Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Η διδασκαλία της ιστορίας
Βιβλίο Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Χρυσαλένια Δημπαλή ()
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-604-729-9 Εκδόσεις Όστρια 2025
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21Χ14 - 82
Το Βιβλίο αυτό θέτει προβληματισμούς, που αφορούν τον σύγχρονο τρόπο προσέγγισης της Ιστορίας. Η σύγχρονη Ιστορία σκαλίζει «τα μπαούλα των αιώνων», ψάχνει, πίσω «από τις κουρτίνες», χώνεται «στα χρονοντούλαπα» και βρίσκει. Μαζεύει τα μικρά παρατημένα φασολάκια και ένα-ένα τα στοιβάζει στα συρτάρια της.
Στο μέλλον θα τα φάνε αυτοί που πεινάνε για γνώση.
– Τι θα συνέβαινε αν ο Χίτλερ δεν έχανε τον πόλεμο;
Πόσο οι μικρές αθέατες πτυχές της Ιστορίας επηρεάζουν τις μεγάλες πτυχές της;
– Πώς θα ήταν το βασίλειο της Βρετανίας να ζούσε σήμερα η Νταϊάνα;
– Ποιός κυβερνάει πίσω απ’ τον πρωθυπουργό;
Γεννιέται μια Ιστορία πίσω απ’ την Ιστορία, η Μικροϊστορία. Η Μικροϊστορία επηρεάζει την Γενική Ιστορία την διαμορφώνει και την καθορίζει. Εδώ προσπαθούμε να κάνουμε μια προσέγγιση της Ιστορίας με προβληματισμούς και αναφορές μέσα από την Μικροϊστορία που τελικά ζυμώνει και φτιάχνει την Ιστορία.
Ας έχουμε όμως υπόψιν μας ότι ο ιστορικός σαν άνθρωπος δεν μπορεί να είναι απόλυτα αντικειμενικός. Επίσης το ενδιαφέρον για το μάθημα της Ιστορίας όσο περνούν τα χρόνια φθίνει από πλευράς μαθητών, γονέων, κοινωνίας κ.λπ. Το σκεπτικό. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα ν’ αντιμετωπίσουμε, απ’ το να διαβάζουμε Ιστορία. Ας ασχοληθούν οι ειδικοί μ’ αυτό.
Από την εκπαιδευτική πλευρά ούτως ή άλλως με τη διδασκαλία της Ιστορίας γίνεται προσπάθεια μετάδοσης στους μαθητές κάποιων θετικών ή αρνητικών προδιαθέσεων, προτιμώνται συγκεκριμένες προσωπικότητες και μοντέλα έναντι άλλων με στόχο την υιοθέτηση αντιλήψεων και ιδεωδών συμβατών με το κυρίαρχο κοινωνικό μοντέλο. Έτσι με τη πάροδο του χρόνου το ενδιαφέρον για την Γενική-Επίσημη Ιστορία φθίνει (όπως προαναφέρθηκε).
Πάντως όσο αφορά την επιστημονική κοινότητα η Ιστορία «έγραφε» και «γράφει».

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα