Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Οδός Μέρλιν 6
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-10-2021 12:52
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-10-2021 10:36
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Γιούλα Κωνσταντοπούλου-Οδός Μέρλιν 6-Άνεμος εκδοτική

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα ξεκινά το βιβλίο της η Γιούλα Κωνσταντοπούλου! Μαρτυρικός τόπος όπου οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν, έσφαξαν και έκαψαν όλο το χωριό. Λίγους μήνες πριν ελευθερωθεί η χώρα. Η άγνοια των ιστορικών αυτών γεγονότων που δεν δικαιούμαστε να ξεχάσουμε, φέρνει τη λήθη. Φέρνει ξανά την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και να τη ζούμε συχνά-πυκνά στις μέρες μας. Μετά από όλα αυτά τα μαύρα χρόνια, που η χώρα μας δεινοπάθησε, που σκοτώθηκε τόσος άμαχος πληθυσμός και τόσα παλικάρια θυσιάστηκαν για τη λευτεριά, πιστεύαμε πως ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες εικόνες.

Οι τόποι όπου διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου είναι τα Καλάβρυτα και η Αθήνα ενώ το χρονικό ξεκινά από το 1903 όπου γίνεται μια γρήγορη αναφορά στην ιστορία της οικογένειας για να μας βάλει στο κλίμα. Και φτάνει μέχρι το 1944, που έγινε η απελευθέρωση. Το περισσότερο βάρος της υπόθεσης περιγράφεται στα κελιά της Μέρλιν, γι αυτό άλλωστε και ο τίτλος του εν λόγω βιβλίου. Η συγγραφέας καταθέτει το ποίημα από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή που έγραψε ο πατέρας της Γιώργος Κωνσταντόπουλος τότε για την Μέρλιν 6. Μερικοί στίχοι του ποιήματος:

ΜΕΡΛΙΝ…

Οι ματωμένοι τοίχοι σου θα μείνουνε

Με τα ονόματα αυτών που είναι σκοτωμένοι.

Τα φρικαλέα σου κελιά με το βαθύ σκοτάδι

Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, που μοιάζουν με τον Άδη.

Θα μείνεις εσύ προσκύνημα βωμός της λευτεριάς μας

Γι αυτούς που θυσιάστηκαν στα χρόνια της σκλαβιάς μας.

Με ένα πολύ ωραίο εξώφυλλο που σχεδίασαν οι εκδόσεις, όσο κι αν η σβάστικα είναι αποτροπιαστική, ο αναγνώστης θα το πιάσει σίγουρα στα χέρια του για να το ξεφυλλίσει. Μια αληθινή ιστορία που θα συγκλονίσει όσους δεν γνωρίζουν το τι έγινε τότε στα Καλάβρυτα.

Ο πρωταγωνιστής, ο νεαρός Γιώργος αφήνει το χωριό του και κατευθύνεται σε συγγενείς του στην Αθήνα. Ακολουθεί την ενεργό δράση εκείνων –αλλά και τόσων άλλων Ελλήνων, που έχουν στρατευτεί στην υπεράσπιση της πατρίδας και τη διεκδίκηση της πολυπόθητης ελευθερίας–, παίρνοντας μέρος στην Αντίσταση. Μια αιφνιδιαστική έρευνα των Γερμανών στο σπίτι του θείου του θα αποβεί μοιραία. Ο νεαρός θα συλληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους άντρες της οικογένειας και θα οδηγηθεί στο αρχηγείο της Γκεστάπο στην Αθήνα, στην οδό Μέρλιν 6. Ποιος μπορούσε να μείνει αμέτοχος στον αγώνα για τη λευτεριά; Μόνο αυτοί που φόρεσαν γερμανική μπότα και πρόδιδαν τους πραγματικούς πατριώτες. Ή αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την πείνα και επιδόθηκαν στη μαύρη αγορά.

Ωραίος ο λόγος της, στρωμένος, εικόνες ολοζώντανες, σκληρές πολλές φορές γιατί η ίδια η κατοχή ήταν σκληρή. Αληθινοί και μυθοπλαστικοί χαρακτήρες ξαναζωντανεύουν από την πέννα της συγγραφέως και ο αναγνώστης καθηλώνεται μέχρι να φτάσει στην τελευταία σελίδα. Η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η αυταπάρνηση, οι καθαρές συνειδήσεις, η προδοσία, τα βασανιστήρια στην Γκεστάπο, η αγωνία του αύριο για τη ζωή ή την εκτέλεση, δοκιμάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Η αλλοτρίωση του πολέμου σε κάνει κτήνος, ο θάνατος του ενός γίνεται η σωτηρία του άλλου, η προδοσία που μπορεί να σε κυνηγά σε όλη τη ζωή ως θεία Δίκη αλλά μπορεί να σε κάνει χειρότερο χωρίς ενοχές. Περνά τα γεγονότα, αποφεύγοντας να διδάξει ιστορία αλλά να κάνει γνωστά όσα δεινά πέρασαν οι ήρωες της. Μέσα από το μυθιστόρημα ο αναγνώστης γνωρίζει το τι έγινε με τους Εβραίους, ποια ήταν η Λέλα Καραγιάννη, τους αγώνες που έκανε και το μαρτυρικό τέλος της. Ακόμη για το Χαϊδάρι- το Ελληνικό Νταχάου- τις φυλακές Αβέρωφ και άλλες πληροφορίες που είναι σημαντικές για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου. Έχει πολλές ανατροπές , που τις αφήνω σε σας. Καλοτάξιδο κυρία Γιούλα Κωνσταντοπούλου!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
2
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
2
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα