Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Οι ζωές των άλλων», των Στράτου Δορδανά και Βάιου Καλογρηά, στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Επίκεντρο στη Θεσσαλονίκη

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Πέμπτη 23/3ου - 6:30' μμ
Παρουσίαση του βιβλίου «Οι ζωές των άλλων», των Στράτου Δορδανά και Βάιου Καλογρηά, στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Επίκεντρο στη Θεσσαλονίκη

Το βιβλίο «Οι ζωές των άλλων».
Οι συγγραφέας Στράτος Δορδανάς και Βάιος Καλογρηάς.
Οι Εκδόσεις Επίκεντρο.

Οι Εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Επίκεντρο στη Θεσσαλονίκη, το βιβλίο των Στράτου Δορδανά και Βάιου Καλογρηά που τιμήθηκε με το «Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2021» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Οι ζωές των άλλων»
Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία
(1949-1989)

Με την υποστήριξη του Bookia App
Το App για το Βιβλίο και τον Αναγνώστη.

Για το βιβλίο μιλούν:

  • Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πα.Μακ.
  • Ανδρέας Στεργίου, Καθηγητής «Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής», Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
  • Βάιος Καλογρηάς, Διδάκτορας ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Μάιντς

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής της εκπομπής «Ένα βιβλίο, Ένα ταξίδι» του TV100, Στέλιος Λουκάς.

«Γράψε την #κριτική σου στο Bookia!»
Σχολίασε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις! (μάθε πως). Βοήθησε να αναδειχθούν τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν.

Στράτος Δορδανάς, Βάιος Καλογρηάς, Οι ζωές των άλλων Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), εκδόσεις Επίκεντρο

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό ιστοριογραφικό κενό αναφορικά με τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για μια ακόμη γενική μελέτη για την πολιτική προσφυγιά στην υπερορία μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, καθώς εστιάζει περισσότερο στη διακρίβωση των όρων υπό τους οποίους η συγκεκριμένη ευάριθμη κοινότητα των πολιτικών προσφύγων περιλήφθηκε στις πρακτικές ενός αρτισύστατου πολιτικού συστήματος και αντιμετωπίστηκε με συγκεκριμένα εργαλεία πειθαναγκασμού από το ανατολικογερμανικό καθεστώς.

Οι «Έλληνες της Στάζι», δηλαδή όσοι στρατολογήθηκαν από την ανατολικογερμανική Κρατική Ασφάλεια ως σημαντικοί πράκτορες ή απλοί πληροφοριοδότες από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 έως και την πτώση του Τείχους το 1989, συγκροτούν το δεύτερο μέρος του βιβλίου. Επρόκειτο κυρίως για παιδιά και νέους αλλά και για μερικές δεκάδες μέλη του ΚΚΕ, που παγιδεύτηκαν στα πλοκάμια της Στάζι. Μέσα από τη μελέτη εξατομικευμένων περιπτώσεων επιχειρείται η κατανόηση της δομής και λειτουργίας ενός ολοκληρωτικού μηχανισμού ελέγχου και πειθάρχησης της κοινωνίας, που αποστολή του ήταν η μακροημέρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, της «βιτρίνας» του ανατολικού συνασπισμού.

Ο Στράτος Δορδανάς γεννήθηκε το 1968 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Είναι Επί­κου­ρος Κα­θη­γη­τής Ιστο­ρί­ας στο Τμή­μα Βαλ­κα­νι­κών, Σλα­βι­κών και Ανα­το­λι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Μα­κε­δο­νί­ας. Τα ερευ­νη­τι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντα εστι­ά­ζο­νται στη με­λέ­τη των σχέ­σε­ων της Γερ­μα­νί­ας με τις βαλ­κα­νι­κές χώ­ρες τον 19ο-20ο αιώ­να, κα­θώς και σε ζη­τή­μα­τα σχε­τι­κά με την ιστο­ρία του ελ­λη­νι­κού μα­κε­δο­νι­κού χώ­ρου. Ειδι­κεύ­ε­ται στην πο­λι­τι­κή-δι­πλω­μα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή ιστο­ρία, στη με­λέ­τη των πο­λε­μι­κών συρ­ρά­ξε­ων και των εμ­φύ­λι­ων συ­γκρού­σε­ων, με ση­μεία ανα­φο­ράς τους δύο πα­γκο­σμί­ους πο­λέ­μους.

Ο Βάιος Καλογρηάς γεννήθηκε το 1974 στην Καρλσρούη της Γερμανίας ως παιδί Ελλήνων μεταναστών. Κατάγεται από την Ορμύλια Χαλκιδικής και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Είναι επι­στη­μο­νι­κός συ­νερ­γά­της στον Το­μέα Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Μά­ι­ντς. Με­τα­ξύ άλ­λων έχει δη­μο­σι­ευ­θεί η με­λέ­τη του Το αντί­πα­λο δέ­ος. Οι εθνι­κι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις αντί­στα­σης στην κα­τε­χό­με­νη Μα­κε­δο­νία (1941-1944) από τον εκ­δο­τι­κό οίκο University Studio Press. Τα ερευ­νη­τι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντα εστι­ά­ζο­νται κυ­ρί­ως σε θέ­μα­τα του ελ­λη­νι­κού εμ­φυ­λίου (1943-1949) και των ελ­λη­νο­γερ­μα­νι­κών σχέ­σε­ων.

____________
Το Live Streaming παρέχεται με την υποστήριξη του Bookia και της Streamia.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα