Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Εταιρεία Συγγραφέων, Βραβεία 2022 - Παρουσίαση Ημερολογίου 2023, Ομιλία Χανς Αϊντενάιερ

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

ΒΡΑΒΕΙΑ 2022 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2023

Ομιλία Χανς Αϊντενάιερ με θέμα:
«Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής»

Η Εταιρεία Συγγραφέων σας προσκαλεί την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη - Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής), στην τελετή απονομής Βραβείων 2022, παρουσίασης του Ημερολογίου 2023 «Εγώ κι ο Άλλος» (εκδ. Σοκόλη) και υποδοχής νέων μελών.


Το Live Streaming είναι χορηγία του Bookia App και της Streamia:

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ»

Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου θα απονεμηθεί στον ελληνιστή Χάνς Αϊντενάιερ, καθηγητή τής μεσαιωνικής και της νεότερης ελληνικής Φιλολογίας, που θα μιλήσει με θέμα την «Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής».

Σημειώνεται ότι ο Χάνς Αϊντενάιερ, μαζί με τη σύζυγό του, μεταφράστρια Νίκη Αναστασιάδου-Αϊντενάιερ, ίδρυσαν τον εμβληματικό και πρωτοπόρο εκδοτικό οίκο «Ρωμιοσύνη» χάρη στον οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών λογοτεχνικών έργων. Επίσης, ο Χάνς Αϊντενάιερ συνέβαλε και στη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων με την Πολιτιστική Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη διάδοση της ελληνικής κουλτούρας στη Γερμανία, της οποίας ήταν επικεφαλής από το 1983 έως το 2008. Για τους λόγους αυτούς, τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης του Βερολίνου, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό.

Ο Χάνς Αϊντενάιερ (Hans Eideneier) γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία, βυζαντινολογία, νεοελληνική φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία και γλωσσολογία στα πανεπιστήμια του Tubingen, του Αμβούργου, της Θεσσαλονίκης και του Μονάχου. Στη συνέχεια δίδαξε Βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και μετά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1994-2002), έως τη συνταξιοδότησή του. Επιμελήθηκε τις κριτικές εκδόσεις στα γερμανικά βυζαντινών έργων όπως ο "Σπανός", ο "Πτωχοπρόδρομος" και ο "Κρασοπατέρας". Επίσης, μαζί με τη σύζυγό του Νίκη Αναστασιάδη-Αϊντενάιερ, δημιούργησαν το 1982 στην Κολωνία τον εκδοτικό οίκο Romiosini Verlag, στον οποίο εξέδωσαν μεγάλο αριθμό έργων νεοελληνικής λογοτεχνίας σε γερμανική μετάφραση (των Παύλου Μάτεση, Θανάση Βαλτινού, Μάρως Δούκα, Άλκης Ζέη, κ.ά.).

Ο τιμώμενος θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου για να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» από τον πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξη Ζήρα και θα μιλήσει με θέμα «Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής».

Το εικαστικό έργο του βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος και καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Σεβαστάκης.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΒΑΡΒΕΡΗ» – ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ»
ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

Τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα, σε πρωτοεμφανιζόμενες/ους ποιητές και πεζογράφους, θα απονείμουν ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος και ο πεζογράφος Δημήτρης Νόλλας.

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες για τα βραβεία. Οι βραβευόμενες / βραβευόμενοι θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της Εταιρείας. Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Άντεια Φραντζή (Πρόεδρο της Επιτροπής), Γιάννη Δούκα και Στάθη Κουτσούνη.

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΑΡΒΕΡΗ (εκδόσεις 2021)

 1. Θοδωρής Αρσένης, Ο Θηρευτής, Σμίλη
 2. Αριάδνη ΚαλοκύρηΧώρα Αναμονής, Κίχλη
 3. Μαρία Καντ (Καντωνίδου), StanzaGutenberg
 4. Βαγγέλης ΜπριάναςΝτελάλης, Θράκα
 5. Ευά ΠαπαδάκηςΜερακλίνα Κουκιμπιμπέρισσα Ομπλαντί, Εκδόσεις Ευρασία – Στιγμός
 6. Σαπφώ ΣούτσουΜάρτης αγνώστου μήνα, Εκάτη

ΒΡΑΒΕΙΟ MENH ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014), και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Λίλα Κονομάρα (Πρόεδρο της Επιτροπής), Ζέτα Κουντούρη και Αργυρώ Μαντόγλου.

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ (εκδόσεις 2021)

 1. Sam Albatros, ελαττωματικό ΑγόριΒιβλιοπωλείον της Εστίας
 2. Παναγιώτα ΔημοπούλουΚίτρινη ουράΕντευκτήριο
 3. Καλή ΔοξιάδηΤο σπίτι στα βράχιαΜεταίχμιο
 4. Στρατούλα ΘεοδωράτουΟ ουρανός της παλάμηςΑλεξάνδρεια
 5. Μαίρη ΚαλανδαρίδουΑναίμακταΒακχικόν
 6. Νάγια ΚουτρουμάνηΤριαντάφυλλα με μπακαλιάροΙωλκός
 7. Κατερίνα ΛάκκαΜια κάποια ΓαλάτειαΒιβλιοπωλείον της Εστίας
 8. Μαρίλη ΜαργωμένουΤο θηρίο βγήκε βόλταΚαστανιώτη
 9. Γιώργος ΜελιόπουλοςΓαλαξίας στην τσέπηΑλεξάνδρεια
 10. Αργύρης ΦασούλαςΠομόναΜάγμα

ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023

Ο Πρόεδρός της Εταιρείας Συγγραφέων Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα μέλη, ενώ το Ημερολόγιο 2023 θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου. Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Έλενα Χουζούρη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα μικρό κονσέρτο από την τσελίστρια Λυδία Παναγιωταρέα και την πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου. Τις βιντεοπροβολές έχει επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης.

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19.00 / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
μετρό: στάση Μέγαρο Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη -
Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που συγκεντρώνει διακεκριμένα ονόματα της πνευματικής παραγωγής για πάνω από 35 χρόνια εμβληματικής παρουσίας. Με περισσότερα από 350 μέλη σήμερα, αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, συγγραφέων βιβλίων για παιδιά, μεταφραστών και κριτικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ επίσης μέλη της είναι επιφανείς ξένοι συγγραφείς και νεοελληνιστές. Τα μέλη της Εταιρείας έχουν πολλαπλώς αναγνωρισμένη παρουσία στα ελληνικά γράμματα, ενώ δραστηριοποιούνται σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον χώρο του βιβλίου. Δεν υπάρχει πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας στην ελληνική επικράτεια ή μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, στο οποίο να μη συμμετέχουν, κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πρώτος επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ στα εκλιπόντα μέλη της συγκαταλέγονται οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Ουμπέρτο Έκο, Παύλος Ζάννας, Άλκη Ζέη, Νάσος Θεοφίλου, Νίκος Θέμελης, Μαρία Ιορδανίδου, Γιώργος Ιωάννου, Έκτωρ Κακναβάτος, Νίκολας Κάλας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νίκος Κάσδαγλης, Παναγιώτης Κονδύλης, Γιάννης Κοντός, Αλέξανδρος Κοτζιάς, Εμμανουήλ Κριαράς, Τάσος Λειβαδίτης, Βύρων Λεοντάρης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Μουρσελάς, Μάριος Πλωρίτης, Μίλτος Σαχτούρης, Αντώνης Σαμαράκης, Διδώ Σωτηρίου, Κώστας Ταχτσής, Δημήτρης Χατζής, Σέιμους Χίνι και πολλοί άλλοι.

Για την προσέλευσή σας είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτήριου από το:  https://www.eventbrite.com/e/2022-tickets-470949220797

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: Είτε με  ηλεκτρονική προκράτηση μέσω του λινκ του ΣΦΜ είτε με δήλωση σας στο μέηλ της Εταιρείας (info@authors.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210-8231890 και ώρες 10 π.μ – 14 μ.μ. Παρακαλούμε όσους δεν επιλέξουν την ηλεκτρονική προκράτηση να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην Εταιρεία Συγγραφέων έως, το αργότερο, τις 2 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα