Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Soundrack», του Πάνου Χρυσοστόμου
Διαφ.

Γράφει: Μαίρη Ζαχαράκη

Το βιβλίο: Soundtrack.
Ο συγγραφέας: Πάνος Χρυσοστόμου.
Οι εκδόσεις: Φίλντισι.
Το φωτορεπορτάζ.
Η συνέντευξη του συγγραφέα στη Μαίρη Ζαχαράκη.
Φωτογραφίες, Βασίλης Μανουηλίδης.

Τα φώτα κλείνουν. Σκοτάδι γεμάτο ψίθυρους. Η μεγάλη οθόνη φωτίζεται και μετρά αντίστροφα. 3...2...1... Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου!

Μπορείτε να φανταστείτε αυτές τις "ιερές" στιγμές χωρίς μουσική;
Σας έχει ποτέ τύχει να σας αιχμαλωτίσει ένα soundtrack,που χωρίς να γνωρίζετε ότι είναι κάτι τέτοιο, κι αυτόματα σχεδόν να σας δημιουργεί εικόνες;
Τι είναι τελικά η κινηματογραφική μουσική;

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Μια απάντηση, συναντούμε στις σελίδες του βιβλίου, που φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου, μουσικοκριτικού, ραδιοφωνικού παραγωγού κι όχι μόνο της ΕΡΑ, Πάνου Χρυσοστόμου, "Soundtrack-Συνεντεύξεις με δημιουργούς της μουσικής των εικόνων" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι, από τον συνθέτη Γιάννο Αιόλου: "Στην ουσία είναι μία μουσική αφήγηση συνυφασμένη με μία ιστορία, ένα κινηματογραφικό σενάριο. Άρα μία διαδικασία όπου στην ουσία χρησιμοποιείς μία ορχηστρική μουσική για να πεις, να αφηγηθείς γεγονότα σχετικά με την ιστορία που διαδραματίζεται εκείνη την ώρα. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μία ακόμα μουσική αφήγηση χωρίς λόγια χωρίς στίχους που μεταφέρει ένα συναισθηματικό υπόβαθρο για να στηριχθούν εκεί οι σχέσεις ή οι χαρακτήρες της ταινίας κ.λπ.".

«Το διάβασες; Γράψε την κριτική σου στο Bookia!»
Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις! (μάθε πως)
Βοήθησε να αναδειχθούν τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν.

Με αυτά κατά νου, μπαίνουμε στο κλίμα της παρουσίασης του εν λόγω βιβλίου, ένα δροσερό καλοκαιρινό βράδυ του Ιουλίου. Μια φιλόξενη διάθεση υποδεχόταν τους φίλους του μουσικού αυτού είδους και των βιβλίων, που άρχισαν από νωρίς να γεμίζουν τις κερκίδες στο θεατράκι Βαλιμιτίκων, τηρουμένων ωστόσο των αποστάσεων για λόγους προστασίας. Σε αυτό συνέβαλε το προσεγμένο σκηνικό, που μόλις έπεσε το σκοτάδι έμοιαζε παραμυθένιο, προσωπικής φροντίδας της δραστήριας προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Βαλιμιτίκων κυρίας Ρούλας Ανδρικοπούλου. Ήταν αυτή, που απεύθυνε πρώτη εγκάρδιο καλωσόρισμα και την σκυτάλη όπως και το μικρόφωνο πήρε η συντονίστρια ραδ. παραγωγός Μαίρη Ζαχαράκη ξεκινώντας ένα διαφορετικό ραδιοφωνικό ταξίδι με ζωντανή μουσική, αναγνώσεις, συνεντεύξεις και μια σταγόνα ποίηση.

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Η φιλόλογος-πρόεδρος και σκηνοθέτης της θεατρικής έκφρασης Αιγίου, Βαρβάρα Σεφέρη, διάβασε με τον πάντα εκφραστικό της τρόπο ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου, εισάγοντας τους θεατές στον κόσμο του. Η πρώτη μουσική ανάσα ήρθε από την ταλαντούχα βιολονίστρια και καθηγήτρια μουσικής Χριστιάνα Ζάρου και την επίσης καθηγήτρια μουσικής, πιανίστρια αλλά και υπεύθυνη των χορωδιακών συνόλων της ΔΗΚΕΠΑ, Μπέσσυ Νάσση, που χάρισαν νότες από το τάνγκο που χόρεψε ο Αλ Πατσίνο με την Γκαμπριέλ Ανουάρ στην ταινία "Άρωμα γυναίκας" με την υπογραφή του Κάρλος Γκαρντέλ. Η Βαρβάρα διάβασε κάτι από την συνέντευξη του συνθέτη του βιβλίου Yann Tiersen και οι Χριστιάνα και Μπέσσυ έπαιξαν το soundtrack από την ταινία Amelie.

Ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου και συνεργάτης της ΔΗΚΕΠΑ, Θοδωρής Πανουτσόπουλος, ήταν ο πρώτος που προσκλήθηκε για να μιλήσει για το βιβλίο. Αφού καλοσώρισε κι ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους της ΔΗΚΕΠΑ, μίλησε για την αγάπη του για τον κινηματογράφο και την μουσική του και το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία σκηνοθέτη-συνθέτη για να μείνει μία ταινία στην μνήμη του θεατή. Αναφερόμενος στις συνεντεύξεις του βιβλίου που του τράβηξαν πρώτα την προσοχή, ξεχώρισε εκτός από του Yann Tiersen και του Goran Bregovic, βρίσκοντας απόλυτα δικαιολογημένη της απουσία μίας με τον αγαπημένο Ennio Morricone, διότι δεν θα αρκούσαν μερικά φύλλα αλλά θα χρειαζόταν να μονοπωλεί όλο το βιβλίο! Ένα από τα αγαπημένα soundtrack του Πάνου Χρυσοστόμου φαίνεται να είναι το κλάσικό "Requiem for a dream" (του Clint Mansell, από την ομότιτλη ταινία), συμπέρασμα που απορέει από το γεγονός ότι ακούγεται συχνά από την εκπομπή του στο Β' Πρόγραμμα "Ροκ Συναναστροφές" κι αυτό απόλαυσε το κοινό από τις προαναφερόμενες μουσικούς.

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Ήταν η σειρά της Αγγελικής Σαμπάνη να πάρει θέση για την δεύτερη συνέντευξη, η οποία συστήθηκε ως ερασιτέχνης ηθοποιός, ενεργή και σκεπτόμενη πολίτης, που έχει λάβει μέρος σε διάφορες κοινωνικές δράσεις κι ασχολείται με τα κοινά ως τακτικό μέλος του Νομικού Προσώπου του δήμου Αιγιαλείας. Παρατήρηρσε ότι οι έντεχνες ερωτήσεις που απεύθυνε ο Πάνος Χρυσοστόμου στους συνθέτες ήταν αυτές που όχι μόνο συστήνουν το έργο τους στον αναγνώστη αλλά και στοιχεία της προσωπικότητας τους. Περισσότερο ενδιαφέρουσα συνέντευξη βρήκε αυτή του Γιάννου Αιόλου, και στάθηκε σε συγκεκριμένα σημεία της, προλογίζοντας εν αγνοία της, το πολύ αγαπημένο "Τανγκό των Χριστουγένων" που ακούστηκε από το βιολί και το πιάνο. Έπειτα επισήμανε τις αντιθέσεις σε αυτή του Goran Bregovic, κι έκανε ειδική μνεία στου Δημήτρη Παπαδημητρίου και μόνο από αυτό που δήλωσε ότι "Οποιαδήποτε 10" της μουσικής σου, πρέπει να είναι ικανά να πείσουν πως έχεις λόγο ύπαρξης". Η παρατήρησή της για την παρουσία μίας μόνο συνθέτριας ανάμεσα σε τόσους άντρες συνθέτες,έδωσε την ευκαιρία να διαβαστεί το αρχικό μέρος της κουβέντας που είχε ο συγγραφέας με την Ευανθία Ρεμπούτσικα από την Βαρβάρα και η Χριστιάνα με την Μπέσσυ να παίξουν το αλήστου μνήμης οργανικό από την "Πολίτικη Κουζίνα", "Σταθμός".

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Την μουσική σκυτάλη παίρνει ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, που παίζει την εμπνευσμένη σύνθεση του "Τear of Bosphorus" για πρώτη φορά ενώπιον κοινού,μια μουσική που θα μπορούσε να ζήσει και να βοηθήσει στην εξέλιξη μιας ταινίας.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, ποιητής Ηλίας Παπακωνσταντίνου, κλήθηκε για να μοιραστεί με τους παριστάμενους, το ποίημα που έγραψε ειδικά για την βραδιά με τίτλο "Κινηματογραφική μουσική" που ήταν σαν οι συνθέτες του εν λόγω είδους, Έλληνες και ξένοι, να συνομιλούν μεταξύ τους μέσα από τους στίχους του.

Επόμενη μουσική παρένθεση από τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, με την σύνθεση του για τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, "The Holocaust".

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Ο Τάσος Ξενόφος, ως μουσικός, ραδιοφωνικός παραγωγός, συλλέκτης δίσκων με έμφαση στα soundtrack, ήταν ο τρίτος συνομιλητής της Μαίρης Ζαχαράκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μίλησε για την περίπτωση όπου ο Νίκος Κηπουργός παραδέχθηκε στον ομότεχνο του Nicola Piovani, ότι έκλεψε άθελα του κάποια μέτρα της μουσικής του, όπως και για την έντονη παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι στις σελίδες του βιβλίου, αν και δεν φιλοξενείται κάποια συνέντευξη του, εισάγοντας έτσι τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο που έπαιξε την ανεξίτηλη στο χρόνο μελωδία του για την ταινία "Το νησί των γεναίων", "Μη τον ρωτάς τον ουρανό". Ακολούθησε ένα παιχνίδι με αναφορά μερικών ονομάτων ελλήνων συνθετών, όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Μαμαγκάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, για τους οποίους ο Τάσος Ξενόφος μίλησε αντλώντας υλικό από το βιβλίο, ολοκληρώνοντας την συμμετοχή του στην βραδιά.

Αφού η Β. Σεφέρη διάβασε υπέροχα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την συνέντευξη του νοτιοαφρικανού και βραβευμένου με όσκαρ Trevor Jones, από το συνθεσαϊζερ του Κ. Τριανταφυλλόπουλου ακούστηκε το γνωστό Promentory από την ταινία "Ο τελευταίος των Μοϊκανών".

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Η νηπιαγωγός-παιγνιοθεραπεύτρια και συγγραφέας Κατερίνα Ανδρικοπούλου, ήταν η τελευταία προσκεκλημένη, η οποία είπε πως η πρώτη συνέντευξη που επέλεξε να διαβάσει από το "Soundtrack" ήταν του πολυβραβευμένου Νίκου Κηπουργού, ήδη γνώριμος από την αγαπημένη των παιδιών "Λιλιπούπολη" και τα "Μυστικά του κήπου", μιλώντας στην συνέχεια για κάποια σάουντρακ που έχουν τέτοια δυναμική ωστε στο άκουσμα τους επιστρέφουν οι σκηνές της ταινίας που συνόδευαν, όπως π.χ. στα "σαγόνια του καρχαρία" ή στο "Ψυχώ" ή ακόμα στην πλέον χαρακτηριστική μουσική των ταινιών του Τζέημς Μποντ με την υπογραφή του David Arnold -που επίσης φιλοξενείται στο βιβλίο- και πιο συγκεκριμένα από το Casino Rouale, που ακούστηκε να δραπετεύει από τα πλήκτρα του Κώστα, πριν ολοκληρώσει την συμμετοχή του στην βραδιά.

Οι εκ Κορίνθου ερχόμενοι Final Act, σε ένα acoustic project (με τον Γιώργο Παππά στην κιθάρα και τον Πάνο Περιβολάρη στην φωνή), ανέλαβαν να ψυχαγωγήσουν εν συνεχεία το κοινό, οι οποίοι όπως αναφέρθηκε, έκαναν το ντεμπούτο τους το 2016 με το πρώτο άλμπουμ τους "Η διαδρομή", συνεχίζοντας το 2018 με το "Ειμαρμένη" σε στίχους εξ ολοκλήρου της Θάλειας Αντουλινάκη, η οποία μάλιστα παρίστατο στην εκδήλωση, είχαν ένα λόγο παραπάνω να συμμετάσχουν αφού ως μπάντα ήταν οι πρώτοι που φιλοξενήθηκαν στον κύκλο εκπομπών του Πάνου Χρυσοστόμου, "ΕΡΤ sessions by Ροκ Συναναστροφές" που έφτασε αισίως τα 84 επεισόδια. Επέλεξαν να ταξιδέψουν στο 1979, με το τραγούδι των Μ. Θεοδωράκη-Λ. Παπαδόπουλου, "Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν", που ερμήνευσε στην ταινία του Α. Θωμόπουλου, "Ο Ασυμβίβαστος", ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Ο συγγραφέας κλήθηκε αμέσως μετά, ο οποίος ευχαρίστησε για την επιτυχημένη προσπάθεια που ολοφάνερα έγινε με αγάπη και μεράκι από όλους τους συμμετέχοντες. Αναφέρθηκε σε μία ανησυχία του όταν παίρνει συνεντεύξεις, μήπως βγουν πτυχές του προσώπου που έχει απέναντι του, που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα για αυτό και συγκεκριμενοποιεί αυτά που θέλει να εξάρει κάθε φορά. Επίσης μίλησε για όμορφες εξομολογητικές στιγμές των συνθετών που έγιναν όταν τα μικρόφωνα ήταν κλειστά και δεν καταγράφηκαν πουθενά αλλά και για ευχάριστες εκπλήξεις όπως την απάντηση του Hans Zimmer γιατί μετά από τόσες μουσικές, για πολεμικές ή αστυνομικής δράσης ταινίες, έκανε μία συμμετοχή σε ταινία κινουμένων σχεδίων, όπου η απάντηση ήταν για να μπορεί να τον συνοδεύσει η κόρη του στην πρεμιέρα, γιατί κάθε γονιός θέλει να είναι ήρωας στα μάτια του παιδιού του. Με το τραγούδι "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου", συνέχισαν οι Final Act στου οποίου την μουσική βρίσκουμε την υπογραφή του Μ. Θεοδωράκη και πρωτακούστηκε στην ταινία του Μαϊκλ Πάουελ, "Μήνας του μέλιτος" (Honeymoon), οι στίχοι ανήκουν στον Βασίλη Καρδή, ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Πάνο Χρυσοστόμου να λέει πως αφορμή για την ύπαρξη του βιβλίου στάθηκαν κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη σε συγκεκριμένες μουσικές του για ταινίες, που βρήκε στο αρχείο του και συμπεριλαμβάνει στην έκδοση. Επίσης μίλησε για την επιλογή των συγκεκριμένων συνθετών κι όχι άλλων οι οποίοι μοιάζουν να συνομιλούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και σε μερικές περιπτώσεις αλληλεπιδρούν ο ένας στο έργο του άλλου, πως έγινε με γνώμονα μιας εκπροσώπησης των γενιών τους τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό. Το "Λευκό μου γιασεμί" που ακούστηκε από τους Final Act στην συνέχεια, αποτέλεσε μέρος ενός από τα πιο όμορφα ελληνικά σάουντρακ για την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη"Φτηνά τσιγάρα", με τις υπογραφές του Μιχάλη Γκανά στους στίχους και ενός εκ των συνθετών του βιβλίου, του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Εν κατακλείδι, ο πρ. Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος και συγγραφέας του βιβλίου, είπε ότι κάνει τις εκπομπές που θα ήθελε να ακούσει αυτός ο ίδιος στο ραδιόφωνο κι αισθάνεται τυχερός που τον ακολουθεί, ειδικά σε αυτές για την κινηματογραφική μουσική, ένα πολυποίκιλο-ως προς τα μουσικά είδη που μπορεί αυτό να προτιμά- κοινό, γιατί όπως είπε, κανείς αποδεδειγμένα δεν μένει αασυγκίνητος σε μια όμορφη μελωδία που έχει "πλαστεί" για να επενδύσει την σκηνή μιάς ταινίας.

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Η στιγμή που όλοι περίμεναν, με τον αγαπημένο και σπουδαίο ερμηνευτή Κώστα Θωμαϊδη στην σκηνή, "εγκαινιάστηκε" με ένα θερμό χειροκρότημα. Στην ερώτηση για το ποιά ήταν τα συναισθήματα του από την συμμετοχή του στην μουσικοθεατρική παράσταση "Τους προβολείς στήσε", προς τιμήν του για χρόνια συνεργάτη του Θάνου Μικρούτσικου, απάντησε ότι τον ένιωθε παρών, όπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες που δεν φεύγουν ποτέ, γιατί έχουμε τις μουσικές και το έργο τους που έχει νικήσει το χρόνο, πάντα κοντά μας.

Βαθιά συγκινημένος από την δεύτερη ερώτηση σχετικά με το τι θεωρεί πως τον σημάδεψε σε προσωπικό επίπεδο, από την συναναστροφή που είχε με τον μεγάλο συνθέτη, εκτός από την μουσική κληρονομιά που του άφησε, είπε ότι τον έμαθε πως να ζωντανεύει μια παρτιτούρα, πως να "ξεκολλάει" τις νότες από το πεντάγραμμο και με το συναίσθημα να τις εκφράζει και πως να βλέπει την κρυφή πλευρά ενός ποιήματος για να μπορέσει να διαβάσει καλύτερα τον ποιητή του. Με το χάδι του στις χορδές της κιθάρας και με την υψηλής αισθητικής φωνή του παρέσυρε νοσταλγικά τους ακροατές του, με το πρώτο τραγούδι σύνθεσης Nino Rota, του οποίου δήλωσε θερμός θαυμαστής, δεν ήταν άλλο από το "Amare me" που σημαίνει "Αγάπα με" κι ακούστηκε στην ταινία "Love and Anarchy" και στην συνέχεια επέλεξε να ερμηνεύσει το "οργισμένο" τραγούδι "Canzone arrabbiata".Το επόμενο δεν ακούστηκε ποτέ σε κάποια ταινία, όμως προέκυψε από την συνεργασία του με τους Final Act και θα περιλαμβάνεται στο τρίτο τους άλμπουμ. Δεν ήταν άλλο από το "Fata Morgana" σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Μαρίζας Κωχ.

Πάνος Χρυσοστόμου, Soundtrack, Εκδόσεις Φίλντισι

Ο επίλογος της βραδιάς έκρυβε το τραγούδι «Δρόμοι παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη, η μελωδία του οποίου μάγεψε τον Sydney Lumet και την συμπεριέλαβε στην ταινία του Serpico του 1973 στην οποία πρωταγωνιστεί ο Al Pacino.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα