Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ο χορός της θεάς
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-08-2022 22:32
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικά καλογραμμένο
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-04-2021 21:28
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-03-2021 12:16
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Τι ανακάλυψε ο καθηγητής Νικηφόρος Έξαρχος και πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο της επιστήμης και της αρχαιολογίας ώστε να τον δολοφονήσουν; Ποιον μηχανισμό αναθέτει στην κόρη του να βρει και ποιοι είναι οι Πενήντα Πέντε που θα τη βοηθήσουν; Τι απεικονίζει το άγαλμα της Νίκης του Περικλέους και γιατί είναι σημαντικό για τον αρχαιολογικό κόσμο; Ποιοι κρύβονται πίσω από τα ονόματα Θησέας και Σκορπιός και πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν προκειμένου να το αποκτήσουν; Πού βρίσκονται τα έξι νομίσματα με τις θεές του Ολύμπου και πόσο εύκολα μπορούν να βρεθούν; Ποιος ο ρόλος τους στην αναζήτηση του περίφημου αγάλματος;

Η Δήμητρα Ιωάννου επιστρέφει μ’ ένα μυθιστόρημα-έκπληξη, αφιερωμένο στην ελληνική μυθολογία, στην αρχαία Ελλάδα και στην υπόγεια Αθήνα. Χωρίς ν’ αφήνει στην άκρη το ρομαντικό στοιχείο που ξέρει να διαχειρίζεται πολύ καλά, δημιουργεί μια μυστική αδελφότητα κι ένα κυνήγι θησαυρού που θα οδηγήσει σε κάτι επαναστατικό για τον χώρο της αρχαιολογίας. Αγωνία και σασπένς, ανατροπές και εκπλήξεις δημιουργούν μια περιπέτεια που με εντυπωσίασε με τα πραγματολογικά της στοιχεία και τις εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες που μου χαρίστηκαν αφειδώς και εύληπτα. Η συγγραφέας, έχοντας σπουδάσει το αντικείμενο αλλά και έχοντας ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της μέσα από τα προηγούμενα βιβλία της, με το παρόν μυθιστόρημα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μελετημένο, σωστά στημένο μυστήριο, με διαδοχικά βήματα επίλυσης, κακούς που κυνηγούν τους καλούς, έναν άγνωστο αντίπαλο που κινείται πάντα στη σκιά χωρίς να ξέρει κανείς την πραγματική του ταυτότητα και, φυσικά, έρωτα.

Ο Νικηφόρος Έξαρχος είναι διακεκριμένος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παθιασμένος με την εξεύρεση χαμένων αρχαιολογικών μνημείων και με προσωπική του σταυροφορία την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Λίγο καιρό πριν την ημέρα της δολοφονίας του, είχε κάνει μια συγκλονιστική ανακάλυψη που αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει για να την προστατέψει από άπληστα χέρια. Τα τελευταία του λόγια είναι ένας γρίφος για την κόρη του, στην οποία τα εμπιστεύτηκε. Η Νίκη, έχοντας να αντιμετωπίσει το πένθος της, διαπιστώνει πως στο σπίτι της έρχεται να εγκατασταθεί η ετεροθαλής αδελφή της, Ηλέκτρα, με τον φίλο της, Τζον. Η Ακατονόμαστη είναι κόρη της ερωμένης του Νικηφόρου και δεν έγινε ποτέ δεκτή από σύζυγο και Νίκη. Να όμως που τα πράγματα εξελίσσονται απρόσμενα και ίσως οι δυο τους έρθουν κοντύτερα απ’ ό,τι νομίζουν. Μαζί τους είναι Μάρκος Απέργης, αγαπημένος φίλος του καθηγητή, που τον μεγάλωσε και τον στήριξε, έχει ανήσυχη φύση, ασχολήθηκε με το εμπόριο και ειδικότητά του είναι να εντοπίζει σπάνια και ακριβά αντικείμενα για λογαριασμό ανθρώπων που μπορούσαν να τα πληρώσουν. Ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα συναισθήματα, μαζί θα κινδυνέψουν, θα ψάξουν, θα αγωνιστούν να βρουν τη Νίκη του Περικλέους, τον μεγαλύτερο θρύλο των χαμένων ελληνικών θησαυρών, έργο του Φειδία.

Η Δήμητρα Ιωάννου έχει κάνει μια αξιόλογη έρευνα κι έχει ενσωματώσει σωστά όλα τα πραγματολογικά στοιχεία που χρειάζονται σ’ ένα ιδιαίτερο κυνήγι που δε σταμάτησε να με εκπλήσσει ως προς τις εξελίξεις και τους ρόλους των χαρακτήρων. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει, μια μυστική οργάνωση παρακολουθεί τα πάντα, μια σκιά θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να αποκτήσει το άγαλμα και οι τέσσερις πρωταγωνιστές θα ζήσουν περιπέτειες που θα τους ταξιδέψουν στους ναούς της Ελευσίνας, της Περαχώρας και της Βραυρώνας, στην Πλάκα, στον Σκαραμαγκά, ακόμη και στις υπόγειες στοές της Αθήνας, που θα αποτελέσουν ένα καταπληκτικό σκηνικό για την κορύφωση του βιβλίου. Μέσα στο κείμενο όμως βρίσκουν χώρο να καταγραφούν και σκέψεις γύρω από τη φιλία και την προδοσία, την πίστη στον εαυτό μας και την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μας, το ψέμα και τη μοναξιά που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δίνονται αξιοσημείωτα περιστατικά που τονίζουν την αξία της προσωπικότητας, το θάρρος της γνώμης και το εφήμερο της πλαστικής ομοιομορφίας που επιτάσσει η μόδα), η αγάπη προς την Ιστορία της πατρίδας μας και ο σεβασμός απέναντι στα τεχνουργήματά της. Έξυπνες ερωτικές αντιζηλίες και παρεξηγήσεις, λιτές και κομψές παρομοιώσεις και μεταφορές, ευρηματικοί τρόποι εξιχνίασης των βημάτων που οδηγούν στον θησαυρό, πληροφορίες για τη λατρεία, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και την ταυτότητα των δώδεκα θεών είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μυθιστορήματος.

«Ο χορός της θεάς» είναι μια ριζικά διαφορετική ως προς το θέμα και την πλοκή μυθιστορηματική πρόταση της Δήμητρας Ιωάννου που με παρέσυρε σε κρυφά μονοπάτια και αχάρακτους δρόμους. Αινίγματα, γρίφοι, κρυμμένα τεχνουργήματα, μυστικές οργανώσεις, αόρατοι εχθροί, υπόγειες στοές και η ελληνική μυθολογία χαρίζονται απλόχερα και μελετημένα σ’ ένα συναρπαστικό μίγμα που με κράτησε ως το τέλος.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-02-2021 19:21
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Η συγγραφέας εκμεταλλευόμενη τις γνώσεις της γύρω από την αρχαιολογία δε δίστασε να ρισκάρει και να καταπιαστεί με κάτι διαφορετικό απ'ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Η νέα συγγραφική απόπειρα της Δήμητρας Ιωάννου είναι ένα αρχαιολογικό θρίλερ το οποίο κρατάει το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία. Παραστατικές εικόνες της σύγχρονης Αθήνας και τα κρυμμένα μυστικά που κρύβει από κάτω. Υπόγειες σήραγγες, στοές και μονοπάτια έντεχνα κρυμμένα σε αρχοντικά.Μυστήριο, αγωνία, περιπέτεια, δόλος, ψέμματα, μυστικά, δράση, έρωτας, αναγνώριση. Οι χαρακτήρες των ηρώων άρτια δομημένοι και μοιρασμένοι με μαεστρία. Μία αξιόλογη ιστορία χωρίς φλυαρίες με στρωτή γλαφυρή γραφή που εγκλωβίζει τον αναγνώστη παρασύροντάς τον με την πλοκή του.

Ως ένας άλλος Ιντιάνα Τζόουνς ο καθηγητής αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος λατρεύει την αρχαία Ελλάδα και τα ευρήματά της αφιερώνοντας χρόνο και χρόνια από τη ζωή του. Έχοντας κάνει μία σπουδαία ανακάλυψη και μιλώντας σε μια ομιλία συνταράσσει όλους με το ξαφνικό θάνατό του. Φυσιολογικά αίτια ή δολοφονία;Ακόμα και νεκρός όμως κατευθύνει τα βήματα τεσσάρων ανθρώπων προσφέροντάς τους στοιχεία, γρίφους που θα τους οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.Στο κατόπι τους επιτήδειοι που θέλουν να σφετεριστούν την ανακάλυψη του καθηγητή. Απανωτές ανατροπές και αλήθειες προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα όταν συνειδητοποιείς ότι αυτό που διαβάζεις δεν είναι εντελώς μυθοπλασία. Υπάρχει δυστυχώς και μια αλήθεια για όλους όσοι καπηλεύονται την ιστορία των προγόνων μας. Με εξιτάρει το γεγονός του τι υπάρχει από κάτω από την Αθήνα αν και έζησα την περιπέτεια και τη δράση μέσα από την τετράδα της ιστορίας μας.

Το σίγουρο είναι ότι η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά βάζοντας στοιχήματα με τον εαυτό της κάθε φορά με τη δημιουργία των νέων βιβλίων της.

Μπράβο!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
8
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
11
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα