Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Οικονομολόγοι τεχνοκράτες στην ελληνική πολιτική σκηνή 1974-2019», του Νίκου Σουλιώτη

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Τετάρτη 1/12ου - 7:30' μμ
«Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το βιβλίο «Οικονομολόγοι τεχνοκράτες στην ελληνική πολιτική σκηνή 1974-2019».
Ο συγγραφέας Νίκος Σουλιώτης.
Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νίκου Σουλιώτη, «Οικονομολόγοι τεχνοκράτες στην ελληνική πολιτική σκηνή 1974-2019», διοργανώνουν συζήτηση με θέμα:

«Από την επιστήμη στην πολιτική:
Συζητώντας τις προσωπικές και συλλογικές πορείες»

Νίκος Σουλιώτης, Οικονομολόγοι τεχνοκράτες στην ελληνική πολιτική σκηνή 1974-2019, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Παρεμβαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου, Νίκος Σουλιώτης, Κύριος Ερευνητής στο ΕΚΚΕ.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Θωμάς Μαλούτας.

Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης, των δημοσιογράφων και των πολιτικών στους οικονομολόγους, οι οποίοι κλήθηκαν να εντοπίσουν τα αίτια και τους τρόπους υπέρβασης της κρίσης, απέκτησαν μεγαλύτερη δημοσιότητα και κύρος και βρέθηκαν στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας (όπως οι πρωθυπουργοί Παπαδήμος στην Ελλάδα και Μόντι στην Ιταλία). Ωστόσο, η σχέση των οικονομολόγων με την πολιτική έχει ευρύτερο κοινωνικό και ιστορικό βάθος.

Διατρέχοντας την πολιτική ιστορία τεσσάρων δεκαετιών, ο συγγραφέας διερευνά, πίσω από τις στερεότυπες εντυπώσεις, ερωτήματα όπως τα παρακάτω: Πώς σχετίζεται η τεχνοκρατικοποίηση της πολιτικής με την οικονομική παγκοσμιοποίηση; Είναι κατ’ ανάγκην οι τεχνοκράτες εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού; Έχει σχέση η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής με την υποχώρηση της πολιτικής και της δημοκρατίας;

Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει μια πρωτότυπη κοινωνιολογική μελέτη των τεχνοκρατών/τεχνοπολιτικών της ελληνικής οικονομικής πολιτικής. Από τον Γ. Αρσένη μέχρι τον Γ. Αλογοσκούφη, τον Γ. Στουρνάρα, τον Γ. Βαρουφάκη και πολλούς άλλους, αναλύονται οι σταδιοδρομίες, τα δίκτυα και οι στρατηγικές όσων συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την πολιτική ως υπουργοί, σύμβουλοι, ειδήμονες και διοικητές τραπεζών και σκιαγραφούνται οι ετερόδοξοι τεχνοκράτες, οι φιλοευρωπαίοι τεχνοπολιτικοί, τα στελέχη νεοφιλελεύθερων δεξαμενών σκέψης και οι αριστεροί πανεπιστημιακοί που συνθέτουν το ανταγωνιστικό πεδίο μιας κοσμοπολίτικης πολιτικο-επαγγελματικής ελίτ.

Ο Νίκος Σουλιώτης είναι Ερευνητής Β' στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Γαλλία), απ’ όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα.

Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε 16 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τρία ευρωπαϊκά και εννέα χρηματοδοτούμενα από ελληνικούς φορείς.

Σήμερα διευθύνει ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με θέμα τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει 40 εργασίες σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Μέρος του ερευνητικού και δημοσιευμένου έργου του αφορά στην παραγωγή και κατανάλωση πολιτισμού στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα κοινωνικά χαρακτηριστικά των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής.

Το διάβασες; «Γράψε την κριτική σου στο Bookia!»
Σχολίασε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις! Βοήθησε να αναδειχθούν τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα