Τα παιδιά σ’ όλη τη Γη βγαίνουν και χαίρονται τον ήλιο, το φεγγάρι και τ’ αστέρια, αγναντεύουν τη στεριά και τη θάλασσα, θαυμάζουν τα δάση, τα ποτάμια και τις λίμνες, τα βουνά και τις πεδιάδες. Ταξιδεύουν στα νησιά, παίζουν με το χώμα, το φως και τον αέρα. Κάθε τόσο όμως ακούγονται, κοντά ή μακριά, δυνατοί κρότοι, φωνές και μπουμπουνητά. «Τι είναι ο πόλεμος;», αναρωτιούνται. «Πώς πάνε σ’ αυτόν οι στρατιώτες και πώς γυρνάνε;» Τα παιδιά μπαίνουν σ’ ένα μεγάλο τρένο και ταξιδεύουν γύρω-γύρω τη Γη. Τραγουδούν με τους φίλους τους τα ζώα, τα ψάρια, τα έντομα και τα πουλιά και υμνούν τη χαρά, τη δουλειά και τη φύση. Το τραγούδι –και το ταξίδι– τελειώνει με μια λέξη: ΕΙΡΗΝΗ.
Ο Φώντας Λάδης έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνία για παιδιά. Έχει γράψει ποιήματα, τραγούδια, πεζά, καθώς και αινίγματα και συλλογές λαογραφικών εθίμων για μικρά παιδιά και για νέους προεφηβικής ηλικίας. Το έργο Τα παιδιά του κόσμου τραγουδούν την Ειρήνη γράφτηκε στη δεκαετία του ’80 και έχει μελοποιηθεί από τη Μαίρη Δαλάκου. Μπορεί να αποτελέσει –μελοποιημένο ή μη- τη βάση για μια παράσταση με αφηγητή, 3-4 παιδιά τραγουδιστές, ενώ άλλα παιδιά μπορεί να συμμετέχουν ως ηθοποιοί, χορευτές ή μέλη μιας χορωδίας. Οι ρόλοι είναι: Τα παιδιά της μέρας, τα παιδιά της νύχτας, όλα τα παιδιά μαζί, ο στρατιώτης, ο Πόλεμος, το αστροναυτόπουλο, η Γη, τα ζώα κ.ά. Το έργο μπορεί ακόμα να αποτελέσει τη βάση για μια σχολική παράσταση, για απαγγελίες ή για μικρά ντουέτα παιδιών. Την εικονογράφηση με μια σειρά από πρωτότυπες, ευφάνταστες, πολύχρωμες εικόνες έχει κάνει η Ζάννα Κατσαφάνα.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.