Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης έρευνάς του για την ελληνική κοινότητα της Βεγγάλης, ο Ινδολόγος Δρ Μιλτιάδης Σπύρου ανακάλυψε αρκετές επιστολές τις οποίες ο Δημήτριος Γαλανός είχε δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο «Φιλάνθρωπος» σε εφημερίδες της Καλκούτας στις αρχές του 19ου αιώνα.
Με βάση αυτές τις επιστολές, καθώς και την ανακάλυψη του τάφου του Γαλανού στο Μπενάρες και των βρετανικών αρχείων που αναφέρουν την πρόταση διορισμού του ως πρώτου ξένου Διευθυντή του Σανσκριτικού Κολεγίου, ο συνεπαρμένος ερευνητής προσπαθεί να σκιαγραφήσει το κοινωνικο-πολιτικό ψυχογράφημα του πρωτοπόρου Έλληνα Ινδολόγου που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ινδία λεξικογραφώντας και μεταφράζοντας κείμενα της κλασικής σανσκριτικής γραμματείας.
Η έρευνα του M. Σπύρου φέρνει στο φως νέα στοιχεία εθνικής και κοινωνιολογικής σπουδαιότητας καθώς οι επιστολές του Γαλανού επικεντρώνονται αφ’ ενός σε καθοριστικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης που φλέγεται, και σε βαθιά, δυσεπίλυτα προβλήματα της ινδικής κοινωνίας αφ’ ετέρου. Δεν υπήρξε ο Γαλανός ο αποσυρμένος μελετητής, όπως μέχρι σήμερα πιστεύονταν, αλλά ολόθερμα υποστήριξε οικονομικά αφ’ ενός, μα πρωτίστως με την πένα του τον απελευθερωτικό αγώνα των συμπατριωτών του, ενώ ταυτόχρονα προώθησε τις ιδέες του διαφωτισμού και προασπίστηκε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ινδία.
Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2024).
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.