Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Κριστίν Μενάρ, απαντάει στις 11+1 ερωτήσεις του Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Η Κριστίν Μενάρ γεννήθηκε τον Γενάρη του 1987. Το 2007 ξεκίνησε τις σπουδές της στη σχολή καλών τεχνών του Α.Π.Θ. τις οποίες όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν έγινε μητέρα. Από τότε ξεκίνησε την πορεία της στην εικονογράφηση και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων παρέα με τον σύζυγό της επίσης εικονογράφο και συγγραφέα, Νίκο Γιαννόπουλο. Έχει εικονογραφήσει δεκάδες παιδικά και εφηβικά βιβλία, ενώ παράλληλα το πρώτο της έργο ως συγγραφέας "Το τέρας της βροχής" κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2019. Συνεχίζει την πορεία της στο βιβλίο και συνεργάζεται με πολλούς εκδότες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζωγράφος, εικονογράφος παιδικών βιβλίων, σύζυγος(ενός επίσης πολύ καλού εικονογράφου παιδικών βιβλίων), μαμά… Ποιος από αυτούς τους «ρόλους» μπορεί να επισκιάζει τους άλλους ή συνυπάρχουν αρμονικά;

Μου είναι δύσκολο να ορίσω τον Νίκο απλά ως σύζυγό μου. Γνωριζόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια, είμαστε πρωτίστως φίλοι, δεν πιστεύω πως σε αυτή την περίπτωση έχω να εκπληρώσω κάποιον ρόλο. Το γεγονός πως υπηρετούμε και δύο την ίδια τέχνη είναι σίγουρα βοηθητικό, μπορούμε να κατανοήσουμε τα παράξενα ωράρια, τις-πολλές φορές- ατελείωτες ώρες απομόνωσης, τη συνεχή αφηρημάδα και όλα αυτά που συνοδεύουν την τέχνη της συγγραφής και της εικονογράφησης. Το να καταφέρω όμως να συνδυάσω το επάγγελμα με την μητρότητα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η δουλειά μου είναι σημαντική για μένα και θέλω να της αφιερώνω τον χρόνο που χρειάζεται παράλληλα όμως προσπαθώ να κρατώ τις ισορροπίες στο σπίτι, και κυρίως να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά, να κουβεντιάζουμε, να περνάμε χρόνο μαζί. Το έχω ανάγκη εγώ όσο και τα παιδιά, έτσι πολλές φορές καταλήγω σε αυτά τα περίεργα ωράρια που ανάφερα νωρίτερα. Είμαστε όμως τυχεροί γιατί έχουμε τη στήριξη των γονιών του Νίκου που τόσο συχνά αποδεικνύεται πολύτιμη!

Κουβαλάμε τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις μας… Ποιος είναι το δικό σας «φορτίο»;

Υπήρξα ένα μοναχικό παιδί, συνήθιζα στα χρόνια της εφηβείας και τα μετέπειτα να διαβάζω μανιωδώς. Είχα δημιουργήσει μια "φωλιά" στο δωμάτιο μου και περνούσα εκεί όλο μου τον χρόνο. Τα βιβλία από τότε έγιναν το καταφύγιο μου και συνεχίζω να τους αφιερώνω τον περισσότερο από τον χρόνο μου. Δεν είναι οι ιστορίες που κουβαλάω μαζί μου αλλά η αίσθηση παρηγοριάς και ολοκλήρωσης που μου προσφέρουν.

Πώς αυτό μεταπλάθεται, αξιοποιείται, εντοπίζεται στην τέχνη σας;

Η τέχνη του κάθε καλλιτέχνη είναι κομμάτι της ύπαρξής του. Δεν μπορώ να κρύψω τις σκέψεις μου ή τα βιώματά μου όταν γράφω ή ζωγραφίζω. Αποτυπώνονται στο χαρτί χαράζοντας την υπογραφή μου, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συνειδητά, το πως το αντιλαμβάνεται ο θεατής είναι ζήτημα προσωπικό.

Και το γύρω περιβάλλον σας στενότερο ή ευρύτερο; Ποιο ρόλο έπαιξε ή διαδραματίζει;

Το περιβάλλον μου επηρεάζει την τέχνη μου στον βαθμό που επηρεάζει τα συναισθήματά μου. Η πηγή της όμως είναι καθαρά προσωπική και κινείται γύρω από τις βαθύτερες, τις πιο εσωτερικές μου σκέψεις.

Αγαπημένο άκουσμα (ιστορία-τραγούδι-φράση);

Είναι τόσα πολλά! Οι ιστορίες των παππούδων μου από την ζωή τους, που πάντα έβρισκα συναρπαστικές, αποκόμματα από αγαπημένα μου βιβλία, στίχοι! Σε κάθε φάση της ζωής μου επικεντρώνομαι κάπου αλλού, αλλά ένα κομμάτι που με χαρακτηρίζει σταθερά είναι από το τραγούδι hazey Jane II του Nick Drake..

And what will happen in the morning when the world it gets

So crowded that you can't look out the window in the morning.

Αγαπημένη εικόνα;

Αγαπημένη μου εικόνα είναι τα πρόσωπα των παιδιών μου, ειδικά όταν γελάνε!

Αν δεν αναπνέατε με οξυγόνο, τι θα σας έδινε ζωή;

Τα βιβλία! Τα βιβλία που διαβάζω, αυτά που γράφω, αυτά που ζωγραφίζω! Τα βιβλία και αυτοί οι τρείς άνθρωποι που αποκαλώ οικογένεια.

Αν έπρεπε να στερηθείτε κάτι που αγαπάτε πολύ τι θα ήταν αυτό;

Δεν αγαπάω πολύ πολλά πράγματα για αυτό και θα μου ήταν αδύνατο να αποχωριστώ οποιοδήποτε από αυτά. Μου φαίνεται και μόνο η σκέψη αδιανόητη, τρομακτική.

Αγαπημένο: Όνομα; Λουλούδι; Γεύση; Μυρωδιά;

Αγαπημένο όνομα δεν έχω, έχω τρεις αγαπημένους ανθρώπους και δεν με πειράζει να τους αποκαλώ με οποιοδήποτε άλλο όνομα αν ποτέ χρειαστεί.

Αγαπημένα λουλούδια είναι τα αγριολούλουδα.

Αγαπημένη γεύση είναι αυτή της αλμύρας του καλοκαιριού.

Αγαπημένη μυρωδιά είναι τα φρεσκοπλυμένα ρούχα.

Ένας κακός εφιάλτης;

Ένας είναι ο εφιάλτης μου, να μην είναι καλά η οικογένεια μου. Οτιδήποτε άλλο πιστεύω θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω, αρκεί να είναι ασφαλείς, και υγιείς οι άνθρωποι που αγαπώ.

Ένας επόμενος στόχος στη ζωή σας, στην πορεία σας;

Να συνεχίσω να εξελίσσω την τέχνη μου, με οποιοδήποτε μέσο μπορώ!

Σας δίνω πέντε λέξεις, σας παρακαλώ κάντε μου ένα μικροδιήγημα σε 43 ακριβώς λέξεις, κατά προτίμηση αυτοβιογραφικό: βροχή, γιασεμί, χρώμα, φτερά και ταξίδι.

Κάποτε φυτέψατε για εμένα ένα γιασεμί. Ήταν η βροχή που το πότισε, θέριεψε και έβγαλε άνθη. Τώρα έχετε φύγει για το τελευταίο σας ταξίδι και δεν μπορείτε να δείτε το λευκό τους χρώμα, ούτε τα φτερά που, μαζί του, φύτρωσαν στα πόδια μου.

Σας ευχαριστώ.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα