Φλωρεντία, 15ος αιώνας. Ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ένας Δομινικανός μοναχός κηρύττει ενάντια στη διαφθορά. Οι φλογεροί του λόγοι σύντομα μετατρέπονται σε δριμύ κατηγορώ κόντρα σε κάθε είδους πολυτέλεια που θα μπορούσε να παρασύρει τους ανθρώπους στην αμαρτία. Τα κηρύγματά του οδηγούν στη διαβόητη «Πυρά της Ματαιοδοξίας», μια σειρά από φωτιές στις οποίες καταστράφηκαν έργα τέχνης, βιβλία, ακριβά ρούχα, μουσικά όργανα, καλλυντικά και καθρέφτες.
Η οργή του ενάντια στη φαυλότητα και την απληστία που χαρακτηρίζει την ισχυρή οικογένεια των Μεδίκων οδηγεί στην απομάκρυνσή τους από την εξουσία και ο ίδιος αναδεικνύεται για ένα διάστημα σε πουριτανικό ηγέτη της πόλης. Όμως, όταν στρέφει το μένος του στην Καθολική Εκκλησία, αφορίζεται και τελικά εκτελείται με απαγχονισμό και καύση στην πυρά.
Η Ντενίς Μάινα φωτίζει με μια σύγχρονη ματιά αυτό το συναρπαστικό ιστορικό γεγονός, εντοπίζοντας ομοιότητες ανάμεσα στο εκρηκτικό κλίμα της μεσαιωνικής Φλωρεντίας και τις πολιτιστικές συγκρούσεις της εποχής μας. Δραματοποιώντας τη ζωή και τις τελευταίες ημέρες του Σαβοναρόλα, διερευνά πώς αυτός ο πρωτεργάτης της cancel culture οδηγήθηκε στην πτώση του, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές εντάσεις μεταξύ πλούτου, ανισότητας και ελευθερίας του λόγου, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στον κόσμο ως τις μέρες μας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.