Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Πάνος Χρυσοστόμου, μιλάει στη Μαίρη Ζαχαράκη για το «Soundtrack»
Διαφ.

Γράφει: Μαίρη Ζαχαράκη

Στο Αίγιο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου, μουσικοκριτικού, ραδιοφωνικού παραγωγού κι όχι μόνο της ΕΡΑ, Πάνου Χρυσοστόμου, "Soundtrack - Συνεντεύξεις με δημιουργούς της μουσικής των εικόνων" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι.

Ο Πάνος Χρυσοστόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και θεώρησε απολύτως φυσικό μετά από σπουδές Μουσικής και Δημοσιογραφίας, να στραφεί με αξιώσεις σε μια πιο εξειδικευμένη εκδοχή ρεπορτάζ.

Έτσι, ως επαγγελματίας πια από το 1988, (αλλά με καρδιά ερασιτέχνη) έγινε συντάκτης, στέλεχος περιοδικών, εφημερίδων, παραγωγός αλλά και παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με ειδίκευση στη μουσική και τον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων για 12 χρόνια μουσικοκριτικός στο «Ποπ και Ροκ», «free lancer» συνεργάτης σε δεκάδες έντυπα μέχρι σήμερα, με παρουσία κατά καιρούς σε όλα τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και δημιουργός όλων των κινηματογραφικών λημμάτων στην εγκυκλοπαίδεια «Δομή».

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, εν μέσω οικογένειας, τριών παιδιών, κριτικών για τις ταινίες, συνεντεύξεων με καλλιτέχνες του εξωτερικού (και εσωτερικού) και φυσικά τις πολλές μουσικές εκπομπές του στην Ελληνική Ραδιοφωνία, αποφάσισε να εκθέσει (και να εκτεθεί) μια σειρά εμπειριών του, μέσω της συγγραφής. Αυτό το έκτο του βιβλίο έρχεται σχεδόν τεσσερισήμισι χρόνια μετά το προηγούμενο και είναι μέχρι στιγμής το πιο βιωματικό απ’ όλα. 

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ για την παρουσίαση.

Όταν τα φώτα έσβησαν κι ο Πάνος Χρυσοστόμου υπέγραψε τα αντίτυπα που έσπευσαν να αποκτήσουν οι νέοι του φίλοι από το Αίγιο, παραχώρησε για το Bookia μία αποκλειστική συνέντευξη.

Θυμάσαι ποιά ήταν η πρώτη ταινία που είδες και σε μάγεψε η μουσική της κι έκτοτε ένα μέρος της δισκοθήκης σου αποτελείται από soundracks;

Όχι δεν θυμάμαι ακριβώς. Αλλά πρέπει να ήταν κάποιο του Μορικόνε από τα γουέστερν στα θερινά σινεμά, ή κάποιο του Μαντσίνι από «Ροζ Πάνθηρα» ή κάποιος Γάλλος συνθέτης από αυτούς που έγραφαν για τον Louis De Funes. Μάλλον δεν καταλάβαινα τότε τι άκουγα αλλά αργότερα περίπου στην εφηβεία, όταν το συνειδητοποίησα άρχισα να μαζεύω αυτές τις μουσικές και πάρα πολλές άλλες.

Στην Αθήνα της δεκαετίας του '80,εσύ χαίρεσαι να είσαι "Ένας Αθηναίος στο Hollywood" μίλησε μας για αυτό.

Η αγάπη για το σινεμά του Χόλιγουντ και κυρίως τα μιούζικαλ, τα υπέροχα τραγούδια του Porter του Berlin, του Gershwin, ήταν που με πήγαν εκεί στην αρχή. Μετά συνάντησα (στον στρατό!) έναν άλλο «ομοιοπαθή», τον Σάκη Τσιτομενέα και μαζί κάναμε την πρώτη εκπομπή με σταθερή εβδομαδιαία παρουσία και τέτοια θεματική στο ελληνικό ραδιόφωνο

Στο διάβα της δημοσιογραφικής σου διαδρομής υπήρξαν ταινίες που έπρεπε να δεις λόγω της μουσικής τους επένδυσης αν και δεν σου άρεσαν;

Οι περισσότερες! Χαχαχαχα, ειδικά στο μετέπειτα Χόλιγουντ όπου τα σενάρια ήταν υποτυπώδη αλλά συνέχιζαν να γράφουν εκεί κολοσσοί του είδους.

Ήταν όνειρο ζωής να συγκεντρώσεις σε ένα βιβλίο αυτές τις συνεντεύξεις συνθετών;

Όχι ακριβώς. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα. Και ένα σχεδόν έτοιμο βιβλίο γενικά για τον κινηματογράφο. Το όνειρο της ζωής μου σε σχέση με όλα αυτά (αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο), είναι να μη χαθεί στο εφήμερο όλη αυτή η δουλειά που έκανα και κάνω αυτά τα τελευταία 32 χρόνια σε περιοδικά, εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα. Με κάποιο τρόπο δηλαδή να «σωθούν» για τους επόμενους που θα ανατρέξουν σε αυτά. Να αρχειοθετηθούν.

Αφιερώνεις το έκτο σου βιβλίο στους γονείς σου που ερήμην τους σε δίδαξαν να ακούς μουσική χωρίς όρια, ως γονιός κι ο ίδιος πιστεύεις ότι τα παιδιά είναι καλύτερα να ανακαλύπτουν βιωματικά τα ακούσματα τους από το να κατευθύνονται σε αυτά;

Ότι κι αν κάνουν οι γονείς το βίωμα είναι που θα οδηγήσει. Ακόμα και η κατεύθυνση που μπορεί να τους δώσουν μουσικά μόνο με βίωμα μπορεί να λυτρώσει την ψυχή (αν υποθέσουμε πως είναι και αυτό η μουσική), αλλιώς θα μένει στην επιφάνεια χωρίς καμιά προσωπική βελτίωσή τους. Αν υποτεθεί πως η μουσική κάνει ΚΑΙ αυτό!

Είναι σωστή η αίσθηση του αναγνώστη πως η σειρά των συνθετών δεν είναι τυχαία;

Είναι λάθος! Γενικά είναι τυχαία εκτός από τις παραπομπές από τον έναν στον άλλο, οπότε αναγκαστικά μπήκε μια κάποια σειρά. Αλλά όχι από την αρχή ως το τέλος.

Παραδέχεσαι στο βιβλίο σου πως η αφέλεια της νιότης σου, σε έσωσε σε κουβέντες με στυλοβάτες μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης ή ο Νίκος Μαμαγκάκης.Ήταν πιο μεγάλη η επιθυμία σου να μάθεις για αυτούς από το δέος σου απέναντί τους;

Δεν ένιωσα ποτέ δέος για κανέναν διότι είχα την τύχη να βρεθώ από πολύ μικρός (22,23 ετών) να παίρνω συνεντεύξεις σε μερικά από τα πρόσωπα που θαύμαζα. Για τα συγκεκριμένα πάντως πρόσωπα που αναφέρεις (και για άλλα) είχα και έχω μεγάλη αγάπη, θαυμασμό αλλά και ανάγκη να τους κατανοήσω ως ανθρώπους μέσα από το έργο τους συνολικά. Με αυτή τη σειρά.

Ενώ δεν υπάρχει συνέντευξη με τον Μάνο Χατζιδάκι, η παρουσία του διαπνέει όλο το βιβλίο, αφού βρίσκεται συχνά στο "στόμα" τόσο Ελλήνων όσο και ξένων ομότεχνων του και μάλιστα κάποτε ως σημείο αναφοράς.Έγινε και λίγο σκόπιμα από μέρους σου αυτό; (Φόρος τιμής στον αγαπημένο συνθέτη;)

Όχι, δεν ήταν σκόπιμο. Το γεγονός όμως ότι συνέβη αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημαντικότητα του ως συνθέτη γενικά, ως προσωπικότητα ακτινοβολίας και όχι μόνον ως συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής.

Διαβάζουμε συχνά στις συνεντεύξεις του βιβλίου σου ότι οι συνθέτες γράφουν εκπληκτικές μουσικές όταν τους συνεπαίρνει η αφηγηματική δεινότητα του σκηνοθέτη.Θα είναι σωστό αν υποθέσουμε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει ανάμεσα σε εσένα και τον καλό σου φίλο Λάκη Μουρατίδη και προκύπτουν τόσο ιδιαίτερα έργα που κοσμούν τα εξώφυλλα των βιβλίων σου;

Ο Λάκης είναι έτσι κι αλλιώς ένας ιδιαίτερος δημιουργός, υπό την έννοια δηλαδή ότι αυτά τα πράγματα που κάνει, δεν είναι συνηθισμένα. Το πιο εύκολο για ένα εξώφυλλο βιβλίου, όπως μου έχει προταθεί από διάφορους εκδότες είναι ή να πάρει κάποιος μια έτοιμη φωτογραφία ή ένα σχεδιαστικό από υπολογιστή. Δεν ήθελα ποτέ κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με αυτό που λένε κάποιοι, μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, θεωρώ ότι και αυτό, είναι μέρος του καλλιτεχνικού συνόλου που αποτελεί το οποιοδήποτε βιβλίο. Όταν μιλήσαμε με τον Λάκη για το συγκεκριμένο, του είπα ότι χρειαζόμαστε κάτι από τον καθένα από τους 22 συνθέτες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη έκδοση. Μετά από διάφορες συζητήσεις που κάναμε καταλήξαμε ότι αυτό το “Κορίτσι στον κήπο” που τελικά επιλέχτηκε, είναι το πιο χαρακτηριστικό, για πολλούς λόγους. Αν και τα έργα τέχνης δεν αναλύονται, γιατί “μιλούν” στον καθένα μας διαφορετικά, το γεγονός ότι το πρόσωπο είναι “ανδρόγυνο” δηλαδή δεν είναι ούτε καθαρά άντρας ούτε γυναίκα, βοήθησε στο να εκπροσωπηθούν και τα δύο φύλα. Αυτό που μοιάζει σαν φιλμ κινηματογραφικό αλλά δεν είναι κι αποτελεί μέρος της εικόνας, είναι ένας δεύτερος κοινός τόπος, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα, η μουσική, το σενάριο, η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες, έχουν να κάνουν με το φιλμ.Τρίτον όσον αφορά τη χρωματική αισθητική του Λάκη, που μπορεί να είναι λάτρης του μωβ, την κυριαρχία του οποίου μπορούμε να παρατηρήσουμε στα δύο προηγούμενα βιβλία μου, που επιμελήθηκε, αυτή τη φορά τη θέση του μωβ παίρνουν δύο άλλες αποχρώσεις που “κουμπώνουν' με την αίσθηση του φωτός που δίνουν οι ήχοι μέσα στα soundtrack και μέσα σε αυτές τις κινηματογραφικές εικόνες. Ακούγοντας πάρα πολλές μουσικές έχω την αίσθηση του κόκκινου, σε άλλες του λευκού και σε άλλες του μαύρου.Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ήχοι συνδέονται με τα χρώματα, συνδέονται με αυτό που μας δημιουργεί κάθε φορά όχι μόνο η αίσθηση της ακοής αλλά κι οι άλλες, πιο πολύ ίσως η όραση σχετικά με αυτό που “βλέπουμε” ή που νομίζουμε ότι “βλέπουμε” ακούγοντας μουσική.

Πότε έρχεται το "Soundtrack-Συνεντεύξεις με δημιουργούς της μουσικής των εικόνων" νούμερο 2 και ποιό θα είναι το περιεχόμενό του;

Έχουμε καιρό γι αυτό, προηγούνται άλλα! Ακόμα π.χ. δεν ολοκλήρωσα τη συνέχεια του “Graffiti” που θα γίνει κι αυτό. Θα ήθελα πάντως όποτε βγει αυτή η συνέχεια να έχει μέσα και αρκετούς από τους αγαπημένους μου συνθέτες από την Ασία.

Μια αίσθηση που σου άφησε η αποψινή παρουσίαση αποχαιρετώντας το Αίγιο;

Δεν ήταν μόνο μια υπέροχη βραδιά πολύ καλά οργανωμένη για την οποία σας ευχαριστώ όλους σας, αλλά το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι δυο και πλέον ώρες μετά το κοινό παρέμενε στη θέση του. Ούτε κουράστηκε, ούτε τίποτα τέτοιο που κάποιες φορές συμβαίνει. Τους (σας) ευχαριστώ θερμά!

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα