Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο
Συντάκτης-τρια:
Δημήτρης Σωτάκης Δημήτρης Σωτάκης
Ο Δημήτρης Σωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει εκδώσει οχτώ μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. Το βιβλίο του "Η πράσινη πόρτα" (2002) ήταν υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω "Το μυθιστόρημά του "Ο άνθρωπος καλαμπόκι" ήταν υποψήφιο για το βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το 2007, καθώς και για το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω", εν... Περισσότερα...
Κέδρος
Βιβλίο Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο
Συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης
Κατηγορία
Εκδότης Κέδρος
Συντάκτης-ρια Αναστασία Δημακοπούλου

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Έχετε σκεφθεί ποτέ, ποια βαθύτερη αόρατη δύναμη υποκινεί την συνείδησή μας να κάνει πράγματα που πολλές φορές δεν έχουν λογική υπόσταση ή φαίνονται τρελά; Ανεξήγητες συμπεριφορές, παράξενες πράξεις βγαίνουν στην επιφάνεια, “φωτογραφίζοντας” έναν μυστικό, υποσυνείδητο κόσμο για την ζωή που ονειρευτήκαμε αλλά δεν τολμήσαμε να ζήσουμε, για όλα αυτά τα πάθη, τα όνειρα και τις επιθυμίες για την κατάκτηση της ευτυχίας!

«Ο Κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο», του Δημήτρη Σωτάκη, είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα για τις αλληλεξαρτώμενες ανθρώπινες σχέσεις. Μία πρωτότυπη προσέγγιση που επαναπροσδιορίζει τους ανθρώπινους ρόλους. Μέσα από την στρωτή και αβίαστη γραφή του Δ. Σωτάκη αναδύονται υπαρξιακές αγωνίες που καραδοκούν στο υποσυνείδητο και εκδηλώνονται ποικιλοτρόπως, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Εμμονές, ψυχαναγκαστικές καταστάσεις χαρτογραφούν τον κόσμο στον οποίο κινείται ο συγγραφέας, μέσα από άτομα που δικαιωματικά λαχταρούν μία θέση στον έρωτα, μία θέση στην ευτυχία!

Ο Ζέριν, ένας μοναχικός εργένης οικονομικά ευκατάστατος, ζει μία άνετη και ανέμελη ζωή σε μια ήσυχη, παραθαλάσσια πόλη. Σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση, στην φτωχική συνοικία της ίδιας πόλης έχει μετακομίσει μία οικογένεια Ρουμάνων μεταναστών. Ο δήμαρχος της πόλης, γνωρίζοντας την εμμονή του Ζέριν για την Ρουμανία και τους ανθρώπους της, φροντίζει να ενημερώσει έγκαιρα τον συμπολίτη του. Ένα ανεξέλεγκτο πάθος για την χώρα αυτή διαποτίζει όλο το είναι του Ζέριν, σε σημείο που να του γίνεται βασανιστική εμμονή αλλά και αυτοσκοπός. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι δεν έχει γνωρίσει κάποιον Ρουμάνο. Θεωρεί ότι είναι δικαίωμά του, καθώς αυτή η ανεξήγητη έλξη δεν ικανοποιείται μόνο με μία απλή γνωριμία, αφού ο ίδιος έχει εξαντλήσει όλο το γνωστικό υλικό για την χώρα αυτή, χωρίς να έχει αφήσει τίποτε ανεξερεύνητο. Επόμενο είναι λοιπόν, μόλις πληροφορείται την έλευση των Ρουμάνων μεταναστών, να παρακολουθήσει την ζωή τους εντοπίζοντάς τους και να εισχωρήσει σ΄ αυτή, με οποιοδήποτε τίμημα. Από την πλευρά της, η τετραμελής οικογένεια, αποτελούμενη από δύο ευγενικούς νέους γονείς, τον Φλάβιους και την Ιονέλα και δύο παιδάκια προσχολικής ηλικίας, προσπαθεί να ορθοποδήσει σε μια ξένη γιαυτούς χώρα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εύρεση εργασίας.

Η πρώτη γνωριμία με την οικογένεια θα ενθουσιάσει τον Ζέριν! Μία αίσθηση σπάνιας πληρότητας τον διακατέχει. Ένας ερωτισμός γεννάται μέσα του, μία ανεξήγητη τρέλα να εισχωρήσει στον κορμό της οικογένειας, σαν σωτήρας άγγελος, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του ως άνθρωπος, αλλά και την προθυμία του να συμβάλει οικονομικά σε οτιδήποτε χρειαστεί. Η γενναιοδωρία και η κιμπαροσύνη του σπάει τους πρώτους δισταγμούς και την αμηχανία της οικογένειας.

Ο Ζέριν και η Ιονέλα ερωτεύονται σφοδρά! Πίσω από την αθωότητα των παιδιών κρύβεται η αδημονία τους να τον ξαναδούν, καθώς ποτέ δεν τους επισκέπτεται χωρίς γλυκά ή δώρα. Βαθμιαία, αυτή η επικοινωνία εξελίσσεται σε σχέση εξάρτησης, γίνεται εθισμός. Πίσω από την επιτακτική ανάγκη για συμβίωση του Ζέριν με την Ιονέλα και τα παιδιά της, κρύβεται μία εμμονική συμπεριφορά, ένας ψυχωτικός άνθρωπος που είναι ικανός να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί στον δρόμο του, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει και τα καταφέρνει. Με το χρήμα και την κοινωνική του θέση, έχει την δύναμη να εξαγοράσει τα πάντα, ακόμη και ηθικές αξίες! Ναι, ο “κανίβαλος” Ζέριν καταφεύγει σε απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις, με πρωτοφανή ψυχραιμία, ύστερα από ένα βαθύ και συνεχόμενο συλλογισμό. Στην προσπάθειά του να εξοστρακίσει τον πατέρα Φλάβιους μια και η παρουσία του σταδιακά αποδυναμώνεται, αφού στην ουσία, στέκεται εμπόδιο στην ευτυχία των υπολοίπων, μεθοδεύει-τί άλλο;- την εξόντωσή του. Mε αφορμή τον έρωτά του για την Ιονέλα, την σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης με τα παιδιά- τα οποία δείχνουν να μην αμφισβητούν λεπτό τις καλές προθέσεις του-, αρνείται να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει την αλλόκοτη στάση του, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι τα παιδιά είναι δικά του και η Ιονέλα δικαιωματικά του ανήκει. Όλα συνωμοτούν κατά του Φλάβιους, ο οποίος θα πρέπει να φύγει από την μέση για να βιώσουν οι υπόλοιποι την απόλυτη ευτυχία!

Ο συγγραφέας σε μόλις 228 σελίδες, με απλό και λιτό λόγο, απαλλαγμένο από γλωσσικά ακκίσματα, υφαίνει μία ιστορία αναπόφευκτη θα λέγαμε, μια και ο τίτλος είναι αποτρεπτικός οποιασδήποτε ανατροπής. Είναι μία ιστορία συμβολική. Πίσω από το ακατάσχετο πάθος του κανίβαλου για ευτυχία και οικογενειακή γαλήνη, για εκπλήρωση ενός νοσηρού πόθου; μιας ψύχωσης; κρύβεται ο κάθε ένας από μας, που επιχειρεί πολλές φορές ακρότητες, για να πετύχει αυτό που θέλει. Ο κανίβαλος δεν συμβιβάζεται, δεν δέχεται μία μεσοβέζικη κατάσταση, απλά επιδιώκει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. Ένα βιβλίο για το πόσο μακριά μπορούμε να φθάσουμε, ώστε να κατακτήσουμε την ευτυχία, ένα βιβλίο για θυσίες και όνειρα.

Ο Ζέριν, ένας μοναχικός εργένης, ζει σε μια ήσυχη παραθαλάσσια πόλη απολαμβάνοντας την ανέμελη ζωή που του προσφέρει η οικονομική του άνεση. Περνάει τις μέρες του χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, με μοναδική εξαίρεση την ανεξήγητη έλξη του για τη Ρουμανία, για την οποία γνωρίζει πολλά χωρίς ποτέ να την έχει επισκεφθεί. Ξαφνικά μαθαίνει ότι στην περιοχή έχει εγκατασταθεί μια οικογένεια Ρουμάνων και, χωρίς να χάσει χρόνο, τους προσεγγίζει και προσπαθεί να γίνει πολύτιμο κομμάτι της ζωής τους.

Ένας αγώνας έρωτα και τρέλας ξεκινά και από τις δύο πλευρές, που αναπόφευκτα οδηγεί σε υπαρξιακές αναζητήσεις και επαναπροσδιορισμό ρόλων.

Ένα μυθιστόρημα για τα μυστικά και τις επιθυμίες του υποσυνείδητού μας, για τη ζωή που ποτέ δεν τολμήσαμε να ζήσουμε και για το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε ώστε να κατακτήσουμε την ευτυχία.

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα