Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Λευκές Αναγνώσεις», 2ο Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου στις Λεύκες Πάρου

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

To 2o Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου με τίτλο «Λευκές αναγνώσεις» πραγματοποιήθηκε στις Λεύκες Πάρου από 15-19 Ιουλίου 2021.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μεταδόθηκαν ζωντανά από το Bookia και το δίκτυο συμμαχικών Μέσων.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Υρία, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου. Διεξήχθη και φέτος με την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη της επιχείρησης «Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα».

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

20.00 – 21.00, Ανοιχτό θέατρο Λευκών
Μαίρη Κανάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Φτιάχνουμε το διακοπολόγιό μας και διεκδικούμε το… έπαθλο φιλίας!

Τα παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ψαχουλεύουνε «τσουβάλια» με δεμένα μάτια και μαντεύοντας, σκιαγραφούν τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου. Πατώντας στα ίχνη της ιστορίας, φτιάχνουν το δικό τους «διακοπολόγιο» και μέσα από ερωτήσεις διεκδικούν το έπαθλο φιλίας, ένα όμορφο κοχύλι, που θα βάλουν στη βαλίτσα τους λίγο πριν φύγουν… για τις διακοπές τους!

Βιβλίο: «Διακοπολόγιο», εκδόσεις Το Δόντι
Ηλικίες: 7+

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

10.00-12.00, Εργαστήριο
Έλενα Αρτζανίδου, συγγραφέας

«Στύλιο μου, εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο, με τους στύλους που θα φτιάξεις, όπως ο Λευκιανός, ο μαρμαροτεχνίτης παππούς σου, ο καλύτερος της Πάρου».

Έναρξη δράσης και υλοποίηση:
- Ναός Αγίας Τριάδας, πλαϊνός, αύλειος χώρος ναού
- Περιήγηση από ναό μέχρι κεντρική πλατεία με μια στάση
- Μπροστά στην κεντρική πλατεία

Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί χαρτί, μολύβι, βότσαλα, τουβλάκια και -όσοι έχουν- το βιβλίο.

Βιβλίο: «Ο Στύλιος και οι στύλοι του», εκδόσεις Ψυχογιός
Ηλικίες: 6-12. Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι 20 παιδιά

19.30–20.30, Πλατεία Ηρώων
Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας, εικονογράφος

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει. Η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση, θα μας δείξει πώς μια τόσο δα λεξούλα καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνοντας να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές. Γιατί ό,τι δεν καταφέραμε, δεν το καταφέραμε… ακόμη!

Βιβλίο: «Γέτι, η Δύναμη του ακόμη», εκδόσεις Διόπτρα
Ηλικίες: 4-9
Μαζί με τη συγγραφέα θα βρίσκεται ο συγγραφέας και ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας για όσους θέλουν να τον γνωρίσουν και να υπογράψει τα βιβλία του!

20.30-21.00, Πλατεία Ηρώων
Μίλτος Πιστώφ, συγγραφέας, μουσικός

Η Σι Λόντε, το κορίτσι που βρήκε την μουσική, φέρνει τις μουσικές του Αμπαγιόμι και το τραγούδι της γιαγιάς Μάχα στις Λεύκες της Πάρου! Ο συγγραφέας και μουσικός παιδαγωγός σας προσκαλεί να γνωρίσετε την Σι Λόντε μέσα από μια μουσική γιορτή γεμάτη τραγούδι, ρυθμό και βιωματικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Βιβλίο: Σι Λόντε, εκδόσεις Δίοπτρα
Ηλικίες: 4+

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

11.30-12.30, Πλατεία Ηρώων
Εύη Γεροκώστα, εμψυχώτρια, συγγραφέας

Μέχρι να μάθουμε τι σημαίνει ανησυχία, χαρά, λύπη, αμηχανία, αγάπη, φόβος, νοσταλγία, θυμός κι άλλα πολλά, είναι φορές που νιώθουμε κόμπο στο στομάχι κι άλλες πάλι την καρδιά μας δεμένη φιόγκο. Τότε τίποτα δεν είναι -ή δεν φαίνεται- εύκολο. Τότε δεν βρίσκουμε τρόπο να ησυχάσουμε. Τότε κοιτάζουμε διαρκώς κάτω. Και ο καιρός περνάει…

Με αφορμή το βιβλίο της «Χρατς» η Εύη Γεροκώστα μοιράζεται ιστορίες, εικόνες και συναισθήματα.

Βιβλία: «Χρατς», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Ηλικίες: 6-14

17.30-19.00, Πλατεία Ηρώων
Αγγέλικα Βαξεβανίδου, εικαστικός
Μαίρη Κανάκη, συγγραφέας, εκπαιδευτικός
«Βρες και φτιάξε τη δική σου ιστορία!«, Μέρος Α’

Μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού λέξεων και έχοντας έμπνευση μια καλοκαιρινή ιστορία φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες με ανατρεπτικές εξελίξεις!

Ηλικίες: 8+

19.00 - 20.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών ή Αίθουσα Κοινότητας
Δημήτρης Μαστώρος, εικονογράφος
Εργαστήριο αφήγησης

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν το κλασικό και πολυβραβευμένο έργο της Άλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» να μεταγραφεί σε graphic novel; Σε αυτό το εργαστήριο αφήγησης, μέσα από πολλές «ασκήσεις», θα ανακαλύψετε πώς διηγούμαστε μια ιστορία στη γλώσσα των κόμικς –από το σενάριο μέχρι το σχέδιο– μέσα από όλες τις γραφιστικές αποφάσεις (φορμάτ, τεχνική, χαρακτήρες, πλάνα, ροή κ.ά.).

Βιβλίο: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη σε Graphic Novel, εκδόσεις Μεταίχμιο
Ηλικίες: 7+

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
21.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών

Χαιρετισμοί
Δυο λόγια για το Φεστιβάλ: Στόχοι και προσδοκίες
Συνάντηση με όλους τους συγγραφείς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ
«Της πέτρας και της θάλασσας»

Παράσταση αφήγησης για εφήβους και ενήλικες
Αφήγηση: Εύη Γεροκώστα, εμψυχώτρια, συγγραφέας

Ένα νησί. Η Αμοργός. Ένας οικισμός. Ο Ασφοντυλίτης. Πήγαινε κοντά και αφουγκράσου. Μιλούν οι πέτρες. Και λένε μια ιστορία. Μια ιστορία παλιά, κεντημένη πάνω τους. Μια ιστορία γι’ αυτόν που όσα δεν έζησε τα ζωγράφισε στην πέτρα.

Ένα δεύτερο νησί. Πιο μικρό και έρημο. Η Κέρος. Με σχήμα ξαπλωμένης γυναίκας. Κάποτε έζησε εκεί ένας βοσκός. Οι θαρραλέοι φτάνουν με καΐκια για να κολυμπήσουν. Και χρόνια τώρα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριό του. Ψάχνουν, βρίσκουν, επιμένουν. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ εκεί. Φοβάμαι μήπως ξυπνήσω τη γυναίκα που κοιμάται.

Μια παράσταση με αφορμή τα βιβλία της Εύης Γεροκώστα «Ασφοντυλίτης» και «Η γυναίκα που κοιμάται» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

 

19.00-20.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών
Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας
«Το 1821 για παιδιά: Για να ζούμε ελεύθεροι»

Με αφορμή το βιβλίο και με καρτέλες ερωτήσεων, παίζουμε ένα παιχνίδι που απαντά σε πολύ βασικά ερωτήματα που προκύπτουν στα παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη την Επανάσταση: Τι σημαίνει τελικά Επανάσταση; Ποιοι επαναστάτησαν πριν από 200 χρόνια και εναντίον ποιων; Τι ζητούσαν; Τι υπήρχε στον χώρο που σήμερα λέγεται Ελλάδα; Πόσο μεγάλη ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία; Και τι σημαίνει «αυτοκρατορία»; Σε τι διέφεραν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας από τον Σουλτάνο; Ποιοι ήταν οι Έλληνες που επαναστάτησαν; Μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε εμείς σήμερα; Και πού ακριβώς ζούσαν; Γιατί δεν επαναστάτησαν πιο νωρίς, στα 400 χρόνια που ζούσαν κάτω από την κυριαρχία του Σουλτάνου;

Βιβλίο: «Για να ζούμε ελεύθεροι», εκδόσεις Μεταίχμιο
Ηλικίες: 7-11

10.30 - 11.30, Πλατεία Ηρώων
Λιλή Γάτη, συγγραφέας

Στη ζωή της Ζωής συμβαίνει κάτι μαγικό. Μέσα σε μια πολύ μικρή γωνιά της ψυχούλας της υπάρχει μια παράξενη χώρα που ζουν, κάθε άλλο παρά αρμονικά, πολλά μικροσκοπικά πλάσματα που κάποιοι τα λένε συναισθήματα. Μπορείς να δεις την Κακία να ξεμαλλιάζει την Καλοσύνη, το Θάρρος να σώζει τον Φόβο από βέβαιο πνιγμό και τον Εγωισμό να συνωμοτεί με τη Ζήλια. Θα καταφέρει η Ζωή να ταξιδέψει σ' αυτό το παράξενο μέρος; Κι αν βρεθεί εκεί, θα μπορέσει να βάλει τάξη σε αυτή την κατάσταση που αναστατώνει και τη δική της ζωή;

- Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού
- Μικρό εργαστήριο συναισθημάτων (θα γνωρίσουμε ή θα θυμηθούμε τα συναισθήματά μας και θα βρούμε τρόπους να τα διαχειριζόμαστε).
- Επιδαπέδιο φιδάκι συναισθημάτων

Βιβλίο: «Σαν παραμύθι», εκδόσεις Εντύποις
Ηλικίες: 4-9

18.00 - 19.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών ή Αίθουσα Κοινότητας
Διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου

Ποιος απήγαγε τη Διοικητή Δ της Περιβαλλοντοπόλ; Και τι είναι αυτό το γιγάντιο διαστημικό τέρας που απειλεί να πνίξει τον πλανήτη; Θέλεις να μάθεις; Δεν μπορούμε να σου πούμε εδώ… Σε περιμένουμε σε μια άκρως απόρρητη συγκέντρωση εκπαιδευόμενων πρακτόρων. Θα χρησιμοποιήσουμε το πρακτορικό εγχειρίδιο «Η απαγωγή της Δ» της Έλενας Ανδρεάδη, από τη βραβευμένη σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» για να σταματήσουμε το τέρας και να σώσουμε τις θάλασσές μας από τα μικροπλαστικά. Τολμάς; Φύγαμε!

Ηλικίες: Για υποψήφιους πράκτορες 8-12 ετών
Βιβλίο: «Η απαγωγή της Δ» της Έλενας Ανδρεάδη, εκδόσεις Μεταίχμιο

19.00-20.00, Ανοιχτό Θέατρο Λευκών
Γιάννα Σέργη, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

Παιδιά, γριές, γέροι, ζώα και πουλιά με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά, μέσα σε ένα επίσης εμψυχωμένο περιβάλλον, ζουν τις μικρές τους περιπέτειες αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, εμπόδια και ανατροπές. Αυτά όμως είναι που τους ενεργοποιούν και πάνε, έρχονται κι ανεβοκατεβαίνουν αδιάκοπα στα δρομάκια των κλιμακωτών παραμυθιών, που κάποτε φτάνουν ως τον ουρανό, προσπαθώντας να τα ξεπεράσουν και να πετύχουν τον στόχο τους. Ποιοι θα τα καταφέρουν και ποιοι όχι, και γιατί;

Βιβλίο: «Η μυρμήγκω και άλλα κλιμακωτά παραμύθια», εκδόσεις Πατάκη

20.30-22.00, Λογοτεχνικός περίπατος στα σοκάκια των Λευκών
Έλενα Αρτζανίδου, συγγραφέας
«Όταν τα κτίρια μιλούν ιστορίες και ήρωες ξεπηδούν στον οικισμό των Λευκών Πάρου»

Ένας λογοτεχνικός περίπατος βασισμένος στην ιδέα και τις μικροϊστορίες της Έλενας Αρτζανίδου. Μετάφραση των μικροϊστοριών στα αγγλικά & ανάγνωση: Μαίρη Κανάκη, συγγραφέας

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λευκών λειτουργεί έκθεση βιβλίου που διαρκεί από 15/7-14/8 2021.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα