη ,διότι συμβαίνουν ανεξήγητα φαινόμενα .Τον Ιούλιο όλη η ομάδα ξεκινάει ,για την κατασκήνωση στη Λίμνη Που Ψιθυρίζει , ένα μέρος στοιχειωμένο .Σε αυτό το μέρος πολλοί κυνηγοί και ορειβάτες έχουν δει ένα παράξενο μαλλιαρό τέρας , τρία μέτρα ψηλό, με μεγάλα κοφτερά δόντια και τεράστια χέρια , τον Μεγαλοπόδαρο. Οι 4 μικροί φίλοι-ντετέκτιβ είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις , φυσικές και υπερφυσικές ,να λύσουν το μυστήριο της στοιχειωμένης λίμνης και να βρούνε τι είναι αυτός ο Μεγαλοπόδαρος.

 Μια νύχτα κάποιος με τρομερή δύναμη διέλυσε το λεμβοστάσιο της κατασκήνωσης  και άλλη μια νύχτα γκρέμισε μια καλύβα της κατασκήνωσης ,που μέσα κοιμούνταν 14 παιδιά. Όλοι πιστεύουν τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι , ότι όλα αυτά είναι δουλειά του Μακροπόδαρου. Όταν λοιπόν εκείνο το βράδι εξαφανίζεται η Σάλι Κόνραντ ,τότε οι υπόλοιποι τρεις ντετέκτιβ ,με την βοήθεια της μαγικής σφαίρας, θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα προσπαθήσουν να  βρουν την Σάλι και να λύσουν τα μυστηριώδη νυχτερινά χτυπήματα. Τελικά κάποια ίχνη τους οδηγούν στο βουνό , το Μπούφαλο Κρικ. 

Τι είχε συμβεί στη Σάλι ; Τι είχε συμβεί στον κοιτώνα όπου έμενε ; Είχε εξαφανιστεί μόνη της ή μήπως κάποιος ή κάτι την είχε αρπάξει ; Υπάρχει κάποιο υπερφυσικό στοιχείο ; Υπάρχουν φαντάσματα;  Θα βρούνε το αποτρόπαιο τέρας ; Τι ήταν αυτό  το Αγκμαράλο ; Ποιος ήταν τελικά ο  κακός , μήπως είναι οι άνθρωποι κακοί;

Το βιβλίο αυτό θα προβληματίσει τους μικρούς αναγνώστες ,  για τη θέση των μη ανθρώπινων πλασμάτων στον κόσμο που ζούμε. Όχι μόνο θεωρητικά, φιλοσοφικά δηλαδή, αλλά και βιωματικά. Χρειάζεται οι άνθρωποι να αλλάξουν  συμπεριφορές. Χρειάζεται αγωγή και παιδεία. Ένα κάποιο νομικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά με πολλές ασάφειες και ακόμα περισσότερα κενά. Το όλο ζήτημα τελικά είναι ηθικό. Επιτέλους, ο άνθρωπος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι η ανώτερη μορφή ζωής, δεν τού ανήκει το περιβάλλον, η φύση δεν είναι φτιαγμένη για να τον εξυπηρετεί, για να την εκμεταλλεύεται και να την κακοποιεί. Ο άνθρωπος θα πρέπει να αντιληφθεί σε ηθικό επίπεδο την αξία των άλλων έμβιων όντων . Τα ζώα και τα Άλλα όντα , είναι πρόσωπα. Πρόσωπα με βασικά δικαιώματα, της ζωής, του σεβασμού, της ισότητας, της ελευθερίας, και της κατοίκησης σε αυτόν τον πλανήτη. Η αλαζονία του ανθρώπινου είδους απέναντι στα πλάσματα με τα οποία συγκατοικεί στον πλανήτη και στους άλλους πλανήτες , απέναντι στην ίδια τη φύση, είναι ειδολογικός σωβινισμός. Ρατσιστικός αντικατοπτρισμός…

Οι μικροί αναγνώστες θα ανυπομονούνε ,για την επόμενη περιπέτεια ,των 4 ξεχωριστών ντετέκτιβ!

Εξαιρετική ποιότητα του βιβλίου , τόσο  γνωστική όσο και  εικαστική. Χάρη στην σχεδόν ανάγλυφη (τόσο «ζωντανή» είναι) εικονογράφηση , θα νομίσετε πως αγγίζετε τα πρόσωπα και τα τοπία του βιβλίου .

Πρόκειται πράγματι για απόκτημα.

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού, Η απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ - ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτου, καθώς και τα μυθιστορήματα Κοπέλα που σε λένε Φίνι (μεταφράστηκε στα τουρκικά) και Κράτα μου το χέρι. Το πρώτο του βιβλίο, Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Έχει γράψει επίσης το τετράτομο έργο παιδικής λογοτεχνίας Κρις Πινόκιο – Νοεμί Αστράκη, Τα Παιδιά του Χρόνου. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν το αστυνομικό μυθιστόρημα για ενήλικες Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών (2016), [Βραβείο μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης] και τα τέσσερα πρώτα βιβλία της αστυνομικής σειράς για παιδιά ΟΙ 4 ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής (2016) [στη μικρή λίστα για το βραβείο παιδικού βιβλίου του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης], Η απαγωγή του τραπεζίτη Ο’Μπράιαν (2017), Τα πλαστά χαρτονομίσματα (2018) και Το Αγκμαράλο (2020).

                                      Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-09-2020 16:42
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Διασκεδαστικό, Γρήγορο
Κατά  
Μια νέα υπέροχη, έξυπνη, συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά από 11 ετών και πάνω, γεμάτη δράση, αγωνία, μυστήριο και ανατροπές! Οι αγαπημένοι των παιδιών 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ αυτό το καλοκαίρι θα σταλούν κατασκήνωση. Ίσως και να τους άρεσε η ιδέα αν δεν ήταν στη Λίμνη που Ψιθυρίζει, όπου είχαν συμβεί αλλόκοτα πράγματα πριν από τέσσερα χρόνια κι οδήγησαν στο κλείσιμο του χώρου και στη διάδοση φημών περί στοιχειωμένου μέρους. Γιατί ο Τζέι αντέδρασε πιο άσχημα απ’ όλους στην ιδέα της κατασκήνωσης; Υπάρχει όντως ο Μεγαλοπόδαρος; Κι αν όχι, ποιος επιτίθεται στην κατασκήνωση προκαλώντας τεράστιες ζημιές και γιατί απήγαγε τη Σάλι; Θα καταφέρουν οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ, όπως αυτοαποκαλούνται, να λύσουν και αυτήν την υπόθεση;

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας επιστρέφει με μια νέα ιστορία εξίσου ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική. Σταδιακή κλιμάκωση της αγωνίας, ίχνη και πειστήρια που εμφανίζονται ένα ένα και οδηγούν τους μικρούς ντετέκτιβ αλλά και τον αναγνώστη στη λύση του μυστηρίου! Ο Ντιν Κόνραντ αφηγείται τη νέα περιπέτεια που έζησε με την αδερφή του, Μαίρη, την ξαδέρφη τους, Σάλι και τον κολλητό του, Τζέι, όχι στην ήσυχη κατά τα άλλα πόλη «Χαμένος Παράδεισος» αλλά σε έναν τόπο παραθερισμού και διασκέδασης. Ο συγγραφέας έχει καταγράψει γλαφυρότατα τη χημεία και την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, εναλλάσσει την κωμωδία με την περιπέτεια, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που θα διαλέξουν αυτό το μυθιστόρημα να σκεφτούν κι αυτά με τη σειρά τους τα ίχνη ενώ οι ανατροπές είναι πολύ ευρηματικές!

Το ανησυχητικό όνομα της λίμνης δίπλα στην κατασκήνωση (τα πολύ παλιά χρόνια κυνηγοί και χρυσοθήρες ορκίζονταν πως άκουγαν ένα διαρκές ψιθύρισμα), οι φήμες για την ύπαρξη του Μεγαλοπόδαρου και τα ψυχολογικά τραύματα του Τζέι από μια αντίστοιχη εμπειρία σε μικρότερη ηλικία είναι η μαγιά πάνω στην οποία θα ξετυλιχθεί μια εντελώς διαφορετική ως προς την πλοκή υπόθεση. Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά, ξετυλίγοντας έτσι άλλη μια καλογραμμένη περιπέτεια γεμάτη συγκινήσεις, καθώς και γέλιο (δεν αποκλείεται το όνομα του διευθυντή της κατασκήνωσης, Σάμερ Ναπ, να οφείλεται στον εφιάλτη των παιδιών όλου του κόσμου, summer nap ή ελληνιστί θερινός υπνάκος, πόσες ατέλειωτες ώρες αυτές της κοινής ησυχίας, που όχι μόνο μας απομάκρυναν από το παιχνίδι με τους φίλους αλλά μας υποχρέωναν και σε σιωπηρό κι ακίνητο εγκλεισμό!).

Αυτήν τη φορά, τα παιδιά δεν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ένα μυστήριο μόνο μα και όλους τους κακούς που έχουν συναντήσει μέχρι τώρα, κάτι που θα τα δυσκολέψει να προχωρήσουν στη λύση του αινίγματος! Η πείρα στην επίλυση των υποθέσεων φαίνεται πλέον, μόνο που η παρέα του Ντιν παραμένει ταπεινή και χαμηλών τόνων, με τις σκανταλιές της ηλικίας της αλλά και την υπευθυνότητα που απαιτείται για να λυθεί το μυστήριο. Αυτό που επιπλέον εκτίμησα είναι το γεγονός πως τα παιδιά νιώθουν να ωριμάζουν, μιας και αυτήν τη φορά κινδυνεύει κάποιος από την ομάδα, οπότε ο συγγραφέας επεξεργάζεται σωστά τον ψυχισμό των παιδιών και δημιουργεί μια ανεπανάληπτη αληθοφάνεια. Δράση και αντίδραση, λογισμός και πράξεις έχουν άρρηκτη συνεκτικότητα. Επίσης, δείχνει με έξυπνο και εύληπτο τρόπο πόσο σημαντικό είναι να σκέφτεται κανείς επαγωγικά και να καταλήγει στη λύση χρησιμοποιώντας το μυαλό του και όχι, για παράδειγμα, τις υπερφυσικές δυνάμεις που απέκτησαν τυχαία ο Ντιν και οι φίλοι του, παρ’ όλο που και σε αυτό το βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα και μόνο εν όψει κινδύνου ή απελπισίας.

Δράση, ανατροπές και μυστήριο, χιούμορ και αγωνία θα ικανοποιήσουν τους αναγνώστες συγκροτούν μια εντελώς φρέσκια και διαφορετική συνωμοσιολογική περιπέτεια που θα γεμίσει αγωνία και ένταση τους μικρούς αναγνώστες!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα