Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος
Την καθιερωμένη εκδήλωση Απονομής Βραβείων 2025, παρουσίασης λογοτεχνικού Ημερολογίου και υποδοχής νέων μελών διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025 και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
Στην εκδήλωση, η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου θα παρουσιάζει το λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2026 με θέμα «Γράφοντας με σύμμαχο την ΤΝ; ή προφητεύοντας μια νέα δυστοπία;» και κείμενα μελών της Εταιρείας.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Κατσουλάρης θα καλωσορίσει τα νέα μέλη.
Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου θα απονεμηθεί στον ποιητή και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας μας, Τίτο Πατρίκιο.
Τον τιμώμενο θα παρουσιάσει η κριτικός λογοτεχνίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Τιτίκα Δημητρούλια, ενώ για τον βραβευόμενο φίλο της Τίτο θα τραγουδήσει η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Αλίκη Καγιαλόγλου, συνοδεία του πιανίστα Αλέξανδρου Αβδελιώδη.
Οι νικητές των βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, για την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τα δύο βραβεία πρωτοεμφανιζομένων λογοτεχνών συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, προσφορά του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).
Τα βραβεία θα επιδοθούν από τους συγγραφείς μέλη της Εταιρείας Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Γιάννη Κιουρτσάκη και Παυλίνα Παμπούδη.
Την εκδήλωση οργανώνουν και συντονίζουν τα μέλη του Δ.Σ. Λίλα Κονομάρα και Αντώνης Δ. Σκιαθάς.
Βίντεο εκδήλωσης: Παντελής Αναστασιάδης
ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ
(βιβλία έκδοσης 2024)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ/Η ΠΟΙΗΤΗ/ΠΟΙΗΤΡΙΑ:
Η επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο «Γιάννης Βαρβέρης» σε βιβλία ποίησης πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών κατά το έτος 2024, αποτελούμενη από τους/τις ποιητές/ποιήτριες Νάσο Βαγενά, Λιάνα Σακελλίου και Σωτήρη Σαράκη, κατέληξε στην ακόλουθη βραχεία λίστα προτεινόμενων προς βράβευση ποιητών και ποιητριών με αλφαβητική σειρά:
- Μηνάς Αλβέρτης, Το Μέσο Διάστημα (Ιωλκός)
- Κατερίνα Κόζη, Τι δεν είπαν τα ελάφια (ΑΩ)
- Τζένη Παυλίδου, Εντός του προβλεπόμενου χώρου (ενύπνιο)
- Μαρία Ρέστα, πεσάχ (Θράκα)
- Μάρκος Τραϊτοράκης, Τριάντα στιγμιότυπα (ΑΩ)
Το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/ποιήτριες θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική ποίηση.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ/Η ΠΕΖΟΓΡΑΦΟ:
Η αποτελούμενη από τους/τις πεζογράφους, μέλη της Εταιρείας, Έλενα Μαρούτσου, Κάλλια Παπαδάκη και Άρη Σφακιανάκη επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο/η πεζογράφο κατά το έτος 2024 ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων με αλφαβητική σειρά:
- Πάνος Ζώης, Το πικάπ (Ισνάφι)
- Μιλένα Ζαφειροπούλου, Θυσανοσωρείτες και άλλα φυσικά φαινόμενα (Ιωλκός)
- Βαγγέλης Σέρφας, Όχι μην μπαίνετε στον κόπο (Πατάκης)
- Καρακούλη Έλενα, Δέκα τρόποι για να εκτεθείς (Καστανιώτης)
- Αταλάντη Ευριπίδου, Εκείνοι που δεν έφυγαν (Πόλις)
- Κομνηνός Παπαδημητρίου, Καντράν (ενύπνιο)
- Νικήτας Δεσποτίδης, Η διαδρομή τους την Πέμπτη τα μεσάνυχτα (Ποταμός)
- Πέτρος Γκιουλέκας, Ο σεγιαχατναμές του μπεκρή (Ισνάφι)
- Γλυκερία Πατραμάνη, Χοσάφι (Το ροδακιό)
Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες πεζογράφους θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του πεζογράφου και μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014), και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική πεζογραφία.
Με την υποστήριξη των...
|
Υπουργείου Πολιτισμού |
Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου |
Bookia |
Streamia |





































Πρόσκληση φίλων