Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Γαρίδης, Μίλτος
Garidis, Miltos
Συγγραφέας (Author) Επιμελητής (Editor) Εισηγητής (Introduction)

Ο Μίλτος Γαρίδης, γιος του δικηγόρου Κωνσταντίνου Γαρίδη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Μετά την αποφοίτησή του από το Πειραματικό Σχολείο Αθηνών, ασχολήθηκε με τη γλυπτική στο εργαστήρι του γλύπτη Απάρτη, του οποίου υπήρξε μαθητής.

Το 1948, επί εμφυλίου πολέμου, συνελήφθη και έμεινε εξόριστος και φυλακισμένος οκτώ χρόνια σε διάφορους τόπους εξορίας και φυλακές (Μακρόνησος, Γιούρα, Καμμένα Βούρλα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κρήτη, Αίγινα κ.α.). Οι κακουχίες και τα δεινά της φυλακής δεν τον πτόησαν και συνέχισε όσο του επέτρεπαν οι συνθήκες, να ασκεί την τέχνη του -κυρίως να δημιουργεί προτομές των συγκρατουμένων του. Συγχρόνως, μελετούσε ξένες γλώσσες. Εκτός από τα γαλλικά και τα αγγλικά που κατείχε, έμαθε ρώσικα, ιταλικά, ισπανικά και λίγα κινέζικα. Έτσι, είχε αργότερα τη δυνατότητα να κάνει μεταφράσεις στην ελληνική γλώσσα από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ρώσικα. Επιπλέον, μεταξύ του 1957 και του 1962 έγραψε περίπου 180 άρθρα ως κριτικός τέχνης στην εφημερίδα "Αυγή".

Το 1958 έφυγε για το Παρίσι, όπου αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη. Στο Παρίσι εγγράφηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε να ασχολείται με τη γλυπτική ως μαθητής του Georges Saupique και του Rene Collamarini. Επίσης, σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Σορβόννη όπου, μεταξύ άλλων, είχε καθηγητή τον Andre Grabar. Το 1966 έγινε κάτοχος του Doctorat de 3e Cycle με τη διατριβή του, "Η δευτέρα παρουσία ή η μέλλουσα κρίση στη μεταβυζαντινή τέχνη". Σε αυτό το διάστημα έγινε μέλος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας (CNRS), όπου εργάστηκε ως ερευνητής μέχρι το 1979. Τα χρόνια εκείνα ταξίδεψε πολλές φορές στα Βαλκάνια, στην Πολωνία και στη Ρωσία, για να εξετάσει επί τόπου τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που τον ενδιέφεραν, ενώ ταυτόχρονα μελέτησε κι άλλες ξένες γλώσσες, απαραίτητες για την έρευνά του (τουρκικά, βουλγάρικα, ρουμάνικα και λίγα σερβοκροατικά). Το 1981 με το βιβλίο του, "La peinture murale dans le monde orthodoxe apres la chute de Byzance (1450-1600) et dans les pays sous domination etrangere" έγινε κάτοχος του Doctorat d\'Etat. Από το 1979 μέχρι το 1994 (έτος της συνταξιοδότησής του) διετέλεσε καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιo των Ιωαννίνων και από το 1981 ανέλαβε την εποπτεία διδακτορικών διατριβών στα Πανεπιστήμια της Σορβόννης και των Ιωαννίνων.

Έγραψε πολλά άρθρα και μονογραφίες και έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια στην Ήπειρο.

Πέθανε τον Απρίλιο του 1996 στο Παρίσι, μετά από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.
Συνεργάστηκε με...
1996, Ραγιάς, Γεώργιος (Ragias, Georgios), Διακοσμητική ζωγραφική, Βαλκάνια, Μικρασία 18ος-19ος αιώνας: Μπαρόκ και ροκοκό: Ανατολική και βυζαντινή κληρονομιά, Γαρίδης, Μίλτος, Μέλισσα Διακοσμητική ζωγραφική
Ραγιάς, Γεώργιος
Υπεύθυνος Σειράς
1999, Παλιούρας, Αθανάσιος Δ., ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Paliouras, Athanasios D., omotimos kathigitis Panepistimiou Ioanninon ?), Μοναστήρια νήσου Ιωαννίνων, Πρακτικά συμποσίου: 700 χρόνια 1292-1992: 29-31 Μαΐου 1992, , Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων Μοναστήρια νήσου Ιωαννίνων
Παλιούρας, Αθανάσιος Δ., ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Επιμελητής
2007, Δεληγιάννη - Δωρή, Ελένη (Deligianni - Dori, Eleni), Μεταβυζαντινή ζωγραφική (1450-1600), Η εντοίχια ζωγραφική μετά την πτώση του βυζαντίου στον ορθόδοξο κόσμο και στις χώρες υπό ξένη κυριαρχία, Γαρίδης, Μίλτος, Σπανός - Βιβλιοφιλία Μεταβυζαντινή ζωγραφική (1450-1600)
Δεληγιάννη - Δωρή, Ελένη
Επιμελητής
Γαρίδη, Αγγελική
Μεταφραστής
2003, Γκιολές, Νικόλαος (Gkioles, Nikolaos), Λαμπηδών: Αφιέρωμα στη μνήμη της Ντούλας Μουρίκη, , Συλλογικό έργο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ Λαμπηδών: Αφιέρωμα στη μνήμη της Ντούλας Μουρίκη
Γκιολές, Νικόλαος
Συγγραφέας
Κακαβάς, Γιώργος
Συγγραφέας
Καρδαμίτση - Αδάμη, Μάρω, 1945-
Συγγραφέας
Κίζης, Γιάννης
Συγγραφέας
Κίσσας, Σωτήριος Κ.
Συγγραφέας
κ.ά.
Συγγραφέας
Φουντουλάκη, Έφη
Συγγραφέας
Δρανδάκης, Νικόλαος Β.
Συγγραφέας
Δημητροκάλλης, Γεώργιος
Συγγραφέας
Συλλογικό έργο
Συγγραφέας
Ασπρά - Βαρδαβάκη, Μαίρη
Επιμελητής
Αντωνιάδης, Αντώνης Κ.
Συγγραφέας
Ασπρά - Βαρδαβάκη, Μαίρη
Συγγραφέας
Αχειμάστου - Ποταμιάνου, Μυρτάλη
Συγγραφέας
Bakalova, Elka
Συγγραφέας
Βογιατζής, Σωτήρης
Συγγραφέας
2008, Νίκος Γ. Μοσχονάς (), Η εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο (4ος - 19ος αι.), , Συλλογικό έργο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών Η εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο (4ος - 19ος αι.)
Νίκος Γ. Μοσχονάς
Εισηγητής
Αγοροπούλου - Μπιρμπίλη, Αφροδίτη
Εισηγητής
Καραπιδάκης, Νίκος Ε., 1955-
Εισηγητής
Τσικνάκης, Κώστας Γ.
Εισηγητής
Πιτσάκης, Κωνσταντίνος Γ.
Εισηγητής
Πετρονώτης, Αργύρης Π. Π.
Εισηγητής
Βιγγοπούλου, Ιόλη
Εισηγητής
Μαυρομμάτης, Λένος
Εισηγητής
Αλέξης Γ. Κ. Σαββίδης
Εισηγητής
Αναγνωστάκης, Ηλίας
Εισηγητής
Jacoby, David
Εισηγητής
Τσικνάκης, Κώστας Γ.
Επιμελητής
Λαμπροπούλου, Άννα Ι.
Επιμελητής
Συλλογικό έργο
Συγγραφέας
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα