Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ο κώδικας της δημιουργίας: Ο γολγοθάς της Εύας
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Φανταστική λογοτεχνία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

Μοναδικό βιβλίο!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-08-2022 12:16
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Πως γίνεται σε ένα βιβλίο να συνυπάρξουν μία παγκόσμια συνωμοσία, μία εκπληκτικής φύσεως επιστημονική ανακάλυψη, μία απαγωγή που κανείς δεν ξέρει από πίσω τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτήν, ένα πραξικόπημα μετά από χρόνια οικονομικής εξαθλίωσης και μία γνωριμία δύο νέων ανθρώπων που ούτε καν τους περνά από το μυαλό που θα τους οδηγήσουν οι παγκόσμιες εξελίξεις;

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα τα βρει κανείς να πλέκονται μεταξύ τους στο πρώτο βιβλίο της τετραλογίας του Γιώργου Ζορμπά που τιτλοφορείται με τον γενικό τίτλο "Ο Κώδικας της Δημιουργίας" συνοδευόμενος από έναν δεύτερο που είναι "Ο Γολγοθάς της Εύας".

Ο Γιώργος Ζορμπάς είναι ένας συγγραφέας - φάντασμα... Κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το όνομα. Και αυτό από μόνο του δύναται να δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από το έργο του. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Ή το ίδιο το έργο του μπορεί να αναδειχθεί από μόνο του, χωρίς να χρειάζεται αυτό το πέπλο μυστηρίου να το περιβάλλει; Διαβάζοντας μέσα σε τρεις μέρες το πρώτο μέρος αυτής της σειράς βιβλίων, μπορώ να πω, πως κατάφερα να απεμπλακώ από αυτήν την λεπτομέρεια και να το απολαύσω όπως ακριβώς μου παρουσιαζόταν μέσα από τις σελίδες του.

Η υπόθεση ξεκινά από το τέλος της...Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του 2022 στο Αμβούργο, μέσα στον επιταχυντή Petra III, όπου ένα πείραμα πρόκειται να λάβει χώρα, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Εκεί γίνεται και η πρώτη συνάντηση μας με τους δύο βασικούς ήρωες του πρώτου μέρους. Και πάνω που η αγωνία φτάνει στην κορυφή της, ο συγγραφέας , μας γυρίζει λίγους μήνες πίσω και παίρνει από την αρχή τον μίτο της υπόθεσης. Από εκείνο το σημείο και μετά, τα κεφάλαια θα διαδέχονται το ένα το άλλο και αναλόγως θα μεταφερόμαστε από τα κεντρικά γραφεία της CIA όπου κάτι μεγάλο είναι στα σκαριά, στην Ράκκα της Συρίας όπου η μικρή Εύα κρατείται μαζί με τον πατέρα της όμηροι, στο Λονδίνο στο σπίτι ενός hacker αλλά και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Γαλάτσι από όπου ξεκινά η γνωριμία μεταξύ του Νίκου και της Σοφίας. Δύο νέων που φαινομενικά δεν θα μπορούσαν με κανένα τρόπο να είναι μαζί, αλλά που μυστηριωδώς τα καταφέρνουν. Ο Νίκος έχοντας τελειώσει γρήγορα τις σπουδές του στη Φυσική, προσπαθεί να θεμελιώσει μία θεωρία που φαίνεται πολλά υποσχόμενη, ενώ η καλλονή Σοφία, απόφοιτη της Φιλοσοφικής και φέρελπις δημοσιογράφος, προσπαθεί να αναδειχθεί μέσα από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

"Ο Κώδικας της Δημιουργίας" είναι ένα μυθιστόρημα που κατατάσσεται στα πολιτικά θρίλερ συνωμοσίας. Τοποθετείται χρονικά στο εγγύς μέλλον και γράφτηκε μέσα στις συνθήκες αβεβαιότητας που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας, όταν η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την παραμονή μας στον Ευρώ και στην Ε.Ε. Έτσι, μην έχοντας προλάβει της κατοπινές πολιτικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν, πάει ένα βήμα πιο μπροστά, εμφανίζοντας την χώρα μας ως παρία της Ευρώπης, μετά την επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα και στις ασφυκτικές συνθήκες που θα δημιουργούσε μία τέτοια μετάβαση. Οι εφιαλτικές εικόνες που περιγράφονται αλλά και οι απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις που αυτές θα προκαλέσουν, ναι μεν είναι προϊόντα φαντασίας, αλλά δεν απέχουν πολύ από τους μεγαλύτερους φόβους που πολλοί από εμάς είχαμε, μπροστά σε μία τέτοια προοπτική. Την ίδια ώρα στο παγκόσμιο στερέωμα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Δυτικού κόσμου και του Ισλάμ. Το Ισλαμικό Κράτος έχει γιγαντωθεί, οι μουσουλμανικές χώρες, η μία μετά την άλλη πέφτουν στα χέρια του και στη CIA μία ομάδα αφοσιωμένων στη Δημοκρατία πρακτόρων προσπαθούν να γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος τους, με τη δημιουργία ενός υπερόπλου. Όμως κάποιοι έχουν άλλους σκοπούς... Ποιοι τελικά θα επικρατήσουν;

Η πλοκή του πρώτου αυτού μέρους της τετραλογίας είναι εκτεταμένη, αλλά ευτυχώς αρκετά ευδιάκριτη. Και αυτό γιατί ο συγγραφέας προτίμησε να γράψει μικρά κεφάλαια, τοποθετημένα χρονικά και χωρικά έτσι ώστε ο αναγνώστης να μεταβαίνει άνετα από την μία κατάσταση στην άλλη. Το ύφος κάθε κεφαλαίου είναι ανάλογο. Από την μία βλέπουμε την αυστηρότητα που επικρατεί στους χώρους της CIA μεταξύ των πρακτόρων, αλλά σε άλλο κεφάλαιο αντιμετωπίζουμε τη χαλαρότητα της ζωής των νέων στο Γαλάτσι, με τις εξόδους τους, τις προσωπικές τους στιγμές και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Έτσι ενώ σε κάποια κεφάλαια θα υπάρχει ένταση, αγωνία και σκληρές εικόνες, σε άλλα κεφάλαια θα αλλάζει εντελώς το σκηνικό και θα παρακολουθεί ο αναγνώστης προσωπικές στιγμές των ηρώων, συνοδευόμενες με αρκετά τολμηρές και εξαιρετικά περιγραφικές ερωτικές σκηνές. Το τελευταίο ομολογουμένως δεν το περίμενα από ένα τέτοιο βιβλίο, αλλά από την άλλη δίνει στο όλο εγχείρημα έναν ρεαλισμό και μία αυθεντικότητα που δύσκολα συναντάς σε άλλα βιβλία που προτιμούν να είναι περισσότερο πολιτικώς ορθά. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι πάρα πολλοί, οπότε απαιτεί μία σχετική προσοχή στο να μπορεί κανείς να τους τοποθετήσει στο μυαλό του. Και εδώ όμως σώζει την κατάσταση η ευδιάκριτη χωροχρονική τοποθέτηση του κάθε κεφαλαίου.

Ο τρόπος γραφής είναι σύγχρονος. Οι μικρές προτάσεις, τα λογικής έκτασης κεφάλαια, η απουσία γλωσσικών ακροβασιών, αλλά και η χρήση μίας καθημερινής γλώσσας, δημιουργούν μία ροή ανάγνωσης ικανοποιητική για τον ομολογουμένως μεγάλο όγκο του βιβλίου. Προσωπικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος και θα έλεγα "χορτασμένος" τελειώνοντας αυτό το μυθιστόρημα, ενώ σε πολλά σημεία ένιωσα ακόμα πιο οικεία, καθώς, λόγω ιδιότητας, οι θεωρίες Φυσικής που αναπτύσσονταν, μου κράτησαν το ενδιαφέρον λίγο παραπάνω. Όσοι έχετε γνώσεις θετικών επιστημών ή ακόμα και απλά εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, θα βρείτε έντεχνα κρυμμένες μέσα στη διήγηση μεγάλες στιγμές της ελληνικής και παγκόσμιας διανόησης. Όταν δε, ολοκληρώσετε το πρώτο αυτό μέρος της τετραλογίας, σίγουρα θα σκεφτείτε πως η γραφή του Γιώργου Ζορμπά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από συγγραφείς του εξωτερικού. Να μην πω, πως τους υπερβαίνει κιόλας. Όσο αφορά εμένα, περιμένω εναγωνίως το δεύτερο μέρος της τετραλογίας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, θα εκδοθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
2
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
2
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα