Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
31-07-2023 21:40
Υπέρ Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά
Τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας, η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποιητική συμπεριφορά, λεκτική και σωματική, είναι σε έξαρση. Αυτό το θέμα έγινε μυθιστόρημα για τη Νατάσα Καραμανλή, το «Βαριάντα», το πρώτο από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες γυναικών, της Μάρας, της Ιουλίας και της Ευγενίας που έζησαν τη φρίκη από τους συζύγους τους και βρέθηκαν σε δομές κακοποιημένων γυναικών. Εκεί τις βρήκε και τις μίλησε η συγγραφέας, αποτυπώνοντας στο βιβλίο, μαζί με τις ιστορίες τους, τα συναισθήματα τους. Ο φόβος, τα ταμπού, ο κοινωνικός περίγυρος, οι βουβές κραυγές, η ένοχη σιωπή είναι μερικά από τα θέματα που είναι κοινά σε όλες τις γυναίκες ηρωίδες του βιβλίου όπως και η εκδίκηση. Η συγγραφέας μέσα από τον λόγο της σπάει τα ταμπού δίχως να υπολογίζει τον κοινωνικό αντίκτυπο, καταφέρνει να ανοίξει τα στόματά τους και να λυθούν οι γλώσσες, καταφέρνοντας να περάσει την ντροπή από το θύμα στον θύτη. Κοινωνικό, αστυνομικό και μυστηρίου θα το χαρακτήριζα το μυθιστόρημα. Πολλές φορές ένιωσα πως ήθελα να τους εκδικηθώ για όσα υπέστησαν οι ηρωίδες. Οι τρεις ηρωίδες είναι εγκλωβισμένες στον κλοιό της βίας, τον ρόλο της βασίλισσας σε μια παρτίδα σκάκι ενώ οι άντρες τους οι βασιλιάδες, έπειτα από μια σειρά αποτρόπαιων δολοφονιών, εντοπίζονται νεκροί. Ποιος κινεί αυτές τις βασίλισσες; Ποιος ενορχηστρώνει τούτη τη θανάσιμη βαριάντα;
Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ωμή γλώσσα προκειμένου να δώσει το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος. Αλλά και γλαφυρή όπου χρειάζεται για να γαληνέψει τη συναισθηματική ένταση του αναγνώστη. Η συγγραφέας δεν μένει στην πράξη της βίας αλλά επιμένει στο μετά. Τι σπρώχνει δηλαδή μια γυναίκα να υπομένει την κακοποίηση; Πόσο μπορεί να κάνει υπομονή εξαιτίας των παιδιών της; Πού μπορεί να στηριχτεί αφού ο στενός οικογενειακός περίγυρος της λέει να σωπάσει; Υπάρχει κράτος πρόνοιας και μέριμνα γι` αυτές τις γυναίκες; Οι ηρωίδες αποφασίζουν να φωνάξουν, να ταρακουνήσουν τις άλλες γυναίκες, να μην υπάρξουν άλλα θύματα και να δώσουν ελπίδα.
«Δεν είσαι πιόνι. Σε κανένα παιχνίδι. Είσαι γυναίκα, βασίλισσα, πολεμίστρια και αμαζόνα. Κι από δω και στο εξής κάθε παιχνίδι θα το ορίζεις εσύ και η άμυνά σου θα σε οδηγεί πάντα σε ρουά ματ. Με όποια Βαριάντα κι αν επιλέξεις να ακολουθήσεις».
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι