Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το λουλούδι της θάλασσας
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-01-2023 10:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-09-2022 18:14
Υπέρ  Τεκμηριωμένο, Πλούσια πλοκή, Διδακτικό, Πρωτότυπο, Καθηλώνει, Συναρπαστικό, Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Ένα εξαιρετικό Αρκτικό Ταξίδι που έχει πολλά να μας πει
  5
22-07-2022 14:45
Υπέρ  Τεκμηριωμένο, Πλούσια πλοκή, Γρήγορο, Διδακτικό, Ανατρεπτικό, Πρωτότυπο, Καθηλώνει, Συναρπαστικό, Ενδιαφέρον
Κατά  
Το τρίτο μυθιστόρημα τη Νάγιας Δαλακούρα που κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Άλλο ένα μικρό διαμάντι που εισχωρεί σε εποχές μακρινές και σε πολιτισμούς ανέγγιχτους από την Λογοτεχνία. Ένα βιβλίο που τα έχει όλα. Περιπέτεια, έρωτα, εκπληρωμένα και ανεκπλήρωτα όνειρα. Διαφορετικούς πολιτισμούς, ιστορία. Αρκτικό τοπίο και μια πρωτόγονη ατμόσφαιρα γεμάτη αντιθέσεις με την Αγγλική Κουλτούρα της Αριστοκρατίας να έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την Κουλτούρα των ιθαγενών της Αρκτικής.
Ο Τζειμς είναι ένας Άγγλος αριστοκράτης που παρασυρμένος από το αστείρευτο του όνειρο για περιπέτειες θα ακολουθήσει την ερευνητική ναυτική αποστολή ανίχνευσης των πλοίων Terror και Erebus που τα ίχνη τους χάθηκαν πριν χρόνια κάπου στην Αρκτική. Μια ναυτική περιπέτεια θα ξεκινήσει για τον ίδιο,που θα του αλλάξει εντελώς και την κοσμοθεωρία της ζωής του, αλλά θα τον φέρει αντιμέτωπο και με τις ίδιες τις αντοχές του. Θα τον φέρει κοντά στην φύση, σε ακραίες συνθήκες επιβίωσης, ανάμεσα σε ανθρώπους με άγνωστα ήθη και άγνωρες δοξασίες. Ο Έρωτας και η απόλυτη ελευθερία. Το καθήκον, το πεπρωμένο, αλλά και οι άγραφοι νόμοι των παράταιρων πολιτισμών που χωρίζουν τα πρέπει από τα θέλω θα θέσουν εμπόδια, διλήμματα και θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ζωές των πρωταγωνιστών μιας ιστορίας που καθηλώνει από την πρώτη ως την τελευταία λέξη.
Η συγγραφέας έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. "Το λουλούδι της θάλασσας" δεν είναι μόνο ένα μυθιστόρημα εποχής βασισμένο σε ένα αληθινό γεγονός, είναι ένα βαθύ και ανεξίτηλο άγγιγμα επάνω σε δύο εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς και τους ανθρώπους του. Ένα βαθύ και ανεξάλειπτο χάραγμα επάνω στα καλά κρυμμένα συναισθήματα. που βρίσκουν καταφύγιο πίσω από οδυνηρές εκφράσεις. Πίσω από τις απεγνωσμένες κινήσεις. Πίσω από τις αναγκαστικές πράξεις, αλλά και τις πράξεις φυγής και απελευθέρωσης από κάθε ταξικό βαρίδι.
Πόσο καταπληκτικά αναμειγνύονται τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία! Πόσο εμπεριστατωμένα στοιχειοθετείται το ιστορικό πλαίσιο της μυθοπλασίας! Πόσο έξυπνα αντιπαραβάλλονται οι συμπεριφορές των ανθρώπων στον πολιτισμένο κόσμο και στον κόσμο που τον περιβάλει ακόμα το Αρχέγονο πέπλο της πρωτόγονης διαβίωσης! Η Νάγια Δαλακούρα έχει καταφέρει να μπει στο πετσί των ρόλων που περιγράφει. Λάτρης της μυθολογίας και της παράδοσης έχει κατορθώσει να αποδώσει με πληρότητα την εθνογραφία της φυλής των Ινουιτ. Να φέρει σε μια πλήρη αντιπαράθεση τον δήθεν πολιτισμένο κόσμο που έχει αποκοπεί από την φύση, με τον πολιτισμό των Ιθαγενών της Αρκτικής που έχουν κρατήσει ζωντανό το παρελθόν τους, μέσα από τα έθιμα τους και τον τρόπο ζωής τους που είναι συνδεδεμένος με την μητέρα γη. Η Αρχέγονη αυθεντική ηδονή που έχει εξάρτηση μόνο από την φύση και η φτιασιδωμένη γεμάτη κανόνες ανθρώπων που χωρίζουν ανθρώπους σε τάξεις, έχει εξάρτηση μόνο από το χρήμα και την καταγωγή. Ο ευέλικτος χειρισμός της γλώσσας και της βαθιάς γνώσης των πολιτισμών, ανοίγει έναν εκπληκτικό δίαυλο επικοινωνίας που οδηγεί τον αναγνώστη στην απόλυτη κατανόηση της εξαιρετικής ιστορίας. Παίρνοντας μέρος σε ένα εξαιρετικό οδοιπορικό αναζήτησης και ανίχνευσης του ίδιου του, του εαυτού. Γιατί:"Το λουλούδι της θάλασσας" είναι μια καταβύθιση στο άγνωστο και στο απροσδιόριστο της ανθρώπινης ψυχής. Μια περιπετειώδης αναζήτηση των ορίων της ανθρώπινης δύναμης και αντοχής. Μας αποκαλύπτει αρχικά τον εγκλωβισμένο τρόπο ζωής για να αναδείξει την απελευθέρωση δια μέσου της φύσης, του έρωτα και της εξοικείωσης με το φυσικό μας περιβάλλον χωρίς τις τεχνητές του προσθήκες. Άγρια φύση που δεν συγχωρεί. Εγωιστικά και ανθρωποφάγα ένστικτα που δοκιμάζουν και διδάσκουν. Μέσα στον προηγμένο πολιτισμό της εποχής και στον ακατέργαστο πολιτισμό μιας απροσπέλαστης από πολλούς φυλής, σαν την φυλή των Ινουίτ. Τοπικές δοξασίες, τρόπος ζωής και ένα συνονθύλευμα διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Που τους ενώνει όμως κάτι...αυτό το κάτι του έρωτα που σπάει και ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμα του. Παράλληλα κατά την διάρκεια όλης της Ναυτικής περιπέτειας του πληρώματος του Sea Flower βιώνουμε μια εντελώς κινηματογραφική αποτύπωση των συνθηκών ενός τόσο δύσκολου ταξιδιού την εποχή εκείνη (1848). Μάχη με τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο πλοίο. Τις αρρώστιες, τις επιδημίες τις ελλείψεις τροφίμων και βασικών συστατικών. Μάχη με τα καιρικά φαινόμενα και τις άγνωστες αχαρτογράφητες θάλασσες και περάσματα. Κρίσιμες αποφάσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τις προθέσεις και οριοθετούν το ηθικόν από το πρέπον, Έθιμα ταφής σε ένα εν πλω ταξίδι και πολλά άλλα.
Στη συνέχεια το σαβανωμένο σώμα του ξυλουργού βυθίστηκε στα έγκατα της θάλασσας και στον αφρό απέμειναν να πλέουν δεκάδες σανίδες με γυναικεία ονόματα. Οι θλιμμένοι ναύτες, μ' έναν απαλό σιρόκο να φυσάει τις πλάτες τους, μουρμούρισαν βραχνά τις προσευχές τους και ο ιερέας τον ευλόγησε ψελλίζοντας: «Κύριε όλων των θαλασσών, Σου παραδίδουμε τον δούλο Σου». Λίγοι γνώριζαν ότι και τα εξήντα χρόνια που πέρασε στη θάλασσα ο άλιος γέρων, κουβαλούσε πάντοτε μαζί του ένα μπουκαλάκι με χώμα απ' την πατρίδα του.https://vivlionerga.blogspot.com/2022/06/blog-post_19.html
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-02-2022 11:25
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο
Κατά  
Πρωτότυπο ανάγνωσμα για τη βικτοριανή Αγγλία και τον πολιτισμό των Ινουίτ τον 19ο αιώνα! Αξίζει την προσχή μας!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
2
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
4
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα